Tüp Mide Ameliyatı

Yazar Yücel PolatGenel Cerrah • 12 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Tüp Mide Ameliyatı, laparoskopik yöntem (kapalı ameliyat yöntemi) ile midenin %80’lik kısmının çıkartılarak midenin tüp şekline getirilmesi işlemidir. Diğer obezite cerrahi işlemlerine göre komplikasyon riski ve hastanede yatış süresi daha azdır. Gıda emilimi azaltılarak hastanın kilo vermesi sağlanır.

Tüp Mide Ameliyatı Uygunluğu

– Beden kitle indeksi (BKİ) 35 kg/m2 ve üzerinde olan, kontrolsüz şeker hastalığı ya da yüksek tansiyonu olmayan kişiler,
– Beden kitle indeksi (BKİ) 30kg/m2 üzerinde olan ve kontrolsüz şeker hastalığı ya da yüksek tansiyonu olan kişiler ameliyat için adaydırlar.

Tüp Mide Ameliyatı Yaş Sınırı

Tıbbi değerlendirme sonrası uygun olmaları halinde 18 yaşını doldurmuş kişiler herhangi bir üst yaş sınırı olmadan ameliyata uygundur.

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Değerlendirme

Hastanın metabolik durumu ile ilgili bazı ek testler de yapılmaktadır. Tüp Mide Ameliyatı öncesi Genel Cerrahi, Endokrin ve Metabolik Hastalıklar, Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Diyet ve Beslenme Uzmanı, Psikiyatri, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Anestezi ve Reanimasyon branşı uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Riskleri

Her cerrahi işlemin riskleri vardır.  Bu riskler tüp mide ameliyatı için değerlendirildiğinde ameliyat sürecinde emboli riski (akciğer ya da beyine pıhtı atma), yeni oluşturulan tüp mideden kaçak riski (<%1), ameliyat yaralarının enfeksiyonu (yara yeri enfeksiyonu), kanama ve benzeri karın cerrahilerinin riskleri bu tüp mide ameliyatında da geçerlidir. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp Mide Ameliyatı sonrası gıda emilimi azaldığından kişiler yemek yeme isteği azalır. Ancak cerrahi işlem sonrası beslenme programı diyetisyen ve doktor eşliğinde sürdürülmelidir. Ameliyat sonrası midedeki dikişllerin zarar görmemesi için sıvı ve katı diyet programına sonuna kadar dikkatle uyulması  önemlidir. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Özel Yaşam

Erkek hastalarda obezite kaynaklı libido azalmasını düzelttiği ve kadın hastalarda da obezite kaynaklı adet düzensizliklerini düzelttiği için kişinin cinsel yaşamı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Alma

Mide esnek yapıya sahip bir organdır ve kendi hacmini tekrar geri kazanabilir. Tüp Mide Ameliyatı sonrası ilk 2 yılda kilo almak çok zor olsada ameliyat sonrasında kişiler yeme bozukluğunu düzeltmez ve yüksek hacimlerde gıda tüketirse kilo alma riskini tekrar yaratmış olurlar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)