• Ana Sayfa
  • Psikoloji
  • Zihnim Neden Sürekli En Kötü İhtimali Düşünüyor? Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL/Sivas - Kl. Psk. Mert Adil
Makaleler 20/08/2026

Mert Adil Psikoloji
Mert Adil
Psikoloji

Kaygı ve Felaketleştirme Döngüsü

Pek çok kişi kaygılandığında benzer sorular sormaktadır:
• Ortada belirgin bir sorun yokken neden içime kötü bir şey olacakmış gibi bir his doğuyor?
• Küçük bir ihtimal neden zihnimde kesin olacakmış gibi büyüyor?
• Sevdiklerime ulaşamadığımda neden hemen başlarına bir şey geldiğini düşünüyorum?
• Bedensel bir belirti hissettiğimde neden aklıma önce en ağır hastalık geliyor?
• Bir hata yaptığımda neden bunun bütün hayatımı bozacağını düşünüyorum?
• Her ayrıntıyı kontrol ettiğim hâlde neden rahatlayamıyorum?
• İnsanlardan güvence aldığımda neden yalnızca kısa süreliğine sakinleşiyorum?
• Gece yatağa girdiğimde zihnim neden daha fazla senaryo üretmeye başlıyor?
• Kötü ihtimalleri önceden düşünmek beni gerçekten hazırlıyor mu, yoksa tüketiyor mu?
• Kaygımın gerçek bir tehlikeye mi, zihnimin ürettiği bir senaryoya mı dayandığını nasıl ayırt edebilirim?

Bu yazıda zihnin sürekli en kötü ihtimali düşünmesi; felaketleştirme, belirsizliğe tahammülsüzlük, güvence arama, kaçınma, aşırı kontrol ve geçmiş yaşantıların etkisi çerçevesinde ele alınmaktadır.

Kısa Özet

Zihnin en kötü ihtimali düşünmesi, çoğu zaman kişiyi korkutmak için değil, belirsizliğe karşı hazırlamak için çalışan bir korunma girişimidir. Ancak olasılıkları sürekli taramak, tekrar tekrar kontrol etmek ve güvence istemek kısa süreli rahatlama sağlasa da uzun vadede kaygıyı besleyebilir. Amaç bütün olumsuz düşünceleri yok etmek değil; düşünceyi gerçek, ihtimali kesinlik ve kaygıyı tehlike kanıtı gibi görmemeyi öğrenmektir. Kaygı günlük yaşamı belirgin biçimde etkiliyorsa psikoterapide bu döngüyü sürdüren düşünce ve davranış örüntüleri değerlendirilebilir.

“Her şeyin yolunda olması senin için ne demek? Ne olduğunda ‘Her şey yolunda.’ diyebileceksin?”
— Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL

Zihnin Sürekli En Kötü İhtimali Düşünmesi Ne Anlama Gelir?

En kötü ihtimali düşünmek, kişinin bilinçli olarak karamsar olmayı seçmesi değildir. Çoğu zaman zihin, belirsiz bir durumu hızla tehlike yönünde yorumlar ve olabilecek en ağır sonucu öne çıkarır. Bilişsel davranışçı terapi yaklaşımında bu düşünme biçimi “felaketleştirme” olarak adlandırılır.

Örneğin, partneriniz mesajınıza geç cevap verdiğinde “Meşgul olabilir.” düşüncesi yerine “Benden uzaklaşıyor.” sonucuna varabilirsiniz. İş yerinde küçük bir hata yaptığınızda “Bunu düzeltebilirim.” yerine “Beceriksiz olduğum anlaşılacak ve işimi kaybedeceğim.” diye düşünebilirsiniz. Başınız döndüğünde yorgunluk, açlık veya uykusuzluk gibi seçeneklerden önce ağır bir hastalık ihtimali zihninize gelebilir.

Buradaki sorun kötü ihtimalin teorik olarak imkânsız olması değildir. Hayatta pek çok olumsuz ihtimal vardır. Sorun, zihnin “mümkün” olanı “muhtemel”, “muhtemel” olanı ise “kesin” gibi ele almasıdır.

Kaygı ile Gerçekçi Endişe Arasındaki Fark Nedir?

