Vajinismus Türleri

Değişik nedenler sonucunda ortaya çıkabilen vajinismus türleri, vajinismusun görülen farklı çeşitleri vardır. Vajinismus tanım olarak cinsel soğukluktan çok farklı bir kavramdır.

Vajinismus Türleri Nelerdir?

Primer Vajinismus (Birincil vajinismus)

Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumudur. Vajinismus hastalarının büyük bir kısmı primer vajinismustur.

Primer vajinismus türündeki hastaların tamamı halen bakiredirler. Vajinismus hastalarının çoğu (% 90’ından fazlası) primer vajinismus türündedir.

Sekonder Vajinismus (İkincil vajinismus)

Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkün iken yaşanmış bir cinsel veya genital travma sonrası (olaylı bir doğum, düşük, kürtaj, kaba bir şekilde yapılan bir jinekolojik muayene, taciz veya tecavüze maruz kalma gibi) gelişen vajinismus durumudur.

Tarafımıza başvuran, vajinismus sorununa sahip kadınların büyük bir çoğunluğu hiç bir zaman ilişkiye girememiştir, yani halen bakiredir (Primer vajinismus türü ). Bununla birlikte bazı kadınlar önceden cinsel ilişkiyi başarabilmişken, sonradan cinsel ilişkiye girememe durumu ile karşı karşıya kalmışlardır (sekonder vajinismus türü ).

Aparoni

Bir takım engellerden dolayı bireyin cinsel ilişkiye girememesidir. Vajinismus da bir tür aparonidır.

Disparoni (Ağrılı penetrasyon, disparonia)

‘Cinsel ilişki sırasında ağrı veya acı hissetmek’ dir. Ağrılı cinsel ilişki (disparoni) vajinismusa bağlı olabileceği gibi fiziksel bazı sebepler sonucunda da ortaya çıkmış olabilir.

Vulvar Vestibulitis Sendrom (VVS)

Kızlık zarının alt kısmında aşırı derece duyarlılık, hassasiyet oluşu sonucunda vajinismus, disparoni ve anorgazmi (orgazm olamama) gibi şikâyetlerin ortaya çıkması ile ilgili bir sendromdur. Kadınlarda en çok cinsel ilişki sırasında vajina girişinde ağrı, yanma, batma gibi disparoni şikayetlere neden olur.

Hastanın kendi ifadesine göre cinsel ilişkinin son derece ağrılı oluşu veya hiç olmaması sonrasında şüphelenilerek yapılan bir jinekolojik muayene ile vajina girişindeki kızarık ve ödemli bölgenin gözlenmesi sonrasında o bölgenin pamuk uçlu bir çubukla dokunulmasıyla ağrıya oldukça duyarlı oluşu sonucunda Vulvar Vestibulit Sendromun (VVS) kesin teşhis edilebilmektedir.

Vulvar vestibulitis’in tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir. Tedavide ise basit bir cerrahi operasyon ile bu bölgenin çıkarılması sorunu tamamen ortadan kaldırabilir (parsiyel himektomi ameliyatı). Genelde lokal veya bazen de genel anestezi eşliğinde yapılan bu operasyonlar 10-15 dakikalık bir sürede problemin çözülmesinde etkinlik sağlamaktadır.

Jinekolog tarafından ilk değerlendirme önemlidir!

İlk görüşme sırasında yapılan jinekolog değerlendirme ile kesin tanı konulabilmekte, vajinismus türleri ortaya konulabilmekte ve tedavi ile ilgili bir yol haritası oluşturulmaktadır. Bu nedenle vajinismus tedavisi öncesinde yapılan jinekolojik değerlendirmenin önemi büyüktür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Didem Kurban Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Akupunktur Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)