Uzm. Dkt. Özden Gamsız — Dil ve Konuşma Terapisti
Bazı çocuklar var: kelimeleri var, cümleleri var, hatta oldukça zengin bir sözcük dağarcıkları var. Ama yine de bir şeyler tam oturmuyor. Konuşmaları tek yönlü. Sıra almıyorlar. Konuyu birdenbire değiştiriyorlar. Yüz ifadelerini okumakta güçlük çekiyorlar. Şaka anlamıyorlar ya da yanlış yorumluyorlar.
Bu çocuklar zaman zaman “sosyal açıdan geri”, “utangaç”, “egoist”, hatta “tuhaf” olarak tanımlanıyor. Oysa çoğu zaman tablo çok daha spesifik bir şey: pragmatik dil güçlüğü.
Dili öğrenmek iki aşamadan oluşur. Birincisi, yapısal dilin öğrenilmesi: kelimeler, sesler, dilbilgisi kuralları. Bunu çoğumuz “dil” diye biliriz.
İkincisi, dilin sosyal bağlamda nasıl kullanılacağının öğrenilmesi: sıra almak, konuşmayı sürdürmek, bağlama göre dil tonu değiştirmek, ima anlamak, bakış açısı almak. İşte bu, pragmatik dildir.
Bir çocuk mükemmel cümleler kurabilir ama bir arkadaşıyla nasıl oyun kuracağını bilemeyebilir. “Merhaba” demesini biliyor olabilir ama ne zaman söyleyeceğini bilemiyor olabilir. Bu iki alan birbirinden farklı şeylerdir ve her biri ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Pragmatik dil güçlüğü, her çocukta farklı biçimlerde kendini gösterir. Ama bazı sık görülen özellikler şunlardır:
İletişim niyeti: Çocuk bir şey istemek, paylaşmak ya da sosyal bağ kurmak amacıyla konuşmayı kullanmıyor mu? İletişimin “işlevsel” boyutu zayıfsa, bu önemli bir işarettir.
Sıra alma ve konuşmayı sürdürme: Konuşma bir ping-pong oyununa benzer; birisi atar, diğeri geri atar. Bazı çocuklar sürekli “atar” ama “geri alamaz”. Bazıları ise neredeyse hiç atmaz.
Bağlama göre dil ayarı: Büyükanne ile konuşurken farklı, arkadaşıyla konuşurken farklı konuşmak sosyal dil esnekliğinin göstergesidir. Bu esneklik gelişmemişse, iletişim zorlaşır.
Sözel olmayan iletişim: Yüz ifadeleri, jest ve mimikler dilin ayrılmaz bir parçasıdır. Bunları üretmede ya da okumada güçlük, sosyal iletişimi ciddi biçimde etkiler.
Mecazi dil: Atasözleri, deyimler, kinayeler, ironi — bunlar söylenenden farklı anlam taşır ve bu çocuklar için büyük bir zorluk kaynağı olabilir.
Çünkü pragmatik dil güçlüğü, akademik başarıyı, arkadaşlık ilişkilerini ve ilerleyen yaşlarda iş hayatını etkiler. Ama bu güçlüğü yaşayan çocuklar genellikle çok geç fark ediliyor.
Neden? Çünkü “konuşabiliyorlar”. Öğretmen ya da aile, kelimelerin varlığını görüyor ve “konuşma sorunu yok” sonucuna varıyor. Oysa dil, kelimelerden çok daha fazlasıdır.
Okul öncesi dönemde çoğu çocuk için beklentiler yeterince yüksek değildir ve güçlükler görünmez kalabilir. İlkokulla birlikte sosyal bağlam karmaşıklaştığında — grup çalışmaları, oyun grupları, rekabetçi ortamlar — tablo netleşir. Ama ne yazık ki, o noktada müdahale için en verimli pencere çoğunlukla kapanmaya başlamıştır.
Pragmatik dil güçlüğü, otizm spektrum bozukluğunun (OSB) temel özelliklerinden biridir. Ancak OSB tanısı olmayan çocuklarda da görülebilir. “Sosyal İletişim Bozukluğu” olarak da tanımlanan bu tablo, bağımsız bir değerlendirme ve müdahale süreci gerektirir.
Önemli olan şudur: bir çocuğun OSB tanısı olmadan da pragmatik dil desteğine ihtiyaç duyabileceğini bilmek.
Çocuğunuzda bu yazıda tarif ettiğim tabloya benzer bir şeyler görüyorsanız, ilk adım bir dil ve konuşma terapistiyle kapsamlı bir değerlendirme yapmaktır. Bu değerlendirme, yalnızca kelimelere değil, çocuğunuzun dili nasıl kullandığına, sosyal bağlamda nasıl iletişim kurduğuna odaklanmalıdır.
Erken müdahale, bu alanda da belirleyicidir. Çocuklar sosyal dil becerilerini öğrenebilir, geliştirebilir. Ama bunun için önce görünür olması gerekir.
18/06/2026
17/06/2026