Kaygı bütünüyle gereksiz bir duygu değildir. Yaklaşan bir sınava hazırlanmanızı, tehlikeli bir durumda önlem almanızı veya önemli bir sağlık belirtisini ciddiye almanızı sağlayabilir. Gerçekçi endişe çoğunlukla somut bir probleme yönelir, sizi uygulanabilir bir adıma götürür ve bu adım atıldıktan sonra bir ölçüde azalır.

Kaygılı düşünme ise çoğu zaman çözüm üretmekten çok aynı ihtimalleri tekrar tekrar dolaşır:
• “Ya ters giderse?”
• “Ya gözden kaçırdığım bir şey varsa?”
• “Ya şimdi rahatlar ve hazırlıksız yakalanırsam?”
• “Ya bu his hiçbir zaman geçmezse?”

Bu nedenle her kaygılı düşünceyi “mantıksız” ilan etmek de doğru değildir. Bazen sorun kişinin yorumunda, bazen gerçekten içinde bulunduğu koşullarda, bazen de ikisinin etkileşimindedir.

“Psikolojik sorunlar, yolda yürürken karşıdan gelen biriyle çarpışmaya benzer. Kimi zaman karşı yönden giden biz olduğumuz için sık sık çarpışırız. Kimi zamansa hayatımızdaki kişi, inatla önüne bakmadan üzerimize gelir. Ancak sen önüne bakarak yine de bazı şeyleri değiştirebilirsin.”
— Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL

Dolayısıyla amaç, her sorunu zihninizin ürünü saymak değil; gerçek tehlike ile kaygının büyüttüğü ihtimali daha dikkatli ayırabilmektir.

Zihin Neden Tehlikeli İhtimallere Öncelik Verir?

İnsan zihni yalnızca olup biteni kaydetmez; bir sonraki anda ne olacağını da tahmin etmeye çalışır. Tehdidi erkenden fark etmek, insanın hayatta kalması açısından önemlidir. Bu nedenle zihin bazı durumlarda “tehlikeyi gözden kaçırmaktansa yanlış alarm vermeyi” tercih edebilir.

Fakat bu alarm sistemi fazla hassaslaştığında nötr veya belirsiz durumlar da tehdit gibi algılanabilir. Telefonun çalması kötü haber beklentisini, yöneticinin kısa konuşması işten çıkarılma korkusunu, bedendeki sıradan bir değişiklik hastalık düşüncesini tetikleyebilir.

Bu sırada bedende çarpıntı, kas gerginliği, terleme, mide rahatsızlığı, nefesin hızlanması, huzursuzluk ve uyku güçlüğü görülebilir. Bu belirtiler gerçektir; “kişinin kafasında uydurduğu” şeyler değildir. Ancak bedenin alarma geçmesi, düşünülen felaketin gerçekten gerçekleşeceğini kanıtlamaz.

Belirsizliğe Tahammülsüzlük Kaygıyı Nasıl Besler?

Bazı insanlar için kötü bir sonuçtan çok, sonucun ne olacağını bilememek zorlayıcıdır. “Olumsuz da olsa ne olacağını bileyim.” düşüncesi, belirsizliğin kendisinin tehdit gibi yaşandığını gösterir.

Bu durumda zihin bütün ihtimalleri düşünerek kesinliğe ulaşmaya çalışabilir. Ancak gelecek hakkında tam kesinlik mümkün olmadığı için her cevap yeni bir soru doğurur:
• “Doktor önemli bir şey olmadığını söyledi ama ya gözden kaçtıysa?”
• “Partnerim sorun olmadığını söyledi ama ya beni üzmemek için söylüyorsa?”
• “İşim iyi gidiyor ama ya gelecek ay her şey değişirse?”
• “Hazırlandım ama ya tam çalışmadığım yerden soru gelirse?”

Kaygı burada imkânsız bir sözleşme talep eder: “Bana hiçbir kötü şey olmayacağını kanıtla.” Hayat bu garantiyi veremediği için kişi daha çok düşünür, daha çok kontrol eder ve yine de yeterince emin olamaz.

Bu yüzden “Her şeyin yolunda olması”nı yalnızca hiçbir riskin bulunmadığı bir durum olarak tanımlarsanız, zihninizin rahatlamak için karşılanması imkânsız bir koşul koyduğunu fark edebilirsiniz.

Endişelenmek Neden Kontrol Ediyormuş Gibi Hissettirir?

Endişe bazen zihinsel bir hazırlık gibi görünür. Kişi bütün kötü senaryoları önceden düşünürse daha az şaşıracağını, daha az incineceğini veya bir felaketi önleyebileceğini hissedebilir.

