Protezler

Yazar Emre KuralDiş Hekimi • 28 Mayıs 2019 • Yorumlar:

İmplant üstü protezler İmplantlar, eksik dişlerin tamamlanmasında kulla- nılan bir yöntemdir. İmplantın bir parçası cerrehi işlemle kemik içine doğal diş kökü gibiyerleştirildiği için, hastalar implantları gerçek diş gibi hissederler ve kullanırlar.

Bu işlem genellikle lokal anestezi ile yapılır.

Protezler

Dişlerimiz çiğneme işlevinde büyük rol oynar.

Dişlerimiz çiğneme işlevinde büyük rol oynar. Yıllar vücudumuzun diğer bölgelerinde yaptığı harabiyeti dişlerimiz üzerinde de yapar ve diş kayıpları meydana gelebilir.

Meydana gelen diş kayıpları oluşan kaybın sayısına göre farklı protez tipleri ile giderilebilir.

Sabit protezler Sabit protezler, zaman içerisinde meydana gelen diş ka- yıplarının, komşu dişler üzerine sabitlenen ve hastanın kendi dişi veyea dişleri gibi algıladığı protez tipleridir. Tek bir diş üzerindeki madde kayıplarının giderildiği kuronlar veya diş eksikliklerinin tamamlandığı köprüler sabit protezler olarak adlandırılır.

Kuron: Çürük veya travma sonucu dişte meydana gelen ha- rabiyet, bazı durumlarda dişin büyük bir bölümünün kaybedilmesine ve dişin zayıflamasına yol açar. Bu durumlarda dolgu yeterli olmayacaktır. Dişin dayanıklı- lık açısından kuvvetlendirilmesi için metal- seramik veya tam seramik restorasyonlarla kaplanması gerekir.

Dişin şeklini, rengini ve işlevini geri kazandıran bu kaplamaya kuron denilir.

Hareketli protezler Hareketli protezler, eksik dişlerin tamamlanmasında sıklıkla kullanılan tedavi yöntemidir. Eksik diş sayısının sabit bir protezle telafi edilmeyeceği durumlarda uygu- lanır. Protez, çene üzerindeki eksik dişlerin bir kısmını tamamlaması halinde parsiye protez, çenedeki dişlerin tümünün eksik olması durumunda ise total protez diye adlandırılır.

Hepimiz protez kullandığımızda ağzımızdaki protez- lerin hemen fark edileceğinbden endişe ederiz.

Eğer dişlerinizin tümünü ve bir kısmını kaybetmişseniz, protezler, görünümünüzü, konuşmanızı,gıdaları ısırmanızı ve çiğnemenizi düzeltecektir. Protez yapılmaz ise, doğal dişler, eksik komşu dişlerin olduğu boşluğa doğru eğilebilir; Üst aşağı alt dişler yukarı doğru yer değiştirebilir. Bu durum da kalan dişlerinizin ısırma ve çiğneme işlevini sağlıklı yapmasını engeller.

Eğer dişlerinizin tümünü ve bir kısmını kaybetmişseniz, protezler, görünümünüzü, konuşmanızı,gıdaları ısırmanızı ve çiğnemenizi düzeltecektir. Protez yapılmaz ise, doğal dişler, eksik komşu dişlerin olduğu boş- luğa doğru eğilebilir; Üst aşağı alt dişler yukarı doğru yer değiştirebilir. Bu durum da kalan dişlerinizin ısırma ve çiğneme işlevini sağlıklı yapmasını engeller.

Protezler dişlerinizin çekiminden hemen sonra ağzınıza uygulanabilir, bu tip protezlere “immediat protez” denir.

Hareketli protezlerin temizlenmesi: Eğer hareketli proteziniz varsa, onların temiz tutulması önemlidir.

Köprüler: Köprü yapımı diş eksikliklerinin giderilmesinde kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Eksik diş veya dişler, komşu dişlerden destek alınarak yapılan köprülerle restore edilmeye çalışılır.Bu nedenle komşu dişlerin belli bir oranda küçültülmesi gerekir. Köprüler genellikle çiğneme kuvvetlerine dayanacak metal bir alt yapı ve estetiği sağlayan porselen üst yapıdan oluşur. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)