Sık Sorulan Sorular

Neden eklemlerim çok tutuk? Ne yapabilirim?

Eklem kıkırdağınız yaşlanmayla beraber süngerin kuruması gibi suyunu kaybederek kurumaya sertleşmeye başlar. Eklem sıvısı da azalır. Gece birkaç saat hareketsiz uyuduğunuz zaman bu sıvı kıkırdağınızı ve eklemi ıslatamaz ve uyandığınız zaman eklemlerinizi tutuk hissedersiniz. Bundan kurtulmanın en iyi yolu gün boyu hareketinizi artırarak eklem sıvısı miktarını artırmanızdır. Eklem kıkırdağı da kurumanın yanı sıra tekrarlayan günlük travmalar sonucu deforme olup atrofiye gidebilir. Bunun sonucunda eklemi oluşturan kemikler, kıkırdağın incelmesi, neredeyse yok olması ile birbirlerine yaklaşır, hatta sürtünmeye başlarlar. Buna bağlı sert, tutuk, şiş bir eklem gelişebilir. Aslında bu durum osteoartrittir.

Osteoartriti tedavi etmek nasıl yapılır?

 

Osteoartriti tedavi etmek sebep olduğu ağrıyı azaltmak ile başlar. Eczanelerden reçetesiz alacağınız ağrı kesiciler kısa vadede faydalı olabilir. Ancak tam rahatlama olmazsa bir romatoloji uzmanına görünmeniz faydalıdır. Doktorunuz eklem sıvısını artıracak enjeksiyonlar yapabilir. Ekleminize ayrıca elastik bandaj uygulayabilirsiniz. Ancak çok sıkıp dolaşımı bozmamamız ve uzun süreler tutup kaslarınızı zayıflatmamanız önemlidir. Bazı hastalar bu konuda tam rahatlayamadıklarında cerrahi ile eklem düzenlemesi yapmak, hatta protez eklem takmak gerekebilir. 

 

 Eklem tutukluğuna neden olan diğer sebepler nelerdir?

 

. Romatoid artrit: inflmatuar artritler içinde en sık görülen artrittir (özellikleri için bkn romatoid artrit), eklem sertliği ve tutukluğu sabahları 1 saatten fazla hatta tüm gün sürebilir. Ilık banyo yapmak, non-steroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanmak eklemin rahatlaması için gerekebilir.

. Ankilozan spondilit

. Gut

. Enfeksiyöz artritler

. Psöriatik artrit

. Kollajen doku hastalıkları

 

Büyükanneniz yağmur yağacağını dizlerinden anlıyor mu?

 

Evet büyükanneniz yağmurun yağacağını biz doktorların tam emin olmadığımız mekanizmalarla doğru tahmin edebiliyor. En fazla kabul gören mekanizma hava değişimleri ile artan hava basıncının eklem sıvısında yarattığı barometrik etki. 

 

Fibromiyalji nedir?

Eklem ve kas ağrısına neden olan kronik bir durumdur. Beraberinde uyku, ruhsal durum, hafıza problemleri de gelir. Bilim insanları fibromiyaljide beynimizin ağrı sinyallerini normal algıladığını ama onları kötü hale getirdiğini düşünmektedirler. Bunu neden ve nasıl yaptığını ise hala araştırmaktadırlar. Genelde bu durum bir hastalık, cerrahi, veya benzer bir yoğun stres halinden sonra ortaya çıkar. Aslında eklem ve kas dokunuzda bir hasar yoktur, ancak bulgu vardır. Kesin tedavisi de henüz yoktur. Reçetesiz satılan ağrı kesiciler ağrınızı giderebilir. Bir fizyoterapist sizi rahatlatacak özel egzersizleri öğretebilir. Yoga, tai chi gibi yumuşak egzersizler ve relaksasyon sağlayacak derin nefes egzersizleri kas ve tendonlarınızı gerip uzatarak ve kuvvetlendirerek fayda sağlayabilir. 

