Tekrar Kilo Alanlar İçin Obezitede Revizyon Cerrahisi

Yazar Kamil GülpınarGenel Cerrah • 27 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Tekrar kilo alanlar için obezitede revizyon cerrahisi

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, başarısızlıkla sonuçlanan obezite ameliyatlarında uygulanan revizyon cerrahisini sizler için anlattı.

Revizyon obezite cerrahisi nedir?

Obezite tedavisinde, obezite cerrahisi ile midenin hacmi küçültülerek fiziksel ve hormonal kontrol sağlanması hedeflenir. Obezite cerrahisi ile kilo kaybında oldukça başarılı sonuçlar elde edilirken bazı durumlarda hedeflenen sonuçlara ulaşılamayabilir. Bütün cerrahi operasyonlarda olduğu gibi bariatrik yani obezite cerrahisinde de birtakım komplikasyon olabiliyor ve istenilen kilo kaybına ulaşılamıyor. Bazı vakalarda bariatrik ameliyatın revize edilmesi gerekebilir.

Obezite cerrahisi neden başarısız sonuçlanır?

Obezite cerrahisinin başarısız sonuçlanmasının nedenleri arasında ameliyatın iyi bir sonuç vermesi için gerekli olan yaşam biçimi ve diyet değişikliğini yapılmaması ilk sırada gelir. Nadiren de olsa bazı durumlarda tıbbi komplikasyonlar oluşabilir. Komplikasyonların birçoğu spesifik bariatrik prosedürlerle ilgilidir. Örneğin ayarlanabilir gastrik bantlama ameliyatından sonra bandın kayması, bant basıncı nedeniyle mide dokusunun hasar görmesi, midenin bant kısıtlamasının arkasına yayılması ya da enfeksiyon kapma sayılabilir. Uygulanan tekniğe özel komplikasyonlara ek olarak bağırsak tıkanıklığı da oluşabilir.

Tekrar kilo alma ya da yeteri kadar kilo verilmediğinde uygulanır

Tam olarak tıbbi bir durum olmamasına rağmen, obezite cerrahisinin başarısızlığının en yaygın ve belirgin nedeni yeteri kadar kilo verilememesi ya da tekrar alınmasıdır. Sleeve gastrektomi (Tüp mide ameliyatı), Biliopankreatik diversiyon (BPD), Roux-en-Y gastrik bypass (RYGB), dikey bantlı gastroplasti ve daha sonra ayarlanabilir gastrik bantlama (AGB) olmak üzere mevcut çalışmalara göre kilo kaybı açısından en etkili ortak prosedürlerdir. Bu bariatrik işlemler ile önemli oranda kilo kaybı hedeflenir.

Revizyon obezite cerrahisi önceki tekniğe göre belirlenir

“Kişiye özel revizyon tekniğini belirlemek için çok yönlü bir inceleme ve tecrübe gereklidir. Çok disiplinli bir yaklaşımla revizyon ameliyatı gerçekleştirilir. Revizyon obezite cerrahisinde uzman bir cerrah ve gerekli görüldüğü durumlarda insülin ve diğer hormon üretimindeki etkileri göz önüne almak için bir endokrinolog, mide ve bağırsakların mevcut durumunun ayrıntılarını belirlemek için bir gastroenterolog ve radyolog (kese boyutunu kontrol etme, ülserler veya başka anormallikler arama), psikolog ve diyetisyen ile ortaklaşa bir tedavi uygulanır.

Doç. Dr. Kamil Gülpınar Revizyon obezite cerrahisinde gastrik bandın veya başarısız tüp mide ameliyatının, gastrik bypassa dönüştürülmesi ya da tüp mideye revizyonu tercih edilebilir. Obezite dünya çapında yaygınlaştıkça obezite cerrahisi de daha sık uygulanmaya başlanacaktır. Bu nedenle revizyon obezite cerrahisinde de sürekli gelişmeler sağlanacaktır. Sonuç olarak hem birincil hem de revizyon obezite cerrahisinin başarılı olabilmesi için cerrahın ve hastanenin doğru seçilmesi, ameliyat öncesi ve sonrası talimatlara tam olarak uyum sağlanması, yaşam ve beslenme tarzında iyileştirme yapılması çok önemlidir. Hatta bunun için alanında uzman diyetisyen ve egzersiz uzmanından destek alınması tavsiye edilir.”

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)