Ortodontik Tedavi

Yazar Özge BatmazOrtodontist • 14 Temmuz 2020 • Yorumlar:

BEN BİR YETİŞKİNİM VE DİŞLERİMİN ESTETİĞİNDEN HİÇ MEMNUN DEĞİLİM, NE YAPABİLİRİZ?

Ortodontik tedavi sadece çocuklar ve gençler için değildir, günümüzde yetişkin bir hasta ortodontik tedavi görmek için geç kalmışım olarak düşünmemelidir. Hastalarımızın büyük bir çoğunluğunu yetişkin hastalar oluşturmaktadır.

Diş Hekimliğindeki gelişmeler gösteriyor ki insanlar artık dişlerini daha fazla ağızda tutmaktadır. Madem Ki hayatımızın geri kalanının da diş kayıplarını önlemek için her türlü önlemi alıyoruz peki neden kendi dişlerimizle daha güzel estetik bir gülüşe sahip olmalıyım ki?

Sağlıklı diş ve dişeti olan bireylerde yaşa bakılmaksızın, ortodontik tedavi için gerekli diş hareketi süreçleri ve biyolojik yapıları aynıdır.

ORTODONTİK TEDAVİ SADECE ESTETİK AMAÇLARLA MI YAPILMALIDIR?

Yetişkinlerdeki ortodontik tedavide hedefimiz dişlerin görünümünü, estetiğini düzeltmenin yanı sıra diş ve dişeti sağlığına birçok olumlu katkıda da bulunur. Yaşa bakılmaksızın ortodontik tedavi kişiye güzel bir gülüş ve bununla beraber özgüven kazandırır. 

Dişlerinize ait problemler, çapraşıklık, dişler arası aralıkların olması ve asimetrik kapanış bozuklukları düzeltilmediği takdirde yaşla beraber gittikçe şiddetleri artabilir ve kötüleşebilir. Özellikle dişlerde çapraşıklık, diş yüzeylerinin temizliğini zorlaştırır, biriken plaklar çürüklere dişeti hastalıklarına ve ilerleyen dönemde diş kayıplarına neden olur. Aynı zamanda asimetrik kapanış bozuklukları, çiğneme ile ilgili sıkıntılar oluşturarak dişlerde aşınmalara ve  çene ekleminizde ağrı ve rahatsızlıklara neden olur. 

ORTODONTİK TEDAVİYE İHTİYACIM VAR MI, İLK YAPMAM GEREKEN NEDİR?

Sizin ilk yapmanız gereken ortodontistine muayenedir. Doktorunuz sizden bir takım ölçüler ve röntgenler aldıktan sonra dişlerinizi çevreleyen kemik ve dişeti sağLıgını inceleyerek ortodontik tedavinizi planlar ve tedaviyle ve süresiyle ilgili size bilgiler verir.

AĞIZ İÇERİSİNDE KAPLAMALARIM VAR ORTODONTİK TEDAVİ GÖRMEMİ ENGELLER Mİ?

Yetişkin hastalarımızda, ağız içerisinde kaplama ve köprülerin varlığı ortodontik tedavi için bir engel teşkil etmez.  Kaplama yapılmış dişleriniz de restorasyon yapılmamış bir diş gibi hareket edecektir.

EKSİK DİŞLERİMİN YERİNE İMPLANT YAPTIRMAYI DÜŞÜNÜYORUM, ANCAK DOKTORUM YETERLİ YER OLMADIĞINI SÖYLEDİ. ORTODONTİK TEDAVİ BU PROBLEMİ ÇÖZER Mİ?

Evet.  Çekilmiş dişlerin yanındaki dişler zamanla öne doğru kayarak çekim boşluğunu zamanla daraltır. Yetişkinlerde Eksik dişler olduğunda, ortodontik tedavi kalan dişlerin uyumu ve implant için yeterli boşlukların açılması konusunda yardımcı olacaktır

ORTODONTİK TEDAVİ GÖRMEK İSTİYORUM ANCAK DİŞ TELLERİNİN GÖRÜNÜMÜNDEN ÇEKİNİYORUM?

Günümüzde ortodonti alanında diş sağlığı ve estetiği konusundaki uygulamalar gün geçtikçe gelişmekte ve tedavi seçenekleri çoğalmaktadır.

Ortodontideki teknolojik gelişmeler,diş üzerine uygulanan diş tellerinin boyutlarını küçültmüş böylelikle kullanımı kolaylaşmış, estetiği kabul edilebilir hale getirmiştir. Aynı zamanda ortodontik sistemlerdeki gelişmeler  tedavi sürelerininde kısalmasına sebep olmuştur.  

Ortodontik tedavilerde estetik yaklaşımlardan ilki; ŞEFFAF DİŞ TELLERİ olarak tanımlanan dişler  ile aynı renkte şeffaf tellerin kullanımı içeren ortodontik tedavilerdir. 

İkinci yaklaşım; İNVİSALİGN olarak da bilinen ŞEFFAF PLAKLARLA yapılan ortodontik tedavilerdir. Bu yöntemde herhangi bir tel ya da braket yoktur. Sistemin temeli, birkaç seri halinde üretilen şeffaf plakların, sıra ile kullanılmasına ve her plağın, dişte bir miktar harekete sebep olması ilkesine dayanır. Bu plaklar her iki haftada bir değiştirilir. Toplam plak sayısı ve tedavi süresi, çapraşıklığın durumuna göre değişir. Plakların şeffaf olmasının yanı sıra en önemli avantajı; istendiği zaman geçici olarak çıkartılabilmesidir.

Son yaklaşım ise; LİNGUAL ORTODONTİ tedavisi olarak bilinen görünmeyen diş telleri , tel ve braketlerin dişin arka yüzeyine takılması işlemidir. Kişiye özel olarak laboratuvar ortamında üretilen bu tellerin karşıdan bakıldığında görünmesi imkansızdır. Görünmeyen diş telleri tedavi bitimine kadar estetik kaygıyı minimum düzeyde tutmaktadır.

ORTODONTİK TEDAVİ SOSYAL VE İŞ YAŞAMIMI ETKİLER Mİ?

Ortodontik tedavi başladıktan sonra 1 hafta-10 günlük alışma süreci içerisinde hassasiyetler ve baskı tarzında ağrılar oluşabilmektedir ancak günlük aktivitelerinizi veya sosyal yaşamınızı etkileyen problemlerle karşılaşmayacaksınız.

YETİŞKİNLERDE DE DİŞ VE YÜZÜ İLGİLENDİREN HER TÜRLÜ PROBLEM ORTODONTİK TEDAVİ İLE DÜZELTİLEBİLİR Mİ?

Dİşlere ait ortodontik problemler tedavileri aynı çocuklar ve gençlerdeki gibi güzel ve ideal  sonuçları ile tamamlanır. Ancak yetişkinlerde büyüme faktörü artık olmadığı için çenelerin farklılıklarına yönelik tedaviler( alt veya üst çenenin çok önde veya geride olması gibi) ve yüze ait görünüm problemleri ancak ortodontik tedaviye ek cerrahi desteği ile düzeltilebilirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özge Batmaz Ortodonti, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)