Prostat Kanserinden Korunma Yolları Ve Beslenme

Yazar Evren IşıkÜrolog • 10 Ocak 2018 • Yorumlar:

Prostat kanserinin kesin nedeni bilinmediğinden dolayı, günümüzde de koruyucu yöntemler halen çok net değildir. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar, diyet ve yaşam şekli değişiklikleri ile prostat kanseri riskinin azaltılabileceğini göstermektedir.

 

 

Prostat Kanseri ve Beslenme :

 

Domatesin içinde bol miktarda ‘lycopene’ maddesi bulunmaktadır. Bazı çalışmalar lycopene tabletlerinin düzenli alımının prostat kanseri riskini % 15 oranında azalttığını gösterirken diğer çalışmalar ise domates tüketiminin kanser riskini % 26 oranında azalttığını belirtmektedir.


Soya fasülyesi vücudumuzdaki östrojen'e benzer bir madde olan fitoöstrojen bitkisel maddesini içerir. Soya fasülyesinin PSA seviyelerini düşürdüğü ve soya tüketimi yüksek olan toplumlarda prostat kanseri oranının da düşük olduğu bilinmektedir.


Balık yağı, omega-3 yağ asidi açısından oldukça zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri üzerinde genel olarak koruyucu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Omega-3 yağ asitleri en çok somon, tuna balığı gibi soğuk deniz balıklarında bulunurken, ülkemiz sularında bulunan balıklar ne yazık ki omega -3 yağ asitleri açısından fakirdirler.


Bazı çalışmalar düzenli olarak alınan E vitamini'nin 50 mg‘lık dozunun prostat kanseri riskini azlttığını belirtse de, etkisinin olmadığı yönünde yayınlar da mevcuttur. Selenyumun da benzer şekilde prostat kanseri riskini azalttığı öne sürülmektedir. Mantarlar tümör büyümesini engelleyen ve PSA seviyesini düşüren selenyumu bol miktarda ihtiva etmektedirler.


Sebze ve meyveden zengin beslenerek yağlı yiyeceklerden uzak durmanın, prostat kanseri riskini azalttığı bilinmektedir. Brokoli ve Bürüksel lahanasının da prostat kanseri riskini azalttığını gösteren çalışmalar mevcuttur.


Yeşil çay, özellikle polifenollerden zengindir. Bu maddenin kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı, ayrıca yeşil çayın kanser hücrelerinin agresifliğini arttıran poliamin maddesini de azalttığı öne sürülmektedir.

 

Yüksek yağ oranı ve kırmızı et içeren yiyeceklerle beslenen kişilerde prostat kanseri daha yüksek oranda görülmektedir. Aşırı miktarda kalsiyum alınması prostat kanserine karşı koruyucu özelliği bulunan D vitamin'in vücuttaki sentezini azaltmaktadır.

 

Prostat Kanseri ve Spor :

 

Düzenli egzersiz yapıldığında, muhtemel kilo kaybı ile beraber prostat kanseri riski de azalmaktadır. Yapılan çalışmalarda egzersizin vücut testosteron seviyelerini azalttığı ve PSA seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Vücut kitle indeksi 30 ve daha fazla olanlarda prostat kanseri de daha agresif seyretmektedir. Vücut yağ kitlesinin içinde depolanan leptin ve insulin benzeri büyüme faktörü gibi hormonlar, obez hastlarda prostat kanserinin yayılım hızını arttırmaktadır.

 

Prostat Kanseri ve Kolesterol :

 

Yapılan çalışmalar yüksek kolesterol seviyeleri ile prostat kanseri arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Kötü kolesterol (LDL), prostat kanserinin hızlı seyretmesine yol açan dihidrotestosteron seviyesini yükseltmektedir.


Sigara kullanımının prostat kanser hücrelerinin büyümesini arttırdığı da bilinmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Evren Işık Üroloji, Androloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)