Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kabızlık

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 2 Şubat 2017 • Yorumlar:

Tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık sık karşılaşılan bir problemdir. Burada başlıca neden ameliyat sonrası su ve sıvı alımının yetersiz olmasıdır.

Peki Ameliyat sonrası hastalar neden yeteri kadar sıvı alamamaktadır. Sıvı tüketiminin az olmasının nedeni gerçekte mide hacminin küçülmesi midir?

Mide Anatomisi ve Waldeyer Caddesi Midenin uzunlamasına daraltılarak küçültülmesi şeklinde uygulanan tüp mide ameliyatında özellikle katı gıdalarla erken doyma ve kilo verimi sağlanmaktadır.

Ameliyat edilmemiş normal bir midede mide iç bölümünde yer alan Waldeyer’in Mide Caddesi denilen katlantılar yer alır. Bu katlantılar yemek borusu ve ince bağırsak arasındaki en kısa mesafeyi kat eden yoldur. Tüp mide ameliyatı ile midenin dış bölüm

ü çıkarılır ve bu cadde yapısı bozulmaz. Yani standartlara uygun olarak yapılmış bir operasyondan sonra sıvı gıdaların mide içerisinden geçişinde herhangi bir engel bulunmaz.

Peki tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık neden oluşur?

Az Besin Düşük Sıvı Tüketimi
Tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık oluşumunda en önemli etken düşük su ve sıvı tüketimidir demiştik. Düşük sıvı alımının sebebi ise susama hissinin azalmasıdır. Evet insan yemek yediğinde susar. Yemek yenmemesi su ve sıvı ihtiyacını azaltır. Bu durum tamamen insan fizyolojisi ile ilgilidir.

Besinlerin içinde yer alan Sodyum (Na) böbreklerden su tutulmasını sağlayan en önemli maddedir. Su ve sodyum ayrılmaz ikili gibidir. Lise kimya yıllarını hatırlarsanız Sodyum en çok tuz yapısında yer alır (NaCl). Düşük besinlenme düşük sodyum ve tuz alımına neden olarak susama ihtiyacımızı azaltacaktır.

Kabızlık İçin Yeterli Sıvı Alınmalı
Tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık için susama hissiniz olmasa bile yeteri kadar sıvı almalısınız. Alınan sıvının büyük bölümü sudan karşılanmalıdır. Ameliyat sonrası ilk hafta en az bir litre su içilmeli devam eden günlerde su alımı iki litreye ulaştırılmalıdır.

Yetersiz su içilmesi aynı zamanda tüp mide ameliyatı sonrası yaşanan halsizliğin en sık sebebidir. Öyle ki bazı hastalar zaman zaman damar yoluyla serum alarak sıvı almak zorunda kalabilmektedir.Hareket Edin
Tüp mide ameliyatı laparoskopik olarak uygulanması nedeniyle hastalar açısından oldukça konforludur ve günlük yaşama geçiş bir o kadar kolaydır. Bu nedenle ameliyat sonrası özellikle ikinci hafta düşük tempolu yürüyüşlere başlanmalıdır. Yürümek bağırsak hareketlerini hızlandıracak ve kabızlık problemini düzeltecektir.

Bunu yanında tüm önlemlere rağmen kabızlık probleminin devam etmesi halinde ilaçla çözüm yaratılabilir. Bu konuda doktorunuzdan yardım almanız gerekebilir.

Sağlıkla kalın..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)