Sünnetin Yaşı Var Mıdır?

Yazar Osman ÇelikÜrolog • 3 Eylül 2020 • Yorumlar:

Sünnet dünyada ve ülkemizde dini ve geleneksel nedenlerle yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu işlem sırasında prepüsyum denilen sünnet derisi uygun bir ölçüde kesilir.

Sünnet işlemi genel olarak 3 teknikle yapılmaktadır. Sırasıyla giyotin , açık , klemp teknikleridir.

Sünnetin dini ve geleneksel nedenler dışında tıbbi endikasyonları da mevcuttur. Bu endikasyonların başlıcaları  vezioüreteral reflü , tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları , posterior üretral valv , fimozis , parafimozisidir. Bu endikasyonlar söz konusu olduğunda sünnetin en kısa zamanda yapılması gerekmektedir. Hatta parafimozis durumunda acil olarak sünnet yapılması gerekmektedir. 

Tıbbi endikasyonlar dışında yapılacak sünnetin ise belli yaşlarda yapılması önerilmemektedir. Bu yaş aralığı 3-6 yaş aralığıdır. Çocuk psikolojik gelişim evresinde bu yaş grubu fallik dönem olarak adlandırılır ve bu evrede cinsel kimlik gelişim meydana gelir. Çocuk bu evrede cinsel kimliğini ve cinsel organlarını tanır . Bu evrede yapılacak sünnet işlemi yetişkinlikte yaşanacak cinsel işlev bozukluğu sebep olabilir bu nedenle eğer tıbbı bir gerekçe yoksa bu yaş aralığında sünnet yapılması önerilmemektedir. Ergenlik dönemi ve sonrasında sünnet yapılması durumunda güçlü penis ereksiyonları nedeniyle cerrahi işlem sonrası yara yeri sorunları gelişmesi ihtimali daha yüksek olması nedeniyle bu yaş grubunda da tıbbı endikasyon dışında sünnet önerilmemektedir. 

Sünnet ciddi bir cerrahi işlemdir.  Geleneksel veya dini nedenlerle yapılacaksa 3-6 yaş aralığında yapılmaması önerilmektedir. Bu yaş aralığı dışında herhangi bir yaşta yapılabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)