Zihinden şu kurallar geçebilir:
• “Rahatlarsam dikkatsiz olurum.”
• “Endişelenmezsem kötü bir şey olur.”
• “Bütün seçenekleri düşünürsem kontrol bende kalır.”
• “Kötüsüne hazırlanırsam hayal kırıklığı yaşamam.”

Oysa hazırlık ile endişe aynı şey değildir. Hazırlığın bir başlangıcı, somut adımları ve bir bitişi vardır. Endişe ise çoğu zaman aynı soruyu farklı biçimlerde tekrarlar. Kişi saatlerce düşünmesine rağmen ne yeni bir bilgi edinir ne de yeni bir adım atar.

Bu noktada sorulabilecek temel soru şudur:
“Şu anda bir problemi mi çözüyorum, yoksa çözüyormuş gibi yaparak belirsizliği zihnimde mi dolaştırıyorum?”

Geçmişteki Belirsizlik Bugünkü Kaygıyı Nasıl Etkileyebilir?

Kaygılı öngörüler yalnızca bugünkü olaylardan doğmayabilir. Çocuklukta bakım verenlerin tepkileri öngörülemezse, evde sık sık çatışma yaşanırsa, sevgi bir gün yakın bir gün mesafeli sunulursa veya kişi ağır kayıp ve travmatik yaşantılarla karşılaşırsa zihin çevreyi sürekli taramayı öğrenebilir.

“Arabası bozulduğunda babanızın sıradan bir insan gibi mi, yoksa saldırgan biri gibi mi davranacağından emin değilseniz hayal kırıklığına uğramamak için kendinizi her duruma hazırlamanız gerekir.”
— Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL

Bir zamanlar koruyucu olan bu hazırlık, yetişkinlikte tehlike bulunmayan alanlarda da çalışmaya devam edebilir. Kişi ses tonlarındaki küçük değişiklikleri izleyebilir, insanların yüz ifadelerini çözmeye çalışabilir, kötü haber gelmeden önce kendisini kötü hissetmeye hazırlayabilir.

Bu nedenle terapide sık kullanılan sorulardan biri şudur:
“Bu duyguyu daha önce başka nerede yaşadın?”
— Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL

Amaç geçmişi her sorunun tek açıklaması hâline getirmek değildir. Bugünkü alarmın hangi eski koşullarda öğrenildiğini anlamak, kişinin kendisini suçlamak yerine örüntüyü tanımasına yardımcı olabilir.

Kaygı Döngüsü Nasıl Sürer?

Kaygı çoğu zaman şu döngüyle devam eder:
• Tetikleyici: Mesaja cevap gelmemesi, bedensel bir his, yaklaşan bir görüşme veya belirsiz bir haber.
• Felaket yorumu: “Kesin kötü bir şey oldu.”, “Bununla baş edemem.” veya “Her şey bozulacak.”
• Bedensel alarm: Çarpıntı, gerginlik, nefes değişikliği, mide rahatsızlığı veya huzursuzluk.
• Güvenlik davranışı: Kontrol etme, kaçınma, güvence isteme, internette araştırma veya aşırı hazırlık.
• Kısa süreli rahatlama: Kişi bir süreliğine sakinleşir.
• Uzun vadeli öğrenme: Zihin, “Demek ki ancak kontrol edersem güvendeyim.” sonucuna varır.

Bu nedenle kaygıyı azaltmak için yapılan bazı davranışlar, farkında olmadan kaygının devamına katkıda bulunabilir:
• Aynı konuda farklı kişilere tekrar tekrar danışmak
• Sağlık belirtilerini saatlerce internette araştırmak
• Mesajların görülme saatini sürekli kontrol etmek
• Bir işi teslim etmeden önce defalarca gözden geçirmek
• Hata yapma ihtimali olan durumlardan kaçınmak
• Her yolculuk veya görüşme için aşırı ayrıntılı plan yapmak
• Kaygı hissetmemek için sürekli dikkat dağıtmak
• Kötü bir haber gelmiş olabileceği düşüncesiyle telefonu bırakamamak

Bu davranışların amacı anlaşılırdır: Kişi kendisini korumaya çalışır. Fakat her rahatlama, tehlikenin gerçekten var olduğu ve yalnızca kontrol sayesinde önlendiği inancını güçlendirebilir.

