Prostat Kanseri

Yazar Evren IşıkÜrolog • 10 Ocak 2018 • Yorumlar:

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Kansere bağlı ölümlerde ise ikinci sırada yer alır. Parmakla rektal muayene ve PSA (prostat spesifik antijen) testi ile prostat kanserinin erken tanısı olasıdır. PSA testinin kullanılmaya başlanmasıyla beraber prostata sınırlı erken evreli kanserler kolaylıkla tespit edilebilmekte ve bu sayede erken tedavi imkanları olabilmektedir.

 

Prostat kanseri hakkında genel bilgi :

 

Prostat kanseri, salgı yapan prostat hücrelerinin anormal gelişimi ile ortaya çıkmaktadır. Erken dönemde tanı konmadığı taktirde lenfatik ve kan yoluyla çevre dokulara yayılır. En sık yayılım yeri karın içerisindeki lenf düğümleri ve kemiklerdir. Ek olarak akciğer, karaciğer ve diğer organlara da yayılabilir.

 

Prostat kanseri sıklığı, sebepleri ve risk faktörleri :

 

Prostat kanserinin, 70 yaş üzeri erkeklerin %50'sinde, 90 yaş üzerindekilerin de hemen hemen hepsinde mikroskobik düzeyde bulunduğu tahmin edilmektedir. Sağlıklı bir erkeğin hayat boyu prostat kanserine yakalanma riski yaklaşık olarak % 17'dir. Yani yaklaşık olarak her 6 erkekten biri prostat kanserine yakalanmaktadır. Ülkemiz için kesin veriler mevcut olmamakla birlikte ABD'de yılda 250 bin erkekte prostat kanseri saptanmaktadır ve bu kişilerin %95 ’i 45 yaş üzerindedir.

 

Prostat kanserinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Muhtemelen genetik bir yatkınlıkla birlikte olumsuz çevre koşullarının birlikteliği, kanserin meydana gelmesinde ana rolü üstlenmektedir. Prostat kanseri oluşumuna katkısı olabileceği düşünülen bazı risk faktörleri şunlardır:

 

  • Yaş

  • Ailede prostat kanseri varlığı

  • Yağlı beslenme

  • Hormonlar

 

En önemli risk faktörleri yaş ve aile hikayesidir. Normal kontroller sırasında prostat kanseri araştırılması 50 yaş sonrası tavsiye edilirken, birinci derece akrabada prostat kanseri varsa bu araştırmalar 45 yaş sonrasında başlatılmalıdır. Tüm prostat kanserlerinin %10'unun babadan oğula genetik olarak aktarıldığı tahmin edilmektedir. Prostat kanseri olan hastaların erkek çocuklarında veya erkek kardeşlerinde prostat kanserine yakalanma riski 2-9 kat daha yüksektir.

 

Prostat Kanserinin Belirtileri :

 

Lokalize prostat kanseri hiçbir belirti vermeden gelişebilir. PSA tetkiki bilinmeden önce prostat kanseri tanısı ancak parmakla rektal muayenede hissedilebilecek kadar büyük bir nodül oluştuğunda veya iyi huylu prostat büyümesi nedeni ile opere edilen hastaların çıkan dokularının patolojik incelenmesi sonucunda konulabilmekteydi. Prostat kanseri özellikle kemiğe metastaz yaptığı zaman kemik ağrısı yapabilmektedir. Yaygın kemik tutulumu olduğunda, kan üretimi bozulacağından, kansızlık ve buna bağlı halsizlik, güçsüzlük olabilir. Daha ileri vakalarda prostat etrafındaki lenf bezleri ileri derecede büyüyerek idrar kanallarında tıkanmalara yol açabilir. Bu durumda böbreklerde hidronefroz adı verilen şişme ve fonksiyonlarda bozulma oluşabilir. Prostat kanserinin lokal ileri evre adı verilen aşamasında prostat ileri derecede büyüyerek idrar kanalını tıkayıp idrar akımını engelleyebilir. Mesaneye baskı yaparak ağrı ve mesane irritasyonu oluşturabilir. Bu aşamada idrar akımını rahatlatmak için ek operasyona ihtiyaç duyulabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Evren Işık Üroloji, Androloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)