Oğlumda Hiperaktivite Var Nasıl Davranmalıyım?

Yazar Mustafa ErkanÇocuk Psikiyatristi • 26 Eylül 2018 • Yorumlar:

Oğlumda Dikkat Eksikliği var öğretmeni fark etti durumu ayrıca hiperaktif sürekli kıpırdıyor, hiç yorulmuyor, çok konuşuyor. Aslında çok zeki ama kendini derslere veremiyor ve çabuk sıkılıyor. Sorum şu bu neyden kaynaklanıyor, yediği içtiği şeyler mi? Şuan tedaviye başladık henüz ilaç vermedi verirse nasıl bir yol izlenmeli nasıl davranmalı ve tedavi süreci ne kadar sürer?

Bir oğlum daha oldu 5 aylık şuan onda da olur mu nasıl fark edebilirim varsa ve tedavi nasıl olmalı?

CEVAP:

Birkaç başlık altında cevaplamak istiyorum.

 

Birincisi dikkat eksikliği bir zeka hastalığı değildir

Dikkat Eksikliği olan çocukların en temel sorunu dikkati,duyguyu, dürtüve davranışı yönetememektir. Bu neden dikkat eksikliği bir yönetici işler sorunudur. Hatalı davranıklarını bilirler ama yönetemezler. Dikkatini uzun süre sevdiği işe verebilirken, sevmediklerinden sıkılırlar. Hareketini denetleme sorunları vardır yorulmak bilmeme, koşuşturup duruma, kıpır kıpır olmak şeklinde belirtiler gösterirler. Aynı zamanda çok konuşma da bir hiperaktivite belirtisi olarak kabul edilir.

İkincisi dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun temel nedeni GENETİKTİR.

Anne-babanın yanlış davranışları belirtileri artırabilir ama genetikte dikkat eksikliği olmayan bir çocuğun Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu haline gelmesine neden olmaz. (Yediği içtikleri de bu kategoride değerlendirilebilir).

Üçüncüsü tedavi kararını sizi gören ÇOCUK ve GENÇ PSİKİYATRİ UZMANI DOKTOR verir.

Doktorlar tedavi karar verirken hastalığın belirtilerinin okul hayatına, aile ve diğer ilişkilerine etkisine bakarlar. Tanı almış olan bir çocuğun hastalık belirtilerinin yaşama etkisi olunca tedavi karar aile ile birlikte alınır.

Dördüncüsü dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan bir çocuğa nasıl davranayım çok uzun bir konudur

DEHB nin nasıl bir hastalık olduğunu anlayarak ve ebevenlik becerilerinizi geliştirerek çocuğunuza daha çok yardım edebilirsiniz. Dr Özlem sürücünün dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu kitabını bu amaçla yazılmış güzel bir rehber kitaptır mutlaka okumalısınız.

Son olarak kardeşinin tanı alıp almayacağı 6 YAŞINDAN sonra netleşir.

DEHB nin şu an kesin tanısı 6 yaş sonrası konur. Gelişimsel olarak takip edebilir, beslenmesinde bazı müdahaleler yapabilirsiniz (Şeker katkılı gıdadan uzak durma, omega 3 kullanımı gibi)

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Erkan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)