• Ana Sayfa
  • Psikoloji
  • Psikoterapi Süreci Nedir? Değişim Terapide Nasıl Gerçekleşir? - Uzm. Kl. Psk. Asiye Nur Nihan Yurdakul
Makaleler 02/01/2026

Asiye Nur Nihan Yurdakul Psikoloji
Asiye Nur Nihan Yurdakul
Psikoloji

Psikoterapi Süreci Nedir? Değişim Terapide Nasıl Gerçekleşir?

Psikolojik Semptomlar Ne Anlama Gelir?

Panik atak, yoğun kaygı, isteksizlik ya da duygusal çöküntü gibi psikolojik belirtiler, ruhsal dünyamızın bir yardım çağrısıdır. Fiziksel bir ağrı nasıl bedende bir sorun olduğuna işaret ediyorsa, psikolojik semptomlar da iç dünyada çözülmemiş bir çatışmanın, karşılanmamış bir duygusal ihtiyacın ya da işlenmemiş bir yaşantının varlığına işaret eder. Bu belirtiler bastırılması gereken problemler olarak değil, anlaşılması gereken mesajlar olarak ele alındığında psikoterapi süreci gerçek anlamda başlar.

Psikoterapide Psikoeğitim Neden Önemlidir?

Birçok kişi terapiye başladığında kendini bozulmuş, yetersiz ya da hatalı hissedebilir. Psikoterapide psikoeğitim, yaşanan zorlukların biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutlarını anlamayı sağlar. Beynin duygusal merkezi olan limbik sistem ile mantıksal değerlendirmeden sorumlu prefrontal korteks arasındaki etkileşimi kavramak, yoğun duygusal tepkilerin neden ortaya çıktığını açıklayıcı hale getirir.

Psikoterapi Süreci Nasıl İlerler?

Psikoterapi sürecinin ilk aşamasında, danışanın yargılanma korkusu olmadan kendini ifade edebildiği güvenli bir terapötik ilişki kurulur. Bu güvenli alan, kişinin iç dünyasına temas edebilmesi ve zorlayıcı yaşantılarını paylaşabilmesi için temel bir zemin oluşturur.

Psikoterapi Ne Değildir?

Psikoterapi bir akıl verme, yönlendirme ya da hazır çözümler sunma süreci değildir. Psikoterapi, kişinin kendi iç dünyasında var olan kaynaklarla yeniden temas kurmasına rehberlik eder.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.