Skolyoz

Yazar Kibar ElisagilFizyoterapist • 25 Nisan 2018 • Yorumlar:

Skolyoz doğumsal olmak üzere ve sonradan gelişebilir. Doğumsal skolyozun düzelme ihtimali düşüktür fakat ömür boyu egzersiz destekli yaşaması gerek, lakin kesinlikle ve kesinlikle ameliyat olmaması lazım. Sonradan gelişen skolyoz genellikle kız çocuklarında daha fazla görülüp ve başlama yaşı genelde 10'dur. Tabii bu değişkenlik gösterir ergenlik döneminin başlangıcına göre.

Peki skolyoz nasıl gelişir?
İlgilendiğim 10 skolyoz hastası üzerinde araştırma yapıldı ve etkenler araştırıldı;
-Kişi ergenlik dönemine girmeden önce taşıdığı çantaların ağırlığı.
-Kişinin okulda masa başında oturduğu pozisyonlar
-Kişilerin ilk okul ve orta okulda beden derslerinde esneme germe egzersizlerin yapılmaması ve çocukların eline top verilip ne yaparsanız yapın dercesine sorumsuzluk.
-Kişinin elektronik cihazlar başında aynı pozisyonda geçirdiği fazla zaman
-Ayakkabı seçimi
-Düz tabanlık
-Kişinin tek taraflı çanta taşımaları
-Kas yapısı
-Diğer hastalıklar
-Çocukluk döneminde geçirdiği ameliyatlar gibi etkenler büyüme çağında vücudun devamlı tek pozisyon almasına sebep oluyor. Ardından omurgaya bağlanan bir veya birkaç kas grubu spazma uğruyor ve o kas grubu güçlenmeye başlıyor. Vücut büyümeye çalıştıkça güçlü olan kas grubu omurgaları kendisine doğru çekiyor, zayıf olan kas grubu ise mecburi ayak uydurmak zorunda kalıyor. Sonra gün geçtikçe derece de artıyor. Derece arttıkça büyük sıkıntılara yal açabilir, bu durumda hızlı teşhis ve tedaviye başlamak lazım.

Skolyozun tedavisi nedir?
10 hasta üzerinden yapılan tedavinin sonuçları;
6 aylık tedavi sonrasında 3 hastanın derecelerinin ilerlemesi engellendi, 7 kişinin dereceleri geriledi. En yüksek dereceli olan 59 derece skolyoz ve aynı derecede kaldı. En düşüğü ise 18 dereceydi ve 12'ye geriledi. Doğru egzersizlerle doğru açı ve doğru kilolarla egzersiz yaparak bu dereceler geriledi. Skolyoz bir kas deformitesidir ve kasın temel görevi var, o da sıkışıp gevşemek. Eğer doğru sıkıştırma ve gevşetme yapılırsa kaslar sağlıklı olup, birçok hastalığa yakalanma riskini minimuma indirir.

Skolyoz da ameliyat asla ve asla önerilmez, neden?
Kasların temel özelliğinden bahsettik, hareket etmeleri. Eğer ameliyat olursa, kişinin hareketleri engellenip kan akımı ve sinir iletimini bozar. Bu da doğrudan beyni ve diğer organları etkiler, ayrıca hayatınız robotlaşır. Boş yere asla ve asla neşterin altına yatmayın!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kibar Elisagil Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Kibar Elisagil

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al