Ruh Sağlığını Koruma

Yazar Ebru DemirközPsikolog • 26 Ocak 2020 • Yorumlar:

Ruh sağlığı, kişinin bilişsel, duygusal ve davranışsal yönden bir bütün olarak iyiliğini tanımlar. Bu durum aynı zamanda düşünce, davranış, iletişim becerileri, duygusal gelişim ve eylemleri hatta kişilerin kendilerine olan güvenlerini ifade eden bir süreçtir. Genellikle, döngüsel olarak sıkıntı veren düşünceler, hisler ve tepkilerle kişilerin yaşamını olumsuz olarak etkileyen bazı ruhsal kaynaklı belirtiler görülebilir. Belirtiler belli başlı bazı tanımları gösterdiğinde uzman bir doktor tarafından tanısı konulabilir ve tedavi yaklaşımlarıyla sürece destek olunabilir.

Klinik teşhisler, genellikle kişilerin kendisiyle veya kişilerin ailesiyle, bakım verenleri ile görüşülerek dikkatli bir değerlendirme sürecinin ardından yapılabilir. Öncelikle semptomları doğru değerlendirmek için fiziksel bir muayene gereklidir. Örneğin mide bulantısı, kalp çarpıntısı, uykusuzluk, muhtelif ağrılar gibi durumlarda fiziksel herhangi bir hastalık olup olmadığı belirlenmelidir. Bu, fiziksel hastalıkların varsa tespiti veya yoksa elenmesi için bir ön koşuldur. Fiziksel anlamda herhangi bir bulguya rastlanmadığında bir de psikolojik olarak klinik görüşme yapılması aydınlatıcı olmaktadır. Görüşmede, danışanın hayat deneyimleri, aile geçmişi ve sorunlarıyla ilgili yakın dönem sorunları konuşulmaktadır. Bu konuşmalarda, her türden sorunlara yatkınlık belirtileri, güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya çıkarılması amaçlanır. Gerektiğinde bazı psikolojik testlerle kişilerin bilgi, beceri ve kişilik özellikleri değerlendirilebilir. Sonrasında bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünde, ruh sağlıklarının korunması için uygun tedavi ve yaklaşımlarla destek olunur. 

 

Özellikle;

  • Duygu Durum Bozuklukları (Depresyon, Bipolar Bozukluk, Öfke Kontrol Problemleri, Mevsimsel Duygulanım Bozuklukları)

  • Kaygı Bozuklukları (Panik Bozukluk, Spesifik Fobiler, Agorafobi, Klostrofobi, Genel Kaygı Bozukluğu, Sosyal Kaygı Bozukluğu, Ayrılık Kaygısı Bozukluğu, Seçici Mutizm)

  • Obsesif Kompulsif Bozukluk 

  • Travma ve Stresle İlişkili Bozukluklar (TSSB, Akut Stres Tepkisi, Uyum Bozukluğu)

  • Yeme Bozuklukları (Anoreksiya Nervosa, Bulimia Nervosa, Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu, Pika)

  • İletişim Bozuklukları ( Dil ve Konuşma Bozuklukları)

  • Uyku Bozuklukları (İnsomnia, Parasomnia, Norkolepsi, Hipersomnolens)

  • Kişilik Bozukluklarında uygun psikoterapi yöntemleri ile danışan kişilere destek verilerek tedavi edilebilmektedir.



 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ebru Demirköz Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)