Ömrümüzün yaklaşık üçte biri yatakta geçmektedir. Bu yüzden yatış şeklimiz, yatak ve yastık seçimimiz sağlığımız için çok önemlidir. Omurga sağlığı açısından en uygun yatış pozisyonu, omurga ve disklerin üzerine en az yükün bindiği pozisyondur. Çok yumuşak, esnek veya sert yataklar, uzun süreli (gece boyunca) yatma sonucu omurgayı zorlarlar. Çünkü bu iki durumda da omurga en az zorlandığı orta duruş pozisyonunu koruyamaz. Çok sert veya çok yumuşak yataklar omurganın doğal eğriliklerini uzun süre koruyamaz. Bu nedenle doğal eğrilikler artmış ya da tamamen kaybolmuştur. Her iki durumda da bel omurlarını bir arada tutan bağlar aşırı derecede gerilir, sinirlerin çıktıkları foramenler (delikler) daralır, omurlar arasındaki disk üzerine aşırı yük biner.
Omurgamız için ideal yatak, doğal eğriliklerin korunmasını sağlayan, buna karşın eğriliklerin artma ve azalmasına yol açmayacak yataktır. Her ne kadar uygun yatak konusunda kesin bir kural yoksa da yine bazı ölçüler kullanılabilir. Örnek verecek olursak, ortopedik yatak, vücut anatomisine uygun destek sağlayan ve özellikle omurga sağlığını korumaya yardımcı olan yatak türüdür. Bu yataklar, genellikle bel, sırt ve eklem ağrılarını azaltmak için tasarlanır. Vücudu dengeli şekilde destekleyerek basınç noktalarını en aza indirir, böylece uyku kalitesini artırır. Yatak seçiminde dikkat edilecek başka bir husus da hastalık türüdür. Bel ve boyun fıtığı olan bireylerde orta sertlikte viskoelastik veya lateks yataklar önerilmektedir. Lateks yataklar, vücut ağırlığının eşit şekilde dağılmasıyla birlikte uyku boyunca tüm kas ve eklem bölgelerinin, başta omurga olmak üzere rahatlaması ve dinlenmesini sağlar. Viskoelastik yataklar ise vücut ağırlığına göre şekil alırlar. Özellikle bel ve boyun kıvrımlarınızı doldurarak tüm vücudun desteklenmesine yardımcı olmaktadır. Omurga rahatsızlıkları yaşayan hastalar için (skolyoz, kifoz) vücudu dengeli destekleyen, vücut konturuna uyum sağlayan yataklar uygundur. Yatalak hastalar ise (felçli vb.) havalı yatak (bası yarasını önleyen) kullanımı önerilebilir.
Yastık seçimi de boyun ve sırt ağrılarını önlemek için oldukça önemlidir. Genellikle boyun desteği sağlayan ortopedik yastıklar kullanılmalıdır. Ortopedik yastıklar, boyun ile baş arasındaki eğriliği destekler. Yastık seçiminde en dikkat edilmesi gereken şey ise yatış pozisyonuna göre yastık kalınlığıdır. Eğer genellikle yüz üstü yatan biriyseniz, ince bir yastık veya hiç yastık kullanılmaması da önerilebilir. Yan yatış pozisyonunda yatan bireyler için omuz ile baş arasını dolduracak kalın yastıklar tercih edilmelidir. Sırtüstü uyuyan kişiler ise orta kalınlıkta bir yastıkla uyumaya dikkat etmeleri önerilir.
Yatak ve yastık seçiminde genel bir değerlendirme yapılacak olursa, fizyoterapist veya doktor önerisiyle kişiye özel bir seçim yapılmalıdır. Doğru seçimler sağlıklı bir vücudu destekler.