Bedensel Belirtiler Neden Felaket Gibi Yorumlanır?

Kaygı sırasında beden alarma geçtiğinde kişi bu değişimleri tehdit olarak yorumlayabilir. Kalp atışının hızlanması “Kalbimde sorun var.”, nefesin değişmesi “Boğulacağım.”, baş dönmesi “Bayılacağım.” düşüncesine dönüşebilir. Bu yorum kaygıyı artırır; artan kaygı da bedensel belirtileri güçlendirir.

Burada iki uçtan da kaçınmak gerekir. Her bedensel belirtiyi ağır hastalığın kanıtı saymak kaygıyı artırabilir; fakat her belirtiyi “sadece psikolojik” diyerek geçiştirmek de doğru değildir. Yeni başlayan, şiddetli, alışılmadık veya süreklilik gösteren belirtiler tıbbi açıdan değerlendirilmelidir. Tıbbi bir açıklama bulunmadığında ise beden duyumlarını sürekli kontrol etmenin ve felaketleştirmenin rolü ayrıca ele alınabilir.

Düşünceyi Bastırmak Neden Yeterli Olmaz?

Kaygılı kişiler çoğu zaman “Bunu düşünmemeliyim.” diyerek düşünceyi zorla uzaklaştırmaya çalışır. Fakat bir düşüncenin gelip gelmediğini sürekli kontrol etmek, zihni yine o düşünceye bağlayabilir.

Amaç düşünceyle tartışarak onu kesin biçimde yenmek veya her seferinde olumlu bir cümleyle değiştirmek değildir. Daha işlevsel hedef, düşünce geldiğinde onu fark edip şu ayrımı yapabilmektir:
“Bu, zihnimin ürettiği bir ihtimal. Şu anda elimde bunun gerçekleştiğini gösteren hangi somut kanıt var?”

Düşüncenin varlığı, içeriğinin doğru olduğu anlamına gelmez. Benzer biçimde bir düşüncenin yoğun korku yaratması da onun kehanet gücüne sahip olduğunu göstermez.

En Kötü İhtimali Düşünmek Sizi Hazırlıyor mu, Tüketiyor mu?

Bir düşünme biçiminin yararlı olup olmadığını yalnızca içeriğine değil, sonucuna bakarak değerlendirebilirsiniz.

Kendinize şu soruları sorun:
• Bu düşünce beni uygulanabilir bir adıma götürüyor mu?
• Yeni bir bilgi üretiyor mu, yoksa aynı ihtimali tekrar mı ediyor?
• Düşündükçe karar verebilir hâle mi geliyorum, daha fazla mı kilitleniyorum?
• Kaygım geçici olarak azalsa bile aynı soru kısa süre sonra geri geliyor mu?
• Bu hazırlığın bir bitiş noktası var mı?
• Düşünmek beni koruyor mu, yoksa hayatımı ertelememe mi yol açıyor?

Kaygı çoğu zaman “Biraz daha düşünürsem kesinliğe ulaşacağım.” der. Fakat sorun bilgi eksikliği değil, kesinlik ihtiyacıysa daha fazla düşünmek çözüm olmayabilir.

Bu Örüntünün Yaşamınızı Etkilediğini Gösteren İşaretler

• Günün önemli bir bölümünü olası sorunları düşünerek geçiriyorsanız
• Kaygınızı durdurmakta zorlanıyorsanız
• Gevşediğinizde hazırlıksız yakalanacağınızdan korkuyorsanız
• Sürekli güvence istemenize rağmen rahatlığınız kısa sürüyorsa
• Belirsiz durumları tolere edemediğiniz için karar vermeyi erteliyorsanız
• Hata yapma ihtimali nedeniyle yeni deneyimlerden kaçınıyorsanız
• Bedensel belirtilerinizi sık sık kontrol ediyorsanız
• Uyku, dikkat, iş yaşamı veya ilişkileriniz belirgin biçimde etkileniyorsa
• Yakınlarınızın davranışlarını sürekli tehdit işareti olarak yorumluyorsanız
• Kaygılanmadığınız zamanlarda bile bir sonraki kaygı dalgasını bekliyorsanız

bu döngüyü daha yakından değerlendirmek yararlı olabilir.

Bu belirtilerden birkaçının bulunması tek başına psikolojik bir tanı anlamına gelmez. Belirtilerin süresi, şiddeti, hangi durumlarda ortaya çıktığı ve kişinin işlevselliğini ne ölçüde etkilediği bireysel olarak değerlendirilmelidir.

