• Ana Sayfa
  • Psikoloji
  • Sınır Koyamıyorum, Hayır Diyemiyorum: Bunun Psikolojik Nedenleri Neler? - Psk. Sümeyye Dikmen
Makaleler 14/07/2026

Sümeyye Dikmen Psikoloji, Aile Danışmanlığı
Sümeyye Dikmen
Psikoloji, Aile Danışmanlığı

“Hayır” Demek Sizin İçin Zor Mu?

Bir isteği reddettiğinizde suçluluk hissediyor, karşı tarafın kırılacağından endişe ediyor ya da istemediğiniz hâlde sırf kimseyi üzmemek için “evet” mi diyorsunuz? Eğer bu durum size tanıdık geliyorsa, yalnız değilsiniz. Hayır diyememek ve sınır koyamamak, birçok kişinin yaşam kalitesini etkileyen, ilişkilerden iş hayatına kadar pek çok alanda kendini gösterebilen önemli bir psikolojik örüntüdür.

Sağlıklı sınırlar koyabilmek, kişinin hem kendisine hem de çevresindekilere karşı saygılı olabilmesinin temel taşlarından biridir. Sınır koymak; bencil olmak, sevgisiz davranmak ya da insanları reddetmek anlamına gelmez. Aksine, kişinin kendi ihtiyaçlarını, değerlerini ve kapasitesini gözetebilmesi anlamına gelir. Araştırmalar, sağlıklı kişilerarası sınırların psikolojik iyi oluş, öz saygı ve yaşam doyumu ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir.

Hayır diyemeyen kişiler çoğu zaman başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koyar. Zamanla bu durum duygusal yorgunluk, tükenmişlik hissi, öfke birikimi ve ilişkilerde doyumsuzluk oluşturabilir. Dışarıdan yardımsever, uyumlu ya da fedakâr olarak görülen kişiler, iç dünyalarında kendilerini anlaşılmamış, değersiz ya da ihmal edilmiş hissedebilirler. Çünkü sürekli başkalarını memnun etmeye çalışırken kendi sınırlarını fark etmek giderek zorlaşır.

Bu durumun kökeninde çoğu zaman çocukluk döneminde öğrenilen ilişki kalıpları yer alabilir. Koşullu sevgi deneyimleri, eleştirilme korkusu, çatışmadan kaçınma, reddedilme kaygısı ya da “iyi çocuk olmalıyım” inancı yetişkinlikte de etkisini sürdürebilir. Kişi, karşı tarafın duygularından kendini sorumlu hissedebilir ve “Hayır dersem beni sevmezler.”, “Kırılırlarsa bu benim suçum olur.” ya da “Önce başkalarını düşünmeliyim.” gibi düşünceler geliştirebilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımına göre bu tür düşünceler zaman içinde otomatikleşebilir ve kişinin davranışlarını yönlendirebilir. Kişi her “evet” dediğinde kısa süreli bir rahatlama yaşasa da uzun vadede kendi ihtiyaçlarından uzaklaşabilir. Bu durum, özgüvenin azalmasına, yoğun kaygıya, tükenmişlik hissine ve ilişkilerde dengesiz sorumluluk almaya neden olabilir.

Sağlıklı sınırlar öğrenilebilen bir beceridir. Sınır koyabilmek, sertleşmek ya da insanları hayatınızdan çıkarmak anlamına gelmez. Gerektiğinde “hayır” diyebilmek, suçluluk hissetmeden ihtiyaçlarını ifade edebilmek ve ilişkilerde karşılıklı sorumluluğu koruyabilmek mümkündür. Sağlıklı ilişkiler, yalnızca fedakârlık üzerine değil; karşılıklı saygı, açıklık ve denge üzerine kurulur.

Kendinizi sürekli herkesi memnun etmeye çalışırken buluyor, isteklerinizi dile getirmekte zorlanıyor ya da “hayır” dediğinizde yoğun suçluluk hissediyorsanız, bu durum yalnızca kişilik özelliğiniz olmayabilir. Yaşam boyunca öğrenilmiş ilişki örüntülerini fark etmek, bu örüntülerin bugün hayatınızı nasıl etkilediğini anlamak ve daha sağlıklı iletişim becerileri geliştirmek mümkündür. Bazen küçük bir sınır koyabilmek, yalnızca bir ilişkiyi değil, kişinin kendisiyle kurduğu ilişkiyi de değiştirebilir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.