Şeffaf Plaklar

Yazar Özge BatmazDiş Hekimi • 14 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Şeffaf plaklarla yapılan TELSİZ ORTODONTİK TEDAVİ SİSTEMİ, dişlerdeki düzensizlikleri düzelten hareketli plakların kullanıldığı bir ortodontik tedavidir. Telsiz ortodontik tedavi ile ilgili en güzel şey; şeffaftır, görünmezdir ve tamamen estetiktir böylece hiçkimse siz söylemedikten sonra sizin tedaviye devam ediyor olduğunuzu fark etmez.

İnvisalign yani şeffaf plaklarla ortodontik tedavi nedir?

Sadece sizin dişlerinize özel üretilen bir dizi şeffaf plakların kullanımı ile çapraşık dişlerin düzelimini sağlayan hareketli ortodontik tedavidir. Bu şeffaf plaklar iki haftada bir değiştirilir. Her bir şeffaf plağı değiştirdiğinizde dişlerinize azar azar kuvvetler uygulayarak her hafta hareket eder, ta ki dişleriniz düzelerek doktorunuz tarafından belirlenen final pozisyonlarına ulaşana kadar.

Şeffaf plakların üretimi için, her hastadan alınan ölçülerle 3 boyutlu bilgisayar programında tedavi planı doktorunuz tarafından oluşturulur ve dişlerinizin tedavi boyunca gerçekleştireceği hareketler ve final pozisyonu bilgisayar programında tanımlanır. Böylece en başından, dişlerinizin, tedavi sonunda nasıl görüneceğini inceleyebilirsiniz.

Çapraşık olan dişlerinizi düzeltmek için dişhekimliğinde çok seçenek olmasına rağmen, hiçbir tedavi Invisalign(şeffaf plaklarla ortodontik tedavi) kadar rahat ve  işe yarar değildir. Invisalign  

Şeffaf plakları her gün en az 22 saat takmanız gerekmektedir. Yemek ve diş fırçalama hariç diğer zamanlarda hep takılması gereken şeffaf plaklarınız size özel bir toplantı veya özel bir gününüzde 1-2 saat çıkarmanıza olanak tanımaktadır.

İnvisalign tedavisinin ilk günden son güne kadar tedavi süreci nasıldır? 

Doktorunuz, muayenesi sonrası sizin için İnvisalign tedavisinın uygun olduğunu bildirdikten sonra, sizden birkaç ölçü alınır ve böylece sizin için tedavi planlama süreci başlamış olur. 3 boyutlu bilgisayar programında yapılan tedavi planı sizinle beraber değerlendirilir ve doktorunuzla beraber dişlerinizin tedavi sonucu görseli görülerek kabul edilir. Doktorunuz ve sizin ortak verdiğiniz tedavi finaline dişleriniz ulaşması için gerekli olan kişiye özel şeffaf plakların fabrikasyonu başlar.

Şeffaf plaklar size ulaştıktan sonra doktorunuz tarafından 4-12 haftalık ara kontrollerle tedavinin ilerleyişinin hem ağız içerisinde hem de 3 boyutlu program üzerinde kontrol edilir. Tedavi ilerledikçe, dişlerinizin hareket ederek düzeldiğini ve daha sağlıklı güzel bir gülüşe sahip olduğunuzu göreceksiniz.

İnvisalign tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar yapısı nedir ve neye benzer?

Pratik olarak İnvisalign tedavisi şeffaf plakları, İnvisalign tedavi planlaması için geliştirilen termoplastik materyallerden yapılmaktadır. Üretici tarafından yapılan bu şeffaf plaklar size özel üretilmiş ve dişleriniz üstüne birebir yerleşen şeffaf yapılardır. Bazı ortodontistler bu sistemi, 'dişlerin kontakt lensi' olarak tanımlarlar.

İnvisalign şeffaf plakları bisfenol-A (BPA) içerir mi?

Hayır, İnvisalign şeffaf plakları bisfenol-A içermezler. Şeffaf plaklar için kullanılan materyallerin biyouyumlu olup ağız içerisinde kullanımının geçerli tüm yasal gereklilikleri ve testleri yapılmıştır. Ancak birçok medikal aygıtta olduğu gibi, şeffaf plaklar ve uygulamalarının size özel riskleri olup olmadığını doktorunuza sorunuz.

İnvisalign tedavi sistemi nasıl çalışır ve dişlerimi nasıl düzeltir?

İnvisalign plaklarını kullanarak, dişlere kuvvet uygulayarak dişlerin kontrollü hareketini saglarlar.invisalign3d bilgisayar programı kullanıldıgı için dişlerde istenen hareket miktarı kadar hareket eder ve tedavinin başından kesin tedavi toplam süresi bellidir.

İnvisalign tedavisine nasıl başlayabilirim?

İnvisalign sertifikalı doktorunuzun yapacağı ortodontik muayene ile başlanabilir. İlk seans sadece sizden ölçüler alınacağı için yaklaşık olarak yarım saatinizi ayırmanız yeterlidir.

Tedavi süresince yeme içme kısıtlamaları olacak mı?

Hayır. Şeffaf plakları çıkarabilme özgürlüğünüz olduğu için canınız ne yemek ve içmek isterse yiyebilirsiniz. Braketle uygulanan tel tedavilerinde yeme içme kısıtlamaları olduğunu unutmayınız.

İnvisalign tedavi ve şeffaf plak uygulamaları ağrılı mıdır?

Tedavi başlangıcı ve ara safhalarında plak değişimlerinden sonra bazı hastalar için minor rahatsızlıklar ve baskı hissedilmesi normaldir. Bu durum sadece, plakların çalıştığını ve dişlerinize kuvvetler uyguladığını gösterir. Bu huzursuzluk 2-3 gün içerisinde geçer.

İnvisalign tedavisi görürken konuşmam etkilenecek mi?

Birçok geleneksel ortodontik apareyde de olduğu gibi, şeffaf plakların kullanımı ile ağız içerisinde yeni bir cisim olacağı için, başlangıç periodunda yani alışma safhasında konuşmada dil alışana kadar sıkıntı yaşanabilir. Ancak genel olarak, İnvisalign tedavisi gören hastaların büyük bir çoğunluğu konuşmasının etkilenmediğini raporlamıştır.

İnvisalign tedavinde şeffaf plaklarla sigara içebilir miyim?

Şeffaf plaklar ağızda iken sigara içmeniz plağın renklenmesine ve lekelenmesine neden olur. Bu yüzden plaklar çıkarılıp sigara içilmesi daha uygundur.

İnvisalign tedavisi esnasında sakız çiğneyebilir miyim?

Sakız, plaklara yapışabilir. Buyüzden şeffaf plaklarla sakız çiğnenmesi tavsiye edilmemektedir, çıkarılarak çiğnenmesi daha uygundur.

Herhangi birşey içerken şeffaf plaklarımı her seferinde çıkarmalı mıyım ?

Eğer soğuk su içiyorsanız şeffaf plaklar açısından herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak sıcak içecekler veya soğuk meyve suları içerken de çıkarılmalıdır. Çıkarılmaması plakların uyumunun bozulmasına veya şekerli içeceklerin şeffaf plaklar içerisinde kalarak diş çürüklerine neden olma ihtimali vardır.

Şeffaf plakları temizlemenin en iyi yolu nedir?

Şeffaf plaklarınızı sadece fırçalamak ve su ile yıkamanız yeterli olacaktır. Şeffaf plaklarınızı her yemekten sonra ve dişlerinize uygulamadan yıkamanız önemlidir böylece iyi bir oral hijyeni sürdürübilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Özge Batmaz Ortodonti, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)