Kaygı Geldiğinde Neler Yapılabilir?

1. Düşünceyi Gerçekten Ayırın
    “Kötü bir şey olacak.” yerine “Zihnim şu anda kötü bir şey olabileceği düşüncesini üretiyor.” demeyi deneyin. Bu küçük dil değişikliği düşünceyi yok etmez; fakat düşünce ile gerçek arasına mesafe koyar.

2. Somut Problem ile Varsayımsal Kaygıyı Ayırın
    Somut problem şu anda vardır ve hakkında bir adım atılabilir: “Yarın teslim etmem gereken rapor eksik.” Varsayımsal kaygı ise geleceğe uzanır: “Ya raporda hata varsa, herkes yetersiz olduğumu düşünürse ve işimi kaybedersem?”

Somut problem için plan yapılabilir. Varsayımsal kaygıda ise amaç, geleceğin bütün ihtimallerini çözmek değil dikkati bugünkü adıma döndürmektir.

1. Mümkün Olan ile Muhtemel Olanı Ayırın
    Bir olayın mümkün olması, yüksek olasılıklı olduğu anlamına gelmez. Şunları sorun:
    • Bu sonuca ulaştığımı gösteren kanıtlar neler?
    • Buna uymayan bilgiler neler?
    • Aynı durumda olan bir yakınıma ne söylerdim?
    • En kötü sonuç dışında hangi açıklamalar mümkün?
    • Daha önce benzer kaygılarımın kaçı gerçekleşti?

Amaç kendinize “Kesinlikle hiçbir şey olmayacak.” güvencesi vermek değil, zihnin yalnızca en karanlık seçeneği göstermesine karşı tabloyu genişletmektir.

1. Kontrol Alanınızı Belirleyin
    Kâğıdı ikiye bölerek bir tarafa kontrol edebildiğiniz, diğer tarafa kontrol edemediğiniz unsurları yazabilirsiniz. Hazırlanmak, randevu almak, soru sormak ve bir sınır koymak kontrol alanınızda olabilir. Başkalarının bütün tepkileri, gelecekteki her değişiklik ve hiçbir sorun yaşamama garantisi kontrol alanınızda değildir.

Kaygı çoğu zaman kontrol edemediğiniz alanı daha çok düşünerek kontrol etmeye çalışır.

1. Güvence ve Kontrol Davranışlarını Kademeli Azaltın
    Güvence istemeyi veya kontrol etmeyi bir anda bırakmak herkes için uygun olmayabilir. Önce davranışı ertelemek, sayısını azaltmak veya kaygı yükseldiğinde hemen yapmak yerine birkaç dakika beklemek küçük bir davranış deneyi olabilir.

Buradaki amaç kendinizi tehlikeye atmak değil, “Kaygı hissettiğimde hemen kontrol etmezsem bununla baş edemem.” inancını sınamaktır.

1. Küçük Belirsizlik Deneyleri Yapın
    Günlük yaşamda düşük riskli belirsizliklere kontrollü biçimde alan açabilirsiniz:
    • Bir mesajı göndermeden önce yalnızca bir kez kontrol etmek
    • Küçük bir kararı herkesin fikrini almadan vermek
    • Bir planın bütün ayrıntılarını önceden belirlememek
    • Kaygı yükseldiğinde internette araştırma yapmayı ertelemek
    • Bir işi kusursuz değil, yeterince iyi düzeyde tamamlamak

Belirsizliğe dayanma kapasitesi, belirsizliğin ortadan kalkmasını bekleyerek değil; küçük belirsizliklerin içinde kalabildiğinizi deneyimleyerek gelişebilir.

1. Bedeni Sakinleştirmeyi Bir Kaçışa Dönüştürmeyin
    Yavaş nefes alma, kasları gevşetme, yürüyüş, düzenli uyku ve dikkati çevreye yöneltme bedensel uyarılmayı düzenlemeye yardımcı olabilir. Ancak bu uygulamalar “Kaygı hemen yok olmazsa tehlikedeyim.” kuralına dönüşmemelidir.

Amaç kaygıyı zorla sıfırlamak değil, kaygı varken de bedene ve ana geri dönebilmektir.

