Makaleler 24/08/2026

Ergenlikte Sınır Koymak Neden Daha Zor? - Kl. Psk. Derya Bayrak

Derya Bayrak Psikoloji
Derya Bayrak
Psikoloji

10. Ergenlikte Sınır Koymak Neden Daha Zor?

Çocuğunuz büyüdükçe bir şey değişir: Artık sadece “Ne yapacağını” değil, “Neden yapması gerektiğini” de sorgulamaya başlar.

“Ben neden 22.00’de evde olmak zorundayım?”
“Arkadaşımın ailesi izin veriyor.”
“Ben artık çocuk değilim.”
“Bu benim özel hayatım.”

Ergenlik döneminde sınır koymanın zorlaşmasının önemli nedenlerinden biri, ergenin bağımsızlık ihtiyacının artmasıdır. Bu dönemde amaç çocuğun bütün davranışlarını kontrol etmek değil, giderek artan özerkliğini güvenli bir çerçeve içinde desteklemektir.

Bu nedenle küçük çocukta işe yarayan “Çünkü ben öyle söylüyorum” yaklaşımı, ergenlikte giderek daha az işlevsel olabilir.

Ergen “Peki neden?” diye sorduğunda, mümkün olduğunca gerçek bir gerekçe sunmak önemlidir:

“Arkadaşlarınla görüşmene karşı değilim. Ancak eve dönüş saatini güvenlik nedeniyle 22.30 olarak belirliyoruz.”

Bu cümle sınırı korurken ergenin düşüncesine de alan açar.

Ergenlikte sınırların tamamen ortadan kalkması da gerekli değildir. Güvenlik, okul, uyku, dijital yaşam, madde kullanımı, arkadaş ilişkileri ve ev içindeki sorumluluklar gibi alanlarda sınırlar hâlâ önemlidir. Ancak sınırların biçimi değişebilir.

Küçük çocukta “Tableti şimdi bırakıyoruz” denebilirken, ergende “Hafta içi ekran kullanımını birlikte planlayalım; ders, uyku ve diğer sorumluluklar aksamasın” yaklaşımı daha uygun olabilir.

Amerikan Pediatri Akademisi, erken ergenlik döneminde çocukların aile medya planının oluşturulmasına katılmasının kurallara ilişkin sahiplenmeyi destekleyebileceğini belirtiyor.

Müzakere etmek her isteği kabul etmek değildir. Örneğin:

“Arkadaşlarımla dışarı çıkmak istiyorum.”
“Tamam.”

yerine:

“Kimlerle olacaksınız, nerede olacaksınız ve ne zaman döneceksin? Bunları netleştirelim. Güvenli olduğundan emin olursak birlikte karar verelim.”

denebilir.

Ergenin mahremiyetine saygı da sınır koymanın parçasıdır. Ebeveynin güvenliği gözetmesi gerekir; ancak gelişen özel alanı tamamen yok saymak bağımsızlık mücadelesini artırabilir.

Ergenin “Beni anlamıyorsun!” demesi her zaman ebeveynin gerçekten onu anlamadığı anlamına gelmez. Bazen ergenin ihtiyacı, farklı düşünebilme alanıdır:

“Ben seninle aynı fikirde olmayabilirim ama seni dinlemeye hazırım.”

Bu yaklaşım otoriteyi kaybetmek değildir. İlişkiyi koruyarak sınır koymanın bir yoludur.

Derya Bayrak | Çocuklarda Sınır Koyma Rehberi

Ergenle evdeki hemen her konu büyük çatışmaya dönüşüyor, iletişim kopuyor, kurallar sürekli ihlal ediliyor veya riskli davranışlar ortaya çıkıyorsa profesyonel destek almak yararlı olabilir.

Ergenlikte iyi sınır, duvar örmek değildir. Çocuğun bağımsızlaşmasına izin verirken güvenli bir çerçeve oluşturabilmektir.

Ne zaman bir uzmandan destek alınmalı?

Sınır koyma güçlüğü aile yaşamını belirgin biçimde etkiliyor, çatışmalar sürekli hâle geliyor, ebeveynler kendilerini çaresiz hissediyor veya çocuğun davranışlarında yaşına göre belirgin ve kalıcı bir bozulma görülüyorsa profesyonel değerlendirme yararlı olabilir.

Kaynaklar

American Academy of Pediatrics. (2024). Kids & screen time: 5 C’s questions for young teens. HealthyChildren.org.
Steinberg, L. (2001). We know some things: Parent–adolescent relationships in retrospect and prospect. Journal of Research on Adolescence, 11(1), 1–19.
Bowlby, J. (1988). A secure base: Parent-child attachment and healthy human development. Basic Books.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.