Obezite Cerrahisi

Yazar Kadir YıldırımGenel Cerrah • 18 Ocak 2018 • Yorumlar:

  1. 1. Obezite ve “morbid obezite” nedir?

Obezite, vücutta normalden fazla “yağ” birikmesi anlamına gelir.Obezitenin nedeni özetle; harcandığından fazla kalori alınması ve bu kalorilerin yağa dönüştürülerek depolanmasıdır.

Obezite çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bilinen,yaşam süresini kısaltan bir hastalıktır.Obezite sigaradan sonra önlenebilir ikinci ölüm sebebidir.

Obezitenin değerlendirilmesinde kullanılan en pratik ölçüm, kilonun boyun metrekaresine bölünmesiyle hesaplanan vücut kitle indeksi (BMI) değeridir. BMI değeriniz 20-25 arasındaysa kilonuz ideal sınırlarda demektir. Bu değer 25-30 arasındaysa fazla kilolu, BMI değeri 30-35 arasında ise obez, 35-40 arasında ise ileri obez olarak değerlendirebilirisiniz. Bilimsel olarak  BMI’nin 40 ‘ın üstünde olması ise “morbid obezite” anlamına gelmektedir.

2.Obezite neden tehlikeli bir hastalıktır?

Yukarıda da belirttiğim gibi araştırmalar obezitenin yaşam süresini 10-15 yıl azalttığını gösteriyor. Obezite düzetilmesi gereken estetik problemden öte çok ciddi hastalıklara yol açtığı bilinmektedir. Bunların başında kardiyovasküler problemler(koroner kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, tıkayıcı damar hastalıkları, bacaklarda venöz staz,varis),tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon,bazı kanser türleri (rahim, meme, prostat ve kalın barsak),inme,Karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, gastroözofageal reflü hastalığı,Solunum yolu problemleri, Osteoartrit (Eklem kıkırdaklarının bozulması), bel fıtığı ,Psikososyal problemler (işgöremezlik, sosyal ayrımcılığa maruz kalma, depresyon) gibi birçok sistemi etkileyen sağlık problemleridir.

3.Obezite cerrahisi nedir?

Obezite cerrahisi kısaca sağlık problemleri oluşturacak ağırlıkta, diyet ve egzersiz gibi metodlarla çözülememiş aşırı kilo sorununun çözümü için yapılan cerrahi müdahalelerin tamamına verilen isimdir ve tıpta “bariatrik cerrahi” denilmektedir.Yapılan cerrahi ile hem kilo kaybında başarı, hem şeker-tansiyon-karaciğer rahatsızlığı-uyku apnesi gibi ikincil rahatsızlıkların giderilmesi, hem kalp krizi ve inme riskinin azaltılması, hem bazı kanserlere yakalanma olasılığının düşürülmesinde,sonuç olarak da en önemlisi; yaşamı uzatmak açısından “obezite cerrahisi” kanıtlanmış en etkin tedavidir.

4.Obezite cerrahisinde uygulanan yöntemler

Obezite cerrahisi, temelde etki mekanizmaları iki grupta incelenebilir. Bunlar alınabilecek gıda miktarını kısıtlayıcı (restriktif) etki ve gıdaların emilimini azaltan (malabsorbtif) etkidir.Bu ameliyatlar laparoskopik olarak yani büyük karın kesisi olmadan, “kapalı” ameliyatla yapılmaktadır. Dolayısı ile laparoskopik ameliyatların tüm avantajları obezite cerrahisinde de aynen söz konusudur. Ameliyat sonrası ağrı ciddi bir problem olmaz ve ağrı kesicilerin ilk gün kullanılması yeterli olur.Sonuç olarak hastalar aynı gün ayağa kalkıp, birkaç gün içinde taburcu olurlar,iş ve güçlerine hem de kesileri de olmadan bir hafta içinde dönebilirler.Kesi olmadığından estetik sonuç da mükemmeldir ve kesi iltihaplanması, kesi fıtığı gibi komplikasyonlar da azdır.

Cerrahide kullanılan standart bir yöntem olmamakla birlikte en sık yapılan obezite cerrahi yöntemi sleeve gastrektomi(tüp mide)ameliyatıdır.Sonrasında gastrik bypass,duodenal switch,transit bipartitisyon gibi bir çok yöntem vardır.

 

Obezite hastalarının herşeyden önce,obezitenin kaderleri olmadığını bilmeleri ve buna inanmaları gerekmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)