Tüp Mide Ameliyatı ile Obezite Cerrahisi

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 12 Ocak 2017 • Yorumlar:

Obezite cerrahisi için pek çok yöntem olmakla birlikte tüp mide ameliyatı ile obezite cerrahisigiderek daha sık tercih edilmekte. Tüp mide ameliyatının yaygınlaşması ise obezite cerrahisine bakış açısını oldukça olumlu etkilemekte. Obezite cerrahisinin bu denli yaygınlaşmasında laparoskopik yani kapalı cerrahinin gelişmesinin etkisi büyük.

Obezite Cerrahisi

Obezite cerrahisi ile obezite tedavisi popüler bilimsel gelişmelerden nasibini alan ve günden güne daha çok insan tarafından tercih edilen bir yöntem olarak yerini aldı. Artık pek çok obez geçmiş olumsuz algıya rağmen obezite tedavisi için obezite cerrahisi yaptırmakta.

Basit şeker içeren ve kolaylıkla emilerek kan şeker düzeyi oynamaları yaratan besinlere artık çok daha kolay ulaşıyoruz. Bu besinlerin yüksek miktarda bilinçsizce tüketilmesi ve buna hareketsiz yaşam tarzının eklenmesi obezitenin giderek yaygınlaşmasına neden olmakta. Bir çok insan daha ne olduğunu bile anlayamadan gelişen aşırı yağlanma sonucu şişman biri haline dönüşebiliyor. İşte bu noktada obezite cerrahisi geri döndürülemez gibi görünen, diyet spor gibi yöntemleri denemiş ve defalarca hüsrana uğramış kişilerin umudu oluyor.

Laparoskopik (Kapalı) Obezite Cerrahisi

Kapalı obezite cerrahisi yöntemleri hastalar açısından oldukça konforlu ve hızlı iyileşme sağlayan yöntemlerdir. Bu sayede hastalar anestezi ve ameliyat sonrası yaşanabilecek hayati problemlerden korunmaktadır. Yaklaşık altmış yıllık geçmişi olan obezite cerrahisinin özellikle son yirmi yılda çok daha yaygınlaşması laparoskopik cerrahide yaşanan gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Özellikle kapalı ameliyatlarda kullanılan malzeme teknolojisi oldukça gelişmiştir.

Kapalı obezite cerrahisi sayesinde ameliyat sonrası başta akciğerler olmak üzere, tüm organ fonksiyonları hızla normale döner. Hastaların ameliyat sonrası yoğun bakıma alınması gerekmez. Erken dönemde ayağa kalkan hastalar gündelik yaşantılarına daha çabuk dönerler ve daha hızlı yara yeri iyileşmesi izlenir.

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı ile obezite cerrahisi, obezite tedavisi için uygulanan diğer yöntemlerden çok daha sık tercih edilmektedir. Tüp mide ameliyatının öncelikli olarak tercih edilmesinin belli başlı nedenleri

arasında;

Cerrahlar tarafından nispeten kolay öğrenilmesi


Tüp Mide Ameliyatı ile Obezite Cerrahisi tüp mide ameliyatı ile obezite cerrahisi Tüp Mide Ameliyatı ile Obezite Cerrahisi T  p Mide Ameliyat   ile Obezite Cerrahisi
Tüp Mide Ameliyatı ile Obezite Cerrahisi

 

Diğer yöntemlere nazaran daha doğal bir yöntem olması
Daha az yan etkisinin olması
Daha az komplikasyona neden olması
Obezitenin tekrarlaması halinde diğer yöntemlere çevrilebilmesi
sayılabilir.

Kilo verimi açısından bakıldığında tüp mide ameliyatı, doğru takip ve belirlenen kurallara uyulması halinde diğer yöntemler kadar etkin bir yöntemdir.

Laparoskopik olarak uygulanan tüp mide ameliyatı, kapalı cerrahinin getirdiği tüm avantajları barındırır. Karın üzerinde açılan 4-5 adet açıklıktan girilir ve mide boylamasına kesilerek küçültülür. Büyük mide kısmı içeride bırakılmaz karın dışına çıkarılır. Besin alımının azaltılması esasına dayanan tüp mide ameliyatı çabuk doyma ve doygunluk hissi sağlayarak etki gösterir. Bu durumu tek şeride düşürülmüş bir otobana benzetebiliriz. Tüp mide ameliyatı olan bir kişi artık çok daha az beslenmek zorunda kalacak ve hızla kilo verecektir.

Esasında tüp mide diyete yardımcı ve oldukça etkin bir ameliyattır. Bu sayede kişi yeme alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalır. Bu nedenle ameliyattan önce hastalar ameliyat sonrası dönem hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilmelidir. Yine ameliyat sonrası beslenme düzenine alışması için diyetisyen desteği verilmelidir.

Tüp Mide Ameliyatı Tehlikeli midir?

Tüp mide ameliyatı önemli bir genel cerrahi ameliyatıdır. Bu nedenle özellikle laparoskopik cerrahi konusunda deneyimli cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Her ne kadar tüp mide ameliyatı için standart bir yöntem belirlenmiş olsa da, ameliyat sırasında dikkat edilmesi gereken pek çok ayrıntı mevcuttur. Bir cerrahın bu ayrıntılara yeterli düzeyde eğitim almadan hakim olması mümkün değildir.

Bir cerrah mesleğini kaçıncı yılında olursa olsun ayrı bir obezite cerrahisi eğitimi almalıdır. Eğitim alınmadan tek başına yapılacak operasyonlar, hem cerrahın kendisini hem de hastasını tehlikeye atacaktır. Böyle bir durumda yalnızca şanslı ve şanssız olanlardan söz edilebilir.

Kısacası tüp mide ameliyatı ile obezite cerrahisi yeterli eğitim, tecrübe, uygun malzeme ve uygun donanıma sahip hastanelerde yapılması halinde tehlikeli bir yöntem değildir.

Sağlıkla Kalın..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)