TİROİT HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ

Yazar Barış TüzünGenel Cerrah • 18 Şubat 2019 • Yorumlar:

TİROİT HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ

1- HASTADA AYRINTILI BİLGİ ALINMASI(ANAMNEZ): Tiroit hastalıklarının kendisine has belirtileri olduğu gibi, diğer organ hastalık ve bozukluklarındaki belirtilerle karışabilecek belirtileri de vardır. Ayrıca kanda hormon ölçümleri normal olsa bile, tiroit hastalıkları görülebilir. Bu yüzden hasta ile ilgili şikayet ve belirtiler dikkatle alınmalıdır.

2- MUAYENE: Organın yapısının ve diğer sistemlere etkisinin değerlendirilmesinde çok önemlidir. Boynun tamamının muayene edilmesi gereklidir.

3-KAN TESTLERİ: Hormon ölçümü, tam kan sayımının yapılması şarttır. Ayrıca tiroit hastalıklarının bunlar dışındaki testleri de istenebilir.

4- ULTRASONOGRAFİ: Bezin yapısını, içerisinde beze(nodül) olup olmadığını, boyunda lenf nodu olup olmadığı araştırılır. Pek çok tiroit hastalığına tanı konsa da tek başına yetersiz kalabilir. Diğer teşhis yöntemleri ile beraber değerlendirilmelidir.

5-SİNTİGRAFİ: Bezin fonksiyonlarını gösterir. Tiroit bezi az veya fazla çalışıyorsa tespit edilebilir. Nodüllerin hormon salgılayıp salgılamadığı görüntülenir. Ameliyat sonrası hastalığın tekrar etme durumunun araştırmasında, tiroit bezinin normal dışında bir yerde olup olmadığının tespitinde önemlidir.

6-DİĞER GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ: Akciğer röntgeni ile tiroit bezinin soluk borusuna baskı yapıp yapmadığı incelenebilir. Tomografi veya MR incelemesi ile aşırı büyümüş tiroit bezlerinin göğüs kafesi içerisine girip girmediği, göğüs kafesi içerisinde önemli damarlara yapışıp yapışmadığı anlaşılabilir.

7-BİYOPSİ (PARÇA ALMA İŞLEMİ): Tiroit bezi içerisindeki bezeler (nodüller) iyi huylu veya kötü huylu (kanser) olabilirler. Bunlar ultrasonda tam olarak ayırdedilemez. Şüphe edildiğinde bu bezelerden parça alınması gerekir. Hastanemizde parça almak için ultrasondan faydalanıyoruz. İşaretlediğimiz alanın üzerindeki cildi uyuşturup, enjektör vasıtası ile bezenin içinden hücre topluyoruz. Aldığımız örnekler patoloji laboratuarında incelenip bize sonuç bildiriliyor.

Tiroit hastalıklarının teşhisi hastanın bilgilerinin dinlenmesi, muayene, kan tetkikleri ve görüntüleme yöntemlerinin birleştirilmesi ile konur, gerekiyorsa bezeden parça alınması işlemi uygulanır. Bu yöntemlerin hiçbiri tek başına teşhis için yeterli değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)