Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 29 Ocak 2017 • Yorumlar:

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme veya mide küçültme ameliyatı sonrası beslenme ve mide küçültme diyeti sıkça merak edilmektedir. Tüp mide ameliyatından sonra beslenme erken ve geç dönem olarak ikiye ayrılabilir. Obezite cerrahisi sonrası beslenme özellikli bir konudur. Tüp mide sonrası beslenme belli aşamaları içerir ve yine mide ameliyatı sonrası beslenme konusunda zaman zaman diyetisyen desteği almak gerekebilir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Beslenme Erken Dönem
Ameliyat sonrası ilk gün ağızdan herhangi bir gıda alamayacaksınız. Bu nedenle hastanede size serum yolu ile sıvı ve besin takviyesi verilecek. Ertesi gün sabah yapılan kaçak testi sonrası su veya şekersiz elma suyunu küçük hacimler halinde almaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada midenizdeki yaralar henüz taze olduğundan küçük yudumlarla tüketimin önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yine sıvı alımına başlandığında midede aşırı ağrı yada dolgunluk hissi olması halinde sıvı alımına ara verilmelidir.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme de ikinci gün ıhlamur gibi bitki çaylarının yanı sıra süzülmüş tavuk suyu yada komposto da besinlere eklenebilir. Yalnızca kanı sulandırma özelliğinden dolayı ada çayı tüketimi önerilmez.

Hastaneden taburcu olduğunuzda evde ayran, tavuk ve et suyu, süzülmüş komposto, berrak kıvamlı şekersiz ananas vişne suyu elma suyu, yoğurt suyu tüketebilirsiniz. Burada belirtilen besinlerin ortak özelliği berrak kıvamlı olması ve tane içermemeleridir.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme için ilk haftanın sonunda mercimek ve ezogelin hariç süzülmüş tarhana, domates, bezelye çorbalarını tüketebilirsiniz. Yine yoğurt, laktozsuz süt, süzülmüş yayla çorbasını besinlerinize ekleyebilirsiniz.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme de kesinlikle yasak olan gıdalar alkol, kafeinli kahve, soda, şekerli ve doğal olmayan meyve suları olarak sayılabilir. Yine kalorisi yüksek gıdalardan uzak durmanızı tavsiye edilir.

Özellikle yaz döneminde opere olan hastaların sıvı alımına çok dikkat etmeleri gerekir. Günlük 2 lt su tüketimi böbrekler için gereklidir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Beslenme 2. hafta
Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme ikinci haftasında toz protein alımı yara iyileşmesini hızlandıracak, hem tokluk hissi verecek hemde yüksek kalori alımını önleyecektir. İkinci haftada toz protein, üstte önerilen çorba ve sıvı gıdalar yeterli olacaktır. Besinleri tüketirken çok çiğneme, küçük hacimler kullanma ve kalorisi yüksek gıdalardan kaçınmanız tavsiye edilir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Beslenme 3. hafta
Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme üçüncü haftasında artık pürelere geçilebilen aşamadır. Burada kriter çatalla ezilebilecek kıvamda besin tüketimidir. Mutfak robotu ile kıvamlandırılmış besinler öğünlere eklenebilir. Yumuşak yağsız peynir, rafadan yumurta, bezelye, havuç, patates, kabak, ıspanak püreleri tüketilebilecek besinler arasındadır. Yine kıvamlandırılmış meyve püreleri ve meyveli yoğurt önerilebilir.

Asitli sıvı ve besinler özellikle portakal greyfurt ve mandalina midenize zarar verebileceğinden bu dönemde kesinlikle tüketilmemelidir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Beslenme 4. hafta
Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme dördüncü haftasında buğulanmış balık, elma muz, çilek, karpuz, şeftali ezilmiş kıvamda tüketilebilir.

İlk dört hafta et, tavuk, ekmek, pilav, bulgur, makarna kesinlikle tüketmeyin.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Beslenme 5. hafta
İlk aydan sonra artık daha katı besinlere geçilebilir. Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme beşinci haftasında köfte ve kıyma öncelikli olarak denenmesi gereken gıdalardır. Kıyma ve köfte tolere edilebilirse çok çiğnenmesi kaydıyla et tüketimine geçilebilir. Tavuk en zor sindirilen ettir. Bu nedenle en son tavuk denenmesini tavsiye ediyoruz. Yine tam buğday ekmeği günde bir dilimi geçmemek üzere ve makarna tüketilebilir.

Genel olarak yağ içeriği fazla olan gıdalardan uzak durmak gerekir. Yağ miktarı fazla olan yiyecekler; tereyağı, margarin ve diğer yağlar, krem peynir, mayonez, sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri, tam yağlı süt, yağlı peynirler, kızartılmış tüm yiyecekler, cipsler, şerbetli hamur işi tatlılar, pilav, açma, poğaça hamur işleri, kabuklu yemişler, çikolata sayılabilir.

 

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Beslenme Geç Dönem
Obezite ameliyatı sonrası beslenme geç dönemi için mutlak diyetisyen desteği gerektiğini belirtmek gerekir. Tüp mide ameliyatı sonrası diyet konusunda uzmanlaşmış bir diyetisyenin kilo veriminin devamlı ve kalıcı olması açısından rolü oldukça önemlidir. Bu nedenle mide küçültme diyet listesi diyetisyenler tarafından hazırlanmalıdır.

Sonuç olarak mide küçültme ameliyatından sonra beslenme ve tüp mide ameliyatı sonrası diyet özellikli bir konudur. Konunun uzmanları tarafından dikkatle takip edilmelidir.

 

Sağlıkla Kalın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)