 

Bursit ve tendinit nedir?

İnflamasyonun en sık görünen iki formudur. Genelde eklemi aşırı veya kötü kullanma sonucu zaman içinde gelişirler.

Bursit: kemiklerle diğer hareket eden kısımlar arasında içi sıvı dolu bursa adı verilen yastıkçıklar vardır. Yukarıda bahsettiğimi nedenlerle bu yastıkçıkların iltihaplanmasına “bursit” denir.,

Tendinit: kasların kemiğe yapıştığı bölgelerin adı tendondur bu bölgelerin iltihaplanması da “Tendinit”tir. 

Bu iki durumun da tedavisi kolaydır. Tamamen iyileşebilirler. Eklem istirahati ve reçetesiz satılan bir ağrı kesici kullanmak ilk aşamadır. Rahatlamazsanız doktorunuz bir splint verebilir ve buz uygulaması önerebilir. Bazı egzersizleri de takiben yapmanızı önerir. Eğer hala rahatlamamışsanız bursa veya tendon bölgesine enjeksiyon yapabilir. Bunun sonucunda ağrı ve şişlik geriler.

 

Eklem tutukluğunun gitmesi ve eklemimin rahatlaması için hangi egzersizleri yapmalıyım?

 

Öğleden sonralar bahçe işleri ile uğraşmak veya birkaç sokak yürümek çok faydalıdır. Kaslarınız kuvvetlenir. Eklemleriniz ve kemikleriniz güçlenir. Dengeniz daha iyi hale gelir ve kalori harcayarak kilo kontrolü yapabilirsiniz. Ancak abartmadan başlamak tempoyu yavaş yavaş artırmak çok önemlidir. 

En ufak egzersiz bile tutukluğu artırıyorsa mutlaka doktorunuza bu konuda bilgi verin geçer diye düşünerek ,ötelemeyin. 

 

Sabahları eklemleriniz çok tutuksa ne yapabilirsiniz?

Ilık bir duş veya banyo yapabilirsiniz. Isı ile o bölgenin kanlanması ve buna bağlı olarak oksijenizasyon artar bu sayede katılaşan yerler gevşer. Ayrıca ısıtılmış havlu veya aşırı sıcak olmayan su torbalarını tutuk eklem bölgesinin üzerine koyabilirsiniz. 15-20 dakika tutmanız yeterlidir. 

 

Soğuk uygulamayı nasıl ve ne zaman yapabilirsiniz?

Travma sonrasında ekleminiz şişti ve hareket ettiremiyorsanız ağrıyan bölge üzerine 15-20 dakika soğuk su torbası, buzlukta dondurduğunuz kışlık bezelye gibi sebzelerinizi koyabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bunları direkt deri üzerine koyarak “soğuk yanığı” yapmamanız bir mutfak havlusuna sararak koymanızdır. Bu sayede travmatize olmuş bölgedeki kan damarları büzüşür, o bölgeye gelen kan akımı yavaşlar ve eklem şişliği azalır. Dayanabiliyorsanız ve uygunsa incinmiş bölgeyi buzlu suya da sokabilirsiniz. 

Ancak şu durumlarda mutlaka doktorunuza ulaşmanız gerekir:

. Çok fazla ağrı varsa

. Genel vücut travmanız varsa

. Eklemin şekli değişmişse

. Eklemi kullanamıyorsanız

. Ekleminiz aniden aşırı şişti ve şişmeye de devam ediyorsa

. Üzerine parmağınızı dahi süremiyorsanız çok ağrıyorsa

. Deri kızarık, sıcak ve dokununca acıyorsa

. 3 günden daha fazla süre geçmiş ve ekleminiz rahatlamamışsa veya bir ay içinde birkaç kez aynı durum tekrarladıysa

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zeynep Özbalkan Aşlar Romatoloji, İç Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)