Ortodontik Tedavi

Yazar Özge BatmazOrtodontist • 14 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Doktorunuz sizin dişlerinizi belli bir tedavi planı çerçevesinde düzgün sıralanmasını sağlarken, sizin tedavi süresi boyunca her gün dişlerinizin bakımını özenle gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Çünkü dişleriniz üzerine takılan teller, yiyecek artıklarının daha fazla birikmesine neden olacak ve eğer siz diş bakımında ekstra efor ve zaman harcamazsanız bu artıklar çürüklere dönüşebilme riski taşımaktadır. Aklınıza ‘o zaman diş telleri dişlerimi çürütecek mi?’ sorusu gelebilir. Hastalarımızdaki bu yanlış endişe ve inanışın ancak doğru ve yeterli ağız bakımı yapılmadığı takdirde gerçekleşebileceği unutulmamalıdır.

Ortodontik tedavide ağız bakımı nasıl olmalıdır?

Doktorunuz size tedavi başladığı ilk gün ağız bakımı talimatlarını açıklar ve bu talimatlara uyulması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunur. Günlük ağız bakımını sağlamak için; dişler üzerine diş telleri takıldıktan sonra; her yemek sonrası dikkatli bir şekilde dişler fırçalanmalı, diş ipi-arayüz fırçası uygulamaları ve ağız gargarası yapılmalıdır.

Ortodontik tedavide diş fırçalama 

Diş fırçalamada dişlere orta kuvvetler uygulayan yumuşak kıllı diş fırçaları ve florid içeren diş macunlarının seçimi önemlidir. 

Fırçalama tekniği şöyle olmalıdır; öncelikle diş fırçasının kılları dişe dişetine yakın kısmına 45 derece eğimli yerleştirilip süpürür tarzda döndürülerek fırçalanmalıdır. Sonrasında; diş teli çevresi boşluklarda kalan artıkları uzaklaştırmak için her bir diş üzerindeki diş telinin tüm yüzeyleri yatay bir şekilde fırçalanmalıdır. Dişlerin her biri yavaş yavaş ve her bir yüzeyine 10 fırça darbesi gelecek sürede fırçalanmalıdır. Üst dişler aşağıya doğru, alt dişler yukarıya doğru fırçalanmalıdır. Bu bakım yaklaşık 3-4 dakika sürmelidir, ortalama bir şarkının süresi boyunca fırçalama devam etmelidir diyebiliriz.

Dişlerinizi günde 4 kez (kahvaltı sonrası, öğle yemeği sonrası, akşam yemeği sonrası, yatağa girmeden önce) fırçalamanız gerekir. Bu durumda fırçanız diş tellerinden dolayı daha hızlı aşınabileceği için, diş fırçasının kılları iki yana açılmaya başladığı zaman değiştirmeniz gereklidir.

 

Diş ipi ve ara yüz fırçası uygulamaları

Diş yüzeyleri temizlendikten sonra, diş fırçası kıllarının ulaşamadığı dişler arasındaki artıkları uzaklaştırmak için diş ipi ve arayüz fırçaları kullanılmalıdır. 

Ortodontik tedavi gören hastaların kullanımı için tasarlanmış diş ipleri 3 kısımdan oluşmaktadır. Sertleştirilmiş uç, süngerimsi ip dokusu ve normal ip dokusu. Sertleştirilmiş uç ile diş tellerinin altına kolaylıkla diş ipi geçirilir ve dişler arası artıklar temizlenir. 

Ara yüz fırçası ise ince kıl şeklinde bir fırçadır. Diş aralarında, diş tellerinin altına sokularak dikey bir şekilde temizlik sağlanır. Ara yüz fırçası ile temizlik macunsuz yapılmaktadır.

Ağız gargarası kullanımı

Diş fırçalama ve ara yüz bakımları tamamlandıktan sonra ağız gargarası kullanımı ile fırça ve ipin ulaşamadığı alanlara ulaşılarak komple ağız bakımı sağlanmış olur. Ağız gargarası ile yanaklarda ve dişetlerinde diş tellerinin varlığı ile oluşabilecek iltihaplanmalar azalmış olur. Bir kapak gargara ağzınızı bir dakika boyunca çalkalayıp daha sonra tükürmeniz gereklidir. Fırçalama planındaki gibi ağız gargarasını da günde 4 kez kullanımı uygundur. 

Ağız duşu kullanımı

Ağız duşları tazyikli bir şekilde diş ve diş aralarına su püskürterek, diş fırçasının ulaşamadığı tüm alanlardaki yiyecek artıklarını uzaklaştırıp daha detaylı bir ağız bakımı sağlamaktadır. Ağız duşunun su haznesinin içine günlük gargara eklenerek hem ara yüz temizliği hem de gargara işlemi aynı anda gerçekleştirilmiş olmaktadır. 

Tüm bunların yanı sıra; iyi bir ağız bakımı için; 6 ayda bir yapılacak diş taşı temizliğinin, ağız bakımında maksimum koruma sağlayacağı da unutulmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özge Batmaz Ortodonti, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)