YENİ BİR SENE(ye) HAZIR MISIN?

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 31 Aralık 2017 • Yorumlar:

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Şüphesiz hepimiz bu günlerde telaş içindeyiz. Yeni umutlarla, güzel dileklerle karşıladığımız yeni yıl gecesi hediyeler, yemekler, kutlamalar her şey kusursuz olmalı. Çünkü yeni yıla nasıl girersek öyle geçer! Peki, en değerli yeni yıl hediyesinin kendinin olduğunu hiç düşündün mü? Sen nasıl gireceksin yeni yıla? ‘Nasıl yani? Arkadaşlarımla, ailemle, sevdiklerimle, eğlenerek gireceğim.’ Bunun nesini soruyorsunuz ki dediğinizi duyuyor gibiyim. Şöyle açıklayayım sizlere… Evet. Hepimiz yeni yıla eğlenerek girmek istiyoruz. Tüm yıl eğlenceli olsun diye. Peki, yeni yıla sağlıklı girmek isteyenler, kendine bu yıl sağlık hediye etmek isteyenler kimler?Sevdiklerinle daha çok yılbaşını kutlama tadında geçirebilmen için, her geçen yıl yaşlanmadan gençleşmek için, her geçen yıl formunu bir önceki yıla göre daha rahat koruyabilmen için bu sene yeni bir SENE ne dersin? ;)

Değişime 31 Aralık Gününden Başlayın.

Yılbaşı gecesi sofraya aç oturulmamalıdır. Güne sabah kahvaltısıyla başlanmalı, öğle yemeği ve ara öğünlerle metabolizma akşam yemeğine hazırlanmalıdır. Aksi takdirde çok fazla acıkılacağı için kontrolsüz yemek yeme eğiliminde olunur. Ve vücut o anda aldığı bütün besinleri bir daha aç kalırsam korkusuyla depolamak ister. Bu nedenle öğünlerin atlanmaması ve metabolizmanızı yılbaşı sofrasına hazırlamanız önemlidir.

Yılbaşı Sofrasında Bunlara Dikkat Edin.

1)Şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. Şarküteri ürünlerinin içeriğinde bulunan doymuş yağ asitleri, nitrit ve nitrat gibi zararlı maddeler sağlığınıza zarar vermektedir. Eğer yemek istiyorum diyorsanız az miktarda tüketip yanında bol salata tüketmeyi ihmal etmeyin.

2)Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezinin hindi büyük avantajdır. Ancak sizin sofranızda hindi yoksa balık veya tavuk tercih edebilirsiniz. Tükettiğiniz tavuk, balık ve hindi etinin de pişirilme yöntemi de oldukça önemli ızgara haşlama, buğulama gibi pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz.

3)Alkol de yağ kadar kalorili. Alkolün 1 gramı 7 kkal yağın ise 9 kkal’dir. Yani yağdan kaçtığımız kadar aslında alkolden de kaçmalıyız. Tabii ki, bu sadece kaloriyi düşünerek yaptığımız bir yorum! Ya zararlarını düşünürsek? Bu nedenle alkolün tüketilmemesi ilk tercihimizken alkol almak istiyorum diyorsanız kırmızı şarabı tercih etmeyi unutmayın. Kadınlar için 2 kadeh, erkekler için 3 kadeh sınırlaması kontrollü bir tüketim için faydalı olacaktır.

4)Zengin bir sofranın olduğu bu gecede sarımsak mucizesinden faydalanın. İçerisinde ki kükürtlü bileşikler, potasyum, selenyum, A ve C vitaminleri ile bağışıklığınızı korurken aynı zamanda kan damarlarınızı genişleterek damar tıkanıklığına karşı koruyucu etki yapar.

5)Kuruyemişler kontrollü tüketilirse içerdiği yağ asitleri bilinenin aksine kalbi korur. Yılbaşı sofranızda aşırı olmamak şartıyla kuruyemişlere de yer verebilirsiniz. Kendinize hazırlayacağınız sihirli yılbaşı kâsesi size yardımcı olacaktır.

6)Mayonezsiz, yoğurtlu, haşlanarak veya ızgara şeklinde hazırlanan, az yağlı mezelerden oluşan bir ordövr tabağı tercih etmelisiniz. Ara sıcaklar genelde yağda kızartılmış oldukları için tercihlerinizin arasında olmamalıdır. Ana yemekle geceye devam edilmelidir.

7)Yemekten sonra ise kalorili atıştırmalıklar yerine antioksidan ve lif içerikleri yüksek olan meyveleri tercih edin.

Değişime Yılın İlk Günü Devam Edin.

Yılbaşı günü ister istemez normalden çok yenildi. Ve belki de dediğimiz kuralların bazılarına uyulmadı. Pes Etmek Yok! Şimdi söyleyeceğim birkaç ipucu bile durumu biraz toparlayabilirsin.

  • Öncelikle uykunu yeterli aldığına emin olmalısın.

  • Bir gece önce vücuduna verdiğin hasarı en aza indirgemek için kahvaltına C vitamini içeren besinleri ekleyebilirsin.

  • Yılbaşı gecesinin ardından suyu yeterli tükettiğine de emin olmalısın. Aldığın her kalori fazlalığını vücudunun tolere edebilmesi için ona yardım et. Alkol vücuttan fazlasıyla su atılmasına neden olur. Bu nedenle eğer alkol aldıysan hem vücuda ihtiyacı olan suyu geri vermek hem de alkolün olumsuz etkilerini azaltmak için su tüketimini arttırılmalısın.

  • ‘Dün akşam biraz kaçırdım. Bugün bir şey yemeyerek kalori dengesini sağlayabilirim.’ Ya da ‘Amaaaan yine olmadı işte dün gece kaçtı ipin ucu. Ben bu işi yapamayacağım.’ Gibi düşüncelerden uzak olmalısın. Herkesin her zaman aynı düzende gitmesi mümkün değil. Önemli olan kaldığın yerden devam etmek. Unutma! ARTIK YENİ BİR SENE(ye) hazırlanıyorsun ;)

HERKESE SAĞLIKLI, MUTLU, SEVDİKLERİYLE BARIŞ İÇİNDE BİR YIL DİLERİM

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)