Makaleler 07/07/2026

SİZCE ZAYIFLAMAK İÇİN KALORİ SAYMAK ŞART MI? - Dyt. Melda Gizem Tavukçuoğlu

Melda Gizem Tavukçuoğlu Diyetisyen
Melda Gizem Tavukçuoğlu
Diyetisyen

SİZCE ZAYIFLAMAK İÇİN KALORİ SAYMAK ŞART MI?

Sosyal medya ya da toplum dilinde sıkça karşılaştığımız “Kalori saymadan da kilo verilir.” veya “Kalori saymadan zayıflamak imkânsız.” gibi söylemler kafa karıştırabiliyor. Peki, bunun doğrusu nedir; bilim ne diyor?

Sistematik derlemeler ve meta-analizler incelendiğinde ortaya çıkan sonuç oldukça nettir.

Hayır, zayıflamak için herkesin kalori sayması şart değildir. Ancak sürdürülebilir bir kalori açığı oluşturmak zayıflamak için şarttır. Yani kilo vermenin temel prensibi; kalori açığıdır.

Vücudumuz, harcadığından daha az enerji aldığında yağ depolarını kullanmaya başlar. Buna kalori açığı denir ve kilo kaybının temel mekanizmasıdır. Ancak burada önemli olan bir nokta vardır. Kalori açığı oluşturmak ile her lokmayı tek tek hesaplamak aynı şey değildir. Bazı kişiler telefon ya da internetten uygulama kullanarak kalori takibi yaptığında daha başarılı olurken, bazı kişiler porsiyon kontrolü, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli öğünlerle aynı sonucu elde edebilir.

Peki bize bilimsel araştırmalar ne diyor?

2 yıl önce yayımlanan sistematik derlemelerde, kilo verme sürecinde en önemli davranışlardan birinin öz takip (self-monitoring) olduğu gösterilmiştir. Bu takip; kalori saymak, düzenli tartılmak, beslenme günlüğü tutmak, fiziksel aktiviteyi takip etmek şeklinde olabilir. Yani başarıyı sağlayan tek yöntem kalori saymak değil, kişinin beslenme farkındalığını artırmasıdır.

Peki herkes kalori saymalı mıdır?

Bu sorunun cevabı ise hayır. Özellikle kalori hesaplamaktan strese girenler, yeme davranışı bozulmaya yatkın kişiler, yoğun iş temposunda olan bireyler için sürekli kalori hesabı yapmak sürdürülebilir olmayabilir.

Bunun yerine; protein açısından zengin beslenmek, sebze tüketimini artırmak, porsiyon kontrolü yapmak, şekerli içecekleri azaltmak, düzenli olarak fiziksel aktiviteyi artırmak çoğu zaman başarılı kilo kaybı sağlayabilir.

Kalori saymanın avantajları nelerdir?

Bilimsel çalışmalara göre kalori takibi porsiyon farkındalığını artırabilir. Başlangıç döneminde eğitim aracı olabilir. Fazla enerji alınan besinleri fark etmeyi kolaylaştırabilir. Ancak uzun vadede herkesin bunu ömür boyu sürdürmesi beklenmez. Amaç ve en önemlisi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğrenmektir.

Kalori saymadan da kilo vermek mümkün mü?

Bu sorunun cevabı ise evet. Birçok randomize kontrollü çalışmada; Akdeniz tipi beslenme, dengeli porsiyon kontrolü, davranış değişikliği, düzenli fiziksel aktivite ile kalori hesabı yapılmadan da başarılı kilo kayıpları elde edilmiştir. Bunun nedeni yine kişinin farkında olmadan kalori açığı oluşturmasıdır.

SONUÇ

Kalori saymak bir araçtır, zorunluluk değildir. Başarılı kilo vermenin temelinde sürdürülebilir bir kalori açığı oluşturmak yer alır, bu ise sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirerek sağlanabilir. En doğru yöntem, kişinin yaşam tarzına uygun, uzun vadede sürdürebileceği beslenme modelidir. Çünkü en iyi diyet, kısa süre uygulanabilen değil; yaşamın bir parçası hâline gelebilen diyettir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.