Ortodontik Tedavi

Yazar Özge BatmazOrtodontist • 14 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Çocuklarınızı, 7 yaşından itibaren ortodontik muayene için bir ortodontiste göstermenizde fayda vardır. Bu yaşta, çocuklarda birkaç daimi dişin sürmüş olması bize ortodontik durumunu değerlendirmek için olanak vermektedir. Bazı ortodontik problemler erken müdahaleyi gerektirecek kadar önemlidir. 7 ila 10 yaşları arasında basit ortodontik aparey ile yapılan tedavilerin amacı; ağız içindeki problemleri çözümleyerek ileride daha ağır haline gelmelerini önlemektir. Önleyici tedaviler genellikle 12 aydan daha uzun sürmezler.

Ancak dişler ve ağız yapısı açısından çocuğunuz ortodontik tedavi için erken dönemdeyse, tedaviye başlamak için doğru  zamana kadar hastanın büyüme ve gelişimi 6 aylık periyotlarda takip edilmelidir.

Günümüzde, yetişkin bir hasta braket takmak için geç kalmış olarak düşünülmemelidir. Hastalarımızın büyük bir yüzdesini yetişkin hastalarımız oluşturmaktadır. Yetişkinlerdeki ortodontik tedavide en önemli hedeflerimiz; sağlık ve estetiktir.Yetişkin hastalarımızda, ağız içerisinde kaplama ve köprülerin varlığı yine ortodontik tedavi için bir engel teşkil etmez.  Kaplama yapılmış dişleriniz de restorasyon yapılmamış bir diş gibi hareket edecektir. Eksik dişler olduğunda, ortodontik tedavi kalan dişlerin uyumu ve implant için yeterli boşlukların açılması konusunda yardımcı olacaktır

BRAKETLER TAKILDIĞINDA CANIM ACIYACAK MI VE TEMİZLİĞİNİ YAPABİLECEK MİYİM?

Braketlerin dişler üzerine yapıştırılması işlemi ağrılı bir işlem değildir. Braketler takıldıktan sonraki süreçte deilk 3-5 gün boyunca hafif düzeyde baskı tarzında hafif ağrılar hissedilebilir. Ancak bu ağrılar günlük hayatı etkilemez ya da kendinizi kötü hissetmenize neden olmaz.  Ancak, ortodontik tedavi sırasında belli ziyaretlerden sonra dişler birkaç gün hafif hassasiyetler tarzında ağrılara maruz kalabilmektedir. 

Ortodontik tedavide dişlere yapıştırılan braketlerin varlığı nedeniyle dişlerde daha fazla yiyecek artığı birikecektir. Bu yüzden hastalarımızın her gün en az üç kere dişlerini fırçalaması istenmektedir. Bunun dışında ortodontik tedavi sırasında ek bakım için diş ipi, ağız duşu ve gerekirse florür içerikli reçete sunulabilmektedir. 

ORTODONTİK TEDAVİ SIRASINDA BESLENMEM NORMAL OLABİLECEK Mİ?

Ortodontik tedavinin seyri açısından ve diş sağlığı açısından tedavi sırasında yeme alışkanlıklarının biraz değişmesi gerekmektedir. Ortodontik tedavinin başarıyla sonuçlanması için dişlerine ve diş tellerine zarar verecek gidalardan uzak durulmalıdır. Bu gıdalar; sert yiyecekler, asitli içecekler, jelibon tarzı yapışkan şekerli yiyecekler ve sakızdır. 

ORTODONTİK TEDAVİLER NE KADAR SÜRER?

Tedavi süresi her hastanın özel ortodontik soruna bağlıdır. Genel olarak, tedavi süresi 10 ila 30 ay arasında değişmektedir.

ORTODONTİK TEDAVİDE ESTETİK YAKLAŞIMLAR?

Bazı hastalarımız, ortodontik tedavide kullanılan tellerin görünümünden rahatsız olduğu için tedaviden çekinebilmektedirler.  

Ortodontik tedavilerde estetik yaklaşımlardan ilki; ŞEFFAF DİŞ TELLERİ olarak tanımlanan dişler  ile aynı renkte şeffaf tellerin kullanımı içeren ortodontik tedavilerdir. 

İkinci yaklaşım; İNVİSALİGN olarak da bilinen ŞEFFAF PLAKLARLA yapılan ortodontik tedavilerdir. Bu yöntemde herhangi bir tel ya da braket yoktur. Sistemin temeli, birkaç seri halinde üretilen şeffaf plakların, sıra ile kullanılmasına ve her plağın, dişte bir miktar harekete sebep olması ilkesine dayanır. Bu plaklar her iki haftada bir değiştirilir. Toplam plak sayısı ve tedavi süresi, çapraşıklığın durumuna göre değişir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özge Batmaz Ortodonti, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)