Obezite ve Egzersiz

Yazar Deniz ÖzgürFizyoterapist • 29 Eylül 2021 • Yorumlar:

Obezite; vücudun aşırı yağlanması olarak ifade edilir ve günümüz toplumlarının en büyük sağlık problemi olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi, Beden Kitle İndeksinin 30 veya üzerindeki değerlerde olmasıyla tanımlanır.

Obezite, kişinin hem bedensel hem ruhsal hem de sosyal olarak sıkıntı halinde olmasına sebep olabilir. Kişinin genel vücut sağlığını olumsuz etiler, olumsuz beden imajına sebep olur ve günlük yaşam aktivitelerinin gerçekleştirilmesinde kısıtlılıklara sebep olur. Bu nedenle obezite probleminin çözülmesi, kişiyi her anlamda pozitif olarak etkileyecektir.

Obezite; solunum, dolaşım, sindirim ve kas-iskelet sistemi gibi birçok sistem üzerine olumsuz etkiye sahiptir.

OBEZİTE ve KAS-İSKELET SİSTEMİ

Fazla kilo demek, kemiklere ve kaslara binen daha fazla yük demektir. Dolayısıyla kas-iskelet sistemi hastalıklarının çok çeşitli sebepleri olsa da temel sebep obezite olarak bilinir. Obeziteyle hareket zorlaşır. Hareket zorlaştıkça hareketlilik her geçen gün azalır. Hareketin azalması kalp-damar sistemini ve solunumu zorlaştırır, kasların ve kemiklerin daha da zayıflamasına sebep olur. Bu durum, var olan hareketliliği gün geçtikçe azaltır, vücut mekaniğini bozar ve etkiler zamanla artarak devam eder. Ancak bilindiği üzere egzersizle bu durumun önüne geçmek mümkündür.

Baltacı, G., & Tedavi, F. (2008). Obezite ve egzersiz. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara, (730).

EGZERSİZ

Egzersiz uygulamaları, biz fizyoterapistler adına tedavilerimizde danışanlarımız için önerdiğimiz ve uyguladığımız en büyük yardımcımızdır. Mesleğimiz ve bu konudaki uzmanlığımız gereği egzersizle iç içe bir yaşam tarzını benimsemek, danışanlarımıza da bu yaşam tarzını aşılamak ve ilgili sorunlarına egzersizle çare bulabilmek, biz fizyoterapistlerce önemsenen bir yaklaşımdır. Bu nedenle obezitede egzersiz uygulamalarına önem verilir.

Obezitede en temel egzersiz yürüyüştür. Yürüyüş, kişinin kan dolaşımını hızlandırır ve kalori yakımını artırır. Böylece kilo verilme süreci başlamış olur. Tabiki bilindiği üzere egzersiz uygulamaları, dengeli ve doğru beslenme alışkanlığı ile bütün halinde sürdürülmelidir. Yürüyüşle birlikte çeşitli egzersiz kombinasyonları ile hem kilo verimi hızlandırılır, hem de kişinin bozulmuş olan vücut mekaniği tekrardan normale döndürülür.

 

Sonuç olarak obezite, ciddi bir sağlık problemidir ve uygun beslenme ve egzersiz programları ile büyük gelişme sağlanabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Deniz Özgür Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Deniz Özgür

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al