1. Kaygıya Göre Değil, Değerlerinize Göre Küçük Bir Adım Seçin
    Kaygının tamamen geçmesini beklerseniz yaşam giderek daralabilir. “Şu an korkmuyor olsaydım benim için önemli olan hangi küçük adımı atardım?” sorusu, dikkati duyguyu kontrol etmekten yaşamı sürdürmeye çevirebilir.

Cesaret, kaygının hiç bulunmaması değil; kaygıya rağmen seçilen yönde hareket edebilmektir.

Psikoterapi Sürecinde Neler Ele Alınabilir?

Psikoterapide amaç kişiye “Bir şey düşünme.” demek veya bütün olumsuz ihtimallerin gerçekleşmeyeceğine dair güvence vermek değildir. Kaygıyı başlatan ve sürdüren örüntüler kişinin yaşam öyküsüyle birlikte değerlendirilir.

Süreçte şu alanlar ele alınabilir:
• Kaygıyı tetikleyen durumların ve otomatik düşüncelerin belirlenmesi
• Felaketleştirme ve olasılığı abartma eğiliminin değerlendirilmesi
• Belirsizliğe tahammülsüzlüğün günlük yaşama etkisinin anlaşılması
• Güvence arama, kontrol, kaçınma ve aşırı hazırlık davranışlarının incelenmesi
• Bedensel duyumların nasıl yorumlandığının değerlendirilmesi
• Gerçek problem çözme ile tekrarlayıcı endişenin ayrılması
• Düşünceleri bastırmak yerine onlarla daha esnek ilişki kurma
• Küçük ve planlı davranış deneylerinden yararlanılması
• Kaygı nedeniyle ertelenen yaşam alanlarına kademeli dönüş
• Erken dönem yaşantılarla ilişkili güvensizlik ve hassasiyetlerin ele alınması
• Kişinin değerleriyle yeniden temas kurması

Kaygı sorunlarında bilişsel davranışçı terapi ilkeleri güçlü bir araştırma desteğine sahiptir. Kabul ve kararlılık terapisi, şema terapi ve kişinin öyküsünde travmatik yaşantıların belirleyici olduğu uygun durumlarda travma odaklı yöntemlerden de yararlanılabilir. Kullanılacak yaklaşım, tanı etiketine göre otomatik biçimde değil; kişinin ihtiyaçları, belirtileri ve yapılan klinik değerlendirmeye göre belirlenmelidir.

Kendinize Sorabileceğiniz Sorular

• Şu anda korktuğum şey mümkün mü, yoksa gerçekten muhtemel mi?
• Bu düşünce bir kanıt mı, yoksa zihnimin yaptığı bir tahmin mi?
• Kaygım beni hangi davranışa zorluyor: kontrol, kaçınma, güvence isteme veya erteleme?
• Bu davranış beni yalnızca şimdi mi rahatlatıyor, uzun vadede de işime yarıyor mu?
• Her şeyi kontrol etmezsem ne olacağından korkuyorum?
• Belirsizlik benim için neden bu kadar tehlikeli hissettiriyor?
• En kötü sonuç gerçekleşse bile bununla baş etme kapasitemi neden hesaba katmıyorum?
• Daha önce benzer bir kaygıyı yaşadığımda gerçekte ne olmuştu?
• Bu duyguyu daha önce başka nerede yaşadım?
• Bir yakınım aynı düşünceyi söyleseydi ona hangi kanıtları hatırlatırdım?
• Kaygının tamamen geçmesini beklemek bana neleri erteletti?
• Bugün kaygıya değil değerlerime göre atabileceğim en küçük adım nedir?

Sivas’ta kaygı alanında çalışan psikologlar var mı?
Evet. Sivas’ta kaygı, sürekli endişe, kötü senaryolar kurma, güvence arama, kaçınma ve bedensel belirtileri felaketleştirme gibi konularda çalışan psikologlar bulunmaktadır.

Sürekli en kötü ihtimali düşünmek kaygı bozukluğu olduğu anlamına gelir mi?
Hayır. Zaman zaman olumsuz ihtimalleri düşünmek insan zihninin doğal bir işlevidir. Bununla birlikte, düşünceler kontrol edilmesi güç bir hâle geliyor, uzun süre devam ediyor ve uyku, iş, ilişkiler veya günlük işlevsellik üzerinde belirgin etkiler yaratıyorsa profesyonel değerlendirme yararlı olabilir.

