Rinoplastide Tampon

Yazar Tamer HaliloğluKulak Burun Boğaz Doktoru • 26 Şubat 2016 • Yorumlar:

Rinoplasti ameliyatında hastalarımın ameliyattan önce en büyük korkusu burun içine konulan tamponlardır. Özellikle geçmişte ameliyat olmuş hastaların anlattığı hikâyeler şehir efsanesi gibi yayılarak ameliyat öncesi hastaları hep korkutmuştur.

Aslında durum nedir? Neden böyle bir korku oluşmuştur?

Yanıtı oldukça basittir. Burun ameliyatlarına başlanılan ilk yıllarda en büyük sorun ameliyattan sonra burun içinden gelen kanama ve bunun yarattığı iyileşme sorunları olmuştur. Bu kanamayı durduracak ve orada bir baskı yapacak materyaller hemen hemen tarih boyunca hep kullanılmıştır. Rinoplasti gibi özel ameliyatlarda kullanılan materyaller gelişmediği zamanlar burun içine bir ya da iki gün kalan yağlı bezler kullanılırdı. Bunların cerrahi olarak yarattığı kolaylık uzun yıllar boyunca kullanılmalarını sağlamıştır.

Cerrahi olarak kolaylık sağlamışlardır ama bur hastalar için hiç de öyle olmamıştır. Ameliyattan bir ya da iki gün sonra alınan bu yağlı özellikle antibiyotik emdirilmiş vazelin kullanılarak yapılan gazlı bezler yapışıklığa neden olmakta ve alınırken hastaların ağrı duymasına neden olmaktaydı. Son yıllarda biomateryal sanayindeki gelişmeler ve hasta konforunun ön plana çıkması ile bu rahatsızlıklar bertaraf edildi.

Son yıllarda artık içi hava yolu içeren ve hastaların nefes almalarını sağlayan Slikon Nazal Split olarak adlandırılan ve halk arasında slikon tampon denilen materyaller kullanılmaktadır. Bu hastalara büyük kolaylıklar sağlamıştır. Ameliyattan sonra özellikle rinoplasti gibi özel bir girişim sonrası burun içinde destek sağladıkları gibi hafiflikleri ve nefes almaya yardımcı olmaları ile hissedilmez olmalarına neden olmuştur. Hatta bazı merkezlerde ve doktorlar bunu tamponsuz burun ameliyatı gibi lanse etmişlerdir.

Rinoplasti ameliyatı görüşmelerimde öncelikle burun tamponu ile ilgili korkuları gidermeye çalışırım.

Hastalarım anlatılanları silikon tamponlar alınınca hiç bir şey hissetmedikleri zaman tam olarak idrak etmeye başladılar. Slikon tampon da diğer yağlı bez gibi pozitif olarak şehir efsanesi gibi dedikodusu dolaşmaya başlayınca hastalar daha az endişe ile ameliyat görüşmesine gelmeye başlayacaklardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tamer Haliloğlu Kulak Burun Boğaz Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)