Protein Tozları Nedir?

Bugün sizlerle protein tozları hakkında çok bilinenler ve hiç bilinmeyenleri derleyerek paylaşmak istiyorum. Protein tozları yapı taşları olan amino asitleri  içermekte, fakat markasına bağlı olarak içerikleri katkıları ve miktarları değişkenlik göstermektedir. Protein tozları preparatları performans arttırıcılar ve katkı maddeleri   içerebilmektedir. Bu katkı maddelerine allerji durumları ortaya çıkabilir. Aşırı protein tozu barsakta emilemediğinden ishale sebep olur. Yine kalsiyum eksilterek kemik erimesine neden olabilir. Burada sporcuların normal bir bireyden fazla alması gereken proteini ne zaman alması kısmı da önem taşır. Protein spor sonrası alınmalıdır. 

Protein tozları içerisindeki amino asitler dallı zincirli aminoasitleri de içermektedir. Beslenmemizde ama takviyelerle, ama doğal gıdalarla aldığımız protein kaynaklarını değiştirmek dengeyi sağlayacaktır. Farelerle yapılmış bir deneyde farklı miktarlarda protein tozları verilmiş; normal alınması gerekenin iki katı protein tozu alanlarda obezite ve yaşam sürelerinin kısaldığı gözlenmiştir. Bu araştırmada aynı zamanda serotonin hormonunun tek öncüsü olan triptofan diğer amino asitlerle yarışması sebebiyle emilememiştir. Sonuçta ruh sağlığımız ve uyku üzerine etkileriyle mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin eksikliği ortaya çıkmaktadır. Çalışmada fazla miktarda protein tozu alan farelerin yaşam süresinin kısalmasının sebebinin; serotonin azlığı ile iştahı artan farelerin obezleşmesi olduğu söylenmiştir.

Depresyon tedavisinde serotonin geri alım inhibitöri ilaçlar kullanılmaktadır. Serotonin eksikliği stres ve düşük karbonhidrat alındığında görülür. Depresyondayken kan şekerini yükseltmeye çalışmamızın ( yoğun karbonhidrat tüketimi tatlı çikolata vb) altında aslında serotonini arttırma içgüdüsü vardır. Serotonini arttıran bir diğer faktör de kadınlık hormonu östrojen , mensturasyon dönemlerindeki östrojen düşüşü de aşırı tatlı yeme ataklarını bu sebeple tetiklemektedir.

        Sevgili okurlarım sonuç olarak her şeyin fazlası zarardır. Sporcuların kullandıkları protein tozlarını da zamanlama ve miktara dikkat ederek profesyonel kimselerce takiple alınmasını tavsiye ediyorum. Sağlıcakla kalın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Ayça Serap Tuncer Çakır

İç Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al