Kaygı ile sezgiyi nasıl ayırabilirim?
Bu ayrımı yapan kusursuz bir test yoktur. Kaygı çoğunlukla tekrar eden “Ya olursa?” soruları, acil kesinlik ihtiyacı, bedensel alarm ve kontrol etme dürtüsüyle birlikte gelir. Sezgi ise her zaman doğru olmamakla birlikte daha kısa, daha sakin ve somut bir gözleme dayanabilir. En güvenilir yaklaşım, hissin yoğunluğundan çok eldeki kanıtları ve örüntünün geçmişteki sonuçlarını değerlendirmektir.

Olumlu düşünmek kaygıyı geçirir mi?
Kaygılı bir düşüncenin karşısına zorla olumlu bir düşünce koymak çoğu zaman yeterli değildir. Amaç “Kesinlikle kötü bir şey olmayacak.” demek değil; farklı olasılıkları görebilmek, belirsizliğe alan açmak ve işlevsel davranışı sürdürebilmektir.

Kaygı tamamen yok edilebilir mi?
Kaygı insanın doğal duygularından biridir ve bütünüyle ortadan kaldırılması gerçekçi bir hedef değildir. Psikoterapide amaç kaygının sıklığını ve şiddetini azaltmak, kaygıyı tehlike kanıtı gibi yorumlamamak ve kişinin yaşamını kaygının kurallarına göre düzenlememesini desteklemektir.

Çarpıntı ve nefes darlığı yalnızca kaygıdan mı olur?
Kaygı çarpıntı, nefes değişikliği, terleme, titreme ve baş dönmesi gibi belirtilere eşlik edebilir. Ancak bu belirtilerin başka tıbbi nedenleri de bulunabilir. Özellikle yeni, şiddetli, alışılmadık veya kalıcı belirtiler sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir.

Kaygı sorunlarında hangi terapi yöntemleri kullanılabilir?
Bilişsel davranışçı terapi temelli yaklaşımlar, kaygı bozukluklarında en fazla araştırma desteğine sahip psikolojik müdahaleler arasındadır. Kabul ve kararlılık terapisi, şema terapi ve uygun durumlarda travma odaklı yöntemler de bireysel formülasyona göre sürece dâhil edilebilir.

Online psikoterapide kaygı çalışılabilir mi?
Uygun koşullar sağlandığında online psikoterapide kaygılı düşünceler, kaçınma, güvence arama, bedensel belirtilerin yorumlanması ve belirsizliğe tahammül gibi alanlar ele alınabilir. Online görüşmenin uygunluğu kişinin ihtiyaçlarına, risk durumuna ve klinik değerlendirmeye göre belirlenir.

Sonuç

Zihninizin en kötü ihtimali düşünmesi, o ihtimalin gerçekleşeceğini bildiği anlamına gelmez. Çoğu zaman zihin belirsizliği ortadan kaldırmaya, sizi hazırlamaya ve incinmekten korumaya çalışır. Fakat korunmak için sürekli tehlike aramak, bir süre sonra hayatı tehlike varmış gibi yaşamaya dönüşebilir.

İyileşme, bir daha hiç kaygılanmamak değildir. Kaygının söylediği her şeyi gerçek kabul etmeden, kesinlik arayışının peşinden sürüklenmeden ve hayatı sürekli ertelemeden ilerleyebilmektir.

Kendinize şu soruyu sorabilirsiniz:
“Zihnim şu anda beni gerçekten bir probleme mi hazırlıyor, yoksa yaşamam gereken hayatı kötü bir ihtimale karşı beklemeye mi alıyor?”

Bu içerik genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Klinik değerlendirme, tanı veya tedavi yerine geçmez. Her bireyin belirtileri, yaşam öyküsü ve ihtiyaçları farklıdır. Kendi durumunuza ilişkin değerlendirme için bir ruh sağlığı profesyoneline başvurmanız önerilir.

Yazan: Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL

Yazar Hakkında

Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL, Sivas’ta yüz yüze ve online olarak 18 yaş ve üzerindeki yetişkinlerle; kaygı, travmatik yaşantılar, ilişki örüntüleri, duygu durumu güçlükleri, stres, uyku ve yaşam kalitesi alanlarında çalışmalar yürütmektedir. Psikoterapi sürecinde bilişsel davranışçı terapi, kabul ve kararlılık terapisi, şema terapi ve uygun durumlarda EMDR yaklaşımından yararlanmaktadır.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.