Vajinismus Tedavi Sonrası Yapacaklarınız

Vajinismus tedavisi sonrası dönemde hayatınızda pek çok olumlu gelişme sizi beklemektedir. Ancak tedaviden hemen sonraki süreçte veya tedavinin son seanslarında vajinismus hastaları bazı olumsuz düşüncelere kapılabilir.

Vajinismus tedavisi sonrası dönemde neler gelişir?

Vajinismus tedavisi görüp ilişkinin başlaması çiftlerde son derece memnuniyet yaratan, yüzleri güldüren bir durumdur. Ancak özellikle tedavi sonrasında ilk ilişki denemelerinden önce kafalarda bir takım “acaba” düşünceleri vardır: “Acaba tam bir ilişki yaşayabilecek miyim, acaba eşimi tatmin edebilecek miyim, acaba haz alabilecek miyim, orgazm olabilecek miyim?”

Tam olarak bir ilişkiyi gerçekleştirebilme ile ilgili kaygılar kişilerin ilişkiden haz almalarından çok, ilişkiyi bir görev gibi algılamalarına neden olabilir. Bu nedenle vajinismus tedavisi sonrasında cinsel haz zaman içerisinde, kaygıların azalmasıyla başlamaktadır.

Vajinismus tedavisi sonrası dönemde artık cinsellikte haz almaya odaklanın…

Unutmayınız; cinsel ilişkinin ana amacı haz almak ve keyif almaktır; yalnızca çocuk doğurmak veya yalnızca eşinizi tatmin etmek değil. Eğer tek amaç çocuk doğurmak olsaydı, çocuk doğuran tüm çiftler bir daha birbirleri ile ilişkiye girmezlerdi. Bu nedenle vajinismus tedavisi sonrası, ilk cinsel deneyimlerinizi yaşayıp tam bir birliktelik sonrası üzerlerinizdeki stresi attıktan sonra hazza odaklanmanız cinsel doyumunuzu çok daha olumlu kılacaktır.

Cinsel İlişkide hazzı arttırmak için oto-kontrolünüzü azaltın…

Vajinismus tedavisi sonrası bayanların yersiz bir şekilde “acaba kendi kontrolümü kaybeder miyim” tarzı korkularının olması, orgazm problemlerini yaşamamasına da sebep olmaktadır. Çünkü kendini tam manasıyla rahat bırakamayan bir kadının ilişkiden yeterince zevk alması veya orgazm olması beklenemez. Anorgazmi olarak bilinen orgazm olamama sorunundaki en büyük neden kişinin ilişkiden zevk alırken “kendi kontrolünü kaybetme” korkusudur.

Vajinismus tedavisi sonrası dönemde cinselliğin tadını çıkarın…

Kesin bir kural olmasa da, vajinismus tedavi sonrası hastalarımıza 2-3 aylık bir periyotta gebe kalmamalarını, güvenilir bir aile planlaması yöntemi ile korunmalarını önermekteyiz. Bu süre zarfında her geçen gün ilişkiler tam olarak oturacak, çiftlerin kendilerine güvenleri artacak ve cinsel hazda artış yaşanacaktır.

Vajinismus sonrası ilk ilişkiler

Vajinismus tedavi sonrası ilk ilişkiler genelde çok mükemmel olmayacaktır. İlişki sırasında ufak tefek ağrı ve batmaların olması normaldir. Kızlık zarı yapısına bağlı olarak bazı hastalarda hafif kanamalar bir kaç hafta sürecek şekilde olabilir, normaldir. İlişkileri sıklaştırmak, ilişkilerde hazza odaklanmak ve bu tür sorunları çok dert etmemek önemlidir. Daha önce de belirtildiği üzere ilişkilerin tam olarak oturması bazı hastalarda bir kaç hafta, bazılarında ise bir kaç ay kadar sürer.

Gebelikte ilişki kısıtlaması yalnızca özel durumlarda vardır

Her ne kadar normal geçen bir hamilelikte cinsel ilişki kısıtlaması gerekmese de, gebeliğe bağlı ortaya çıkabilecek olası problemler; bulantılar, kanamalar, düşük ve erken doğum tehditleri sonucunda hekim tarafından cinsel ilişki kısıtlaması getirilebilir.

Vajinismus tedavisi sonrası kullanılabilecek aile planlaması yöntemleri prezervatif (kondom, doğum kontrol hapları veya geri çekme (dışarı boşalma) yöntemi olabilir. Bazı prezervatiflerin içlerinde “boşalmayı geciktirici” etki gösteren ilaçlar vardır ki bu özellikle erken boşalma problemi yaşayan erkeklerde işe yarayabilir.

Bazı çiftler vajinismus tedavisi sonrasında acele etmekte, bazıları ileri yaş, bazıları da çevrelerinden gelen “hadi artık çocuk yapın” baskıları ile bir an önce anne-baba olmak istediklerini dile getirmektedirler. Bu tür hastaların bir an önce gebe kalmalarında tam bir sakınca bulunmamaktadır.

Vajinismus tedavi sonrası folik asit

Vajinismus tedavi sonrası dönemde korunmayı kestikten sonra folik asit kullanmayı da ihmal etmeyin. Gebelikten önce en az üç süreyle “folik asit” (B9 vitamini) vitamini içeren hapların kullanılması bebeğin omurga ve beyin yapısının gelişiminde önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Didem Kurban Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)