Tüp Mide Ameliyatı

Yazar Tufan ErgençGenel Cerrah • 12 Ocak 2017 • Yorumlar:

Günümüzde obezite ve obeziteye bağlı yandaş hastalıkların sıklığı giderek artmakta. Dünya sağlık örgütü verilerine göre tüm dünyada 2 milyar, ülkemizde de yaklaşık 2 milyon obez hasta olduğu tahmin edilmekte. Ayrıca obezitenin yandaş hastalıkları olan diyabet ve hipertansiyon tedavileri topluma oldukça yüksek mali yük getirmektedir.

Son yıllarda obezite tedavisinde cerrahi yöntemler giderek yaygınlaşmıştır. Obezitenin cerrahi tedavisinde mide küçültme ameliyatı yada diğer adıyla tüp mide ameliyatı çok daha sık uygulanmaktadır.

Tüp mide ameliyatı laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılan, hastalar açısından oldukça konforlu ve hızla normal hayata dönüş sağlayan yeni bir ameliyattır.

Tüp mide ameliyatı olabilmek için belirlenen bazı kriterler mevcuttur. Bu kriterler ağırlık ölçüsünün boy ölçüsünün karesine bölünmesi ile elde edilen vücut kitle indeksi değerinin 35 ve üzerinde olması ve psikiyatrik iyilik halinin olması olarak söylenebilir. Ayrıca yandaş hastalık varlığında vücut kitle indeksi daha düşük olan kişilere de tüp mide ameliyatı uygulanabilir.

Ameliyat sırasında mide küçültme ameliyatı için özel olarak geliştirilmiş son teknoloji ürünü malzemeler kullanılır. Bu malzemeler her hasta için ayrı ve tek kullanımlık olarak üretilmektedir.

tüp mide ameliyatı tüp mide ameliyatı Tüp Mide Ameliyatı t  p mide ameliyat

tüp mide ameliyatı

Obezite cerrahisi ameliyatları ileri laparoskopi tecrübesi gerektiren önemli ameliyatlardır. Ameliyat sonrası dönemde hasta takibi ve beslenmesi özellik arz eder. Bu nedenle bu konuda uzmanlaşmış hekim seçimi karar verme aşamasındaki hastaların dikkat etmesi gereken en önemli parametredir.

2009 yılından beri devam eden obezite cerrahisi tecrübelerime göre ameliyat öncesi hedeflenen kiloya ulaşmak için ameliyat sonrası dönemde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunların özellik arz eden birkaçından bahsetmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Tüp mide ameliyatı yaklaşık 1,5 yıl etkin kilo kaybı sağlar. Bu süreçte zaman zaman kilo veriminin yavaşlaması hatta durması söz konusu olabilir. Bu sebeple süreci iyi değerlendirmek gerekir. Kilo verim sürecindeki beslenme şeklini uzun yıllar devam ettirebilen hastalar hedefledikleri kilodan çok daha iyi sonuçlara ulaşabilmektedir.

Biz bu nedenle hastalarımıza sürekli diyetisyen desteği veriyoruz. Bu sayede tüm hastalarımızda etkin kilo verimi sağlıyoruz.

Bir diğer önemli konu ise spor aktiviteleri. Sporla özellikle de yüzme ile desteklenen kilo verim süreci hem etkin kilo verimi hemde düzgün ve fit bir vücut yapısı sağlamakta. Aynı zamanda kilo verimi ile yaşanan sarkma problemlerini çok düşük seviyelere indirmekte. Zaman zaman hastalarımıza spor aktiviteleri açısından da destek vermemiz gerekebilmekte.

Özetleyecek olursak;

  • Tüp mide ameliyatı kalıcı kilo kaybı sağlayan etkin bir yöntemdir.
  • Laparoskopik cerrahi hastalar açısından oldukça konforludur.
  • Ameliyat sonrası diyetisyen desteği kilo veriminde oldukça etkindir.
  • Sporla desteklenen kilo verim süreci kalıcı ve düzgün bir vücut yapısı sağlar.

Sağlıkla kalın ..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tufan Ergenç Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)