Makaleler 10/08/2026

Hayır Dediğimde Neden Suçlu Hissediyorum? - Uzm. Psk. Mert Adil

Mert Adil Psikoloji
Mert Adil
Psikoloji

Hayır Dediğimde Neden Suçlu Hissediyorum?

Aşırı Vicdan, Kendini Feda ve Sınır Koyma Güçlüğü

Bazı insanlar için “hayır” demek yalnızca bir isteği reddetmek değildir.

Karşı tarafı üzmek,
ayıp etmek,
bencil görünmek,
ilişkiyi tehlikeye atmak,
yalnız bırakmak,
nankörlük etmek
veya ileride yardıma ihtiyaç duyduğunda karşılıksız kalmak anlamına gelebilir.

Bu nedenle kişi istemediği hâlde “evet” diyebilir. Sonra yorulur, sıkışır, öfkelenir; fakat yaşadığı rahatsızlığın kaynağını karşı tarafın talebinde arar. Oysa bazen asıl güçlük, talebin kendisinden çok kişinin kendi “hayır”ına izin verememesidir.

Şu sorular size tanıdık geliyor mu?

Bir isteği reddettikten sonra saatlerce kendinizi suçluyor musunuz?

“Hayır” demeden önce karşı tarafın yüzünün düşeceğini mi düşünüyorsunuz?

Kendiniz yorgun olsanız bile başkasının ihtiyacını daha acil mi görüyorsunuz?

İnsanlar sizi anlayışlı ve fedakâr bulurken siz içinizde giderek daha çok mu öfkeleniyorsunuz?

Yardım etmediğinizde kötü biri olduğunuzu mu hissediyorsunuz?

Başkalarının hayal kırıklığını gidermek sizin görevinizmiş gibi mi davranıyorsunuz?

Sınır koyduktan sonra hemen açıklama yapma, özür dileme veya karşı tarafın gönlünü alma ihtiyacı mı duyuyorsunuz?

Bu yazıda hayır demenin neden bazı insanlar için bu kadar zor olduğu; aşırı sorumluluk, öğrenilmiş suçluluk, boyun eğicilik, kendini feda ve onay arayıcılık örüntüleri üzerinden ele alınmaktadır.

Kısa Özet

Hayır demeyi zorlaştıran çoğu zaman doğru cümleyi bilmemek değildir. Kişi, reddetmenin ardından hissedeceği suçluluğa, karşı tarafın hayal kırıklığına veya olası çatışmaya dayanamayacağını düşünebilir.

Bu durumda “evet” demek kısa süreli bir rahatlama sağlar: Karşı taraf üzülmemiş, çatışma çıkmamış ve kişi kötü biri gibi hissetmemiştir. Fakat bunun bedeli daha sonra ödenir. Kişinin zamanı, enerjisi ve ihtiyaçları geri planda kalır; kırgınlık ve bastırılmış öfke birikebilir.

Şema terapi açısından bu örüntü özellikle kendini feda, boyun eğicilik ve onay arayıcılık şemalarıyla ilişkili olabilir. Değişimin amacı hiçbir zaman suçluluk hissetmemek değil; bazen suçluluk hissedilse bile sağlıklı sınırı koruyabilmektir.

“Suçluluk her zaman yanlış yaptığınızın kanıtı değildir. Bazen yalnızca eski rolünüze uygun davranmadığınızın yankısıdır.”
— Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL

Vicdanlı Olmak ile Kendinden Vazgeçmek Aynı Şey midir?

Hayır. Başkasının yaşadığı sıkıntıyı fark etmek, yardım etmek istemek ve zaman zaman fedakârlık yapmak sağlıklı insan ilişkilerinin bir parçasıdır.

Sorun, yardımın özgür bir seçim olmaktan çıkmasıdır.

Kişi yardım etmezse kendisini kötü, bencil veya değersiz hissedeceğine inanıyorsa; yardım davranışı yalnızca şefkatten değil, suçluluktan kaçınma ihtiyacından da besleniyor olabilir.

Aradaki farkı anlamak için şu sorular yararlı olabilir:

Yardım etmeyi gerçekten istiyor muyum, yoksa reddedersem yaşayacağım duygudan mı kaçıyorum?

“Hayır” deme hakkım olduğunu hissediyor muyum?

Yardım ettikten sonra içimde gönüllülük mü, kırgınlık mı kalıyor?

Karşılıklılık olmadığında bunu açıkça konuşabiliyor muyum?

Bu davranışı seçiyor muyum, yoksa mecburmuşum gibi mi hissediyorum?

İyilik, reddetme seçeneği de varken seçildiğinde anlamlıdır. Kişinin “hayır” deme hakkı yoksa yaptığı şey dışarıdan fedakârlık gibi görünse bile içeride bir zorunluluğa dönüşebilir.

Hayır Demeyi Zorlaştıran Asıl Şey Nedir?

Bir arkadaşınızın hafta sonu dışarı çıkma teklifinde bulunduğunu düşünün. Siz bütün hafta çalışmışsınız ve dinlenmeye ihtiyacınız var.

Ortada yalnızca bir istek vardır:

“Bu akşam buluşalım mı?”

Fakat zihniniz bu isteği hızla yorumlayabilir:

“Gitmezsem kırılır.”

“Beni artık sevmeyecek.”

“Zor zamanında onu yalnız bırakmış olurum.”

“Bir gün benim de ona ihtiyacım olabilir.”

“İyi bir arkadaş olsaydım giderdim.”

Bu düşüncelerin ardından suçluluk, kaygı veya korku ortaya çıkabilir. Kişi bu duygulardan kurtulmak için “evet” der. O anda rahatlar; fakat kendi ihtiyacını yine ertelemiş olur.

Bu döngü genellikle şöyle ilerler:

Karşı taraf bir istekte bulunur.

Zihin reddetmenin kötü sonuçlarını üretir.

Suçluluk, kaygı veya korku yükselir.

Kişi istemediği hâlde “evet” der.

Kısa süreli rahatlama yaşar.

Kendi ihtiyacı karşılanmadığı için yorgunluk ve kırgınlık birikir.

Bir sonraki istekte “hayır” demek daha da zorlaşır.

Buradaki önemli nokta şudur: “Evet” demek yalnızca karşı tarafı memnun etmez; kişinin kendi suçluluğunu da kısa süreli olarak azaltır. Bu rahatlama davranışı güçlendirir ve döngünün sürmesine yol açabilir.

Kendinize Sorabileceğiniz En Ayırt Edici Soru

Hayır diyemediğiniz bir kişiyi ve yakın zamanda yaşadığınız bir olayı düşünün. Ardından şu cümleyi tamamlayın:

“Eğer hayır dersem…”

Vereceğiniz cevap, güçlüğün altında hangi örüntünün daha belirgin olabileceğini anlamanıza yardımcı olabilir.

“Çok üzülür, ona haksızlık etmiş olurum.”
Bu düşünce kendini feda örüntüsüne işaret edebilir. Kişi başkasının acısına karşı çok duyarlıdır ve kendi ihtiyacını koruduğunda yoğun suçluluk yaşayabilir.

“Çok kızar, beni cezalandırır veya terk eder.”
Bu düşünce boyun eğicilik örüntüsüyle ilişkili olabilir. Kişi kendi isteğini ifade etmenin öfke, misilleme, dışlanma veya terk edilme ile sonuçlanacağını bekleyebilir.

“Beni bencil, soğuk veya kötü biri olarak görür.”
Bu düşünce onay arayıcılık örüntüsüyle ilişkili olabilir. Kişinin kendi hakkındaki değerlendirmesi, büyük ölçüde diğer insanların tepkilerine bağlı hâle gelebilir.

Bu üç örüntü birbirinden tamamen bağımsız değildir. Aynı kişide farklı oranlarda birlikte bulunabilir.

Şema Terapiye Göre Hayır Diyememe

1. Kendini Feda Şeması

Kendini feda şemasında kişi, başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koymaya alışmış olabilir.

Zihninden şu düşünceler geçebilir:

“Ben biraz daha dayanabilirim.”

“Onun durumu benden daha zor.”

“Yardım etmezsem vicdansız olurum.”

“Beni bekleyen işleri sonra yaparım.”

“Benim ihtiyacım o kadar önemli değil.”

Bu kişiler çoğu zaman duyarlı, yardımsever ve güvenilir görünür. Güçlük, bu özelliklerin kişinin kendi ihtiyaçlarını sürekli ihmal etmesine yol açmasıdır.

Kendini feda eden kişi çoğu zaman karşılık beklemediğini söyler. Ancak zihnin sessiz bir muhasebesi olabilir: Kimin derdini ne kadar dinlediğini, kimi kaç kez evine bıraktığını, kime ne kadar destek olduğunu kaydeder. Bir gün kendisi yardım istediğinde aynı karşılığı göremezse yoğun biçimde kırılabilir.

Sorun karşılık beklemek değildir. Sorun, beklentiyi hiç konuşmadan fedakârlığın içine gizlemektir.

1. Boyun Eğicilik Şeması

Boyun eğicilik şemasında kişi, kendi tercihlerini ifade etmenin tehlikeli sonuçları olacağına inanabilir.

“Karşı çıkarsam tartışma çıkar.”

“Hakkımı istersem beni zor durumda bırakır.”

“Patronuma hayır dersem işimi kaybedebilirim.”

“Partnerim kızarsa ilişki bozulur.”

“Ben alttan alırsam sorun büyümez.”

Kişi çatışmayı önlemek için susar. Fakat söylenmeyen ihtiyaç ortadan kalkmaz. Bazen ani öfke patlamaları, pasif-agresif davranışlar, duygusal geri çekilme veya “Artık hiçbir şey yapmak istemiyorum” hâliyle geri dönebilir.

1. Onay Arayıcılık Şeması

Onay arayıcılık örüntüsünde kişi yalnızca sevilen biri olmak istemez; değerini başkalarının memnuniyetine göre belirlemeye başlayabilir.

Karşı taraf gülümsüyorsa iyi,
yüzü düştüyse suçlu,
takdir ediyorsa değerli,
eleştiriyorsa yetersiz hissedebilir.

Bu durumda en küçük memnuniyetsizlik bile güçlü bir alarma dönüşür. Kişi yalnızca açık çatışmadan değil, karşısındaki insanın yüz ifadesinden de etkilenir. Sınır koyduktan sonra hemen gönül alma ihtiyacı duyabilir.

Oysa bir insanın yüzünün düşmesi, koyduğunuz sınırın yanlış olduğunu göstermez. Bazen yalnızca istediğini elde edemediğini gösterir.

“Ben Geçimli Biriyim” Cümlesinin Arkasında Ne Olabilir?

Geçimli, anlayışlı ve yardımsever olmak değerlidir. Ancak kişi gerektiğinde kendi hakkını koruyamıyorsa “Ben geçimliyim” cümlesi bazen yaşadığı korkuyu örten bir açıklamaya dönüşebilir.

Sağlıklı uyum esnektir. Kişi bazen karşı tarafa uyar, bazen kendi tercihini söyler, bazen ortak bir yol arar.

Boyun eğicilikte ise yalnızca tek bir seçenek vardır: Uyum göstermek.

Bu ayrımı şu soruyla görebilirsiniz:

“Gerekli olduğunda bunun tersini yapabiliyor muyum?”

İnsanlarla iyi geçinmek için sürekli kendinizden vazgeçmeniz gerekiyorsa orada uyumdan çok korkuyla kurulmuş bir denge olabilir.

Hayır Diyememek Neden Öfke Biriktirir?

Öfke yalnızca saldırganlık değildir. Bazen bir haksızlığı, engellenmeyi veya sınır ihlalini haber veren koruyucu bir duygudur.

Kişi öfkeyi “kötü” bir duygu olarak görürse, sınırı aşıldığında bile bunu bastırabilir. Fakat bastırılan öfke yok olmaz. Şu biçimlerde ortaya çıkabilir:

İçe kapanma

Mesajlara geç dönme

Verilen sözü yerine getirmeme

Karşı tarafın arkasından konuşma

Bir anda ilişkiyi kesme

Küçük bir olayda orantısız patlama

Sürekli yorgun ve isteksiz hissetme

“Kimse benim için bir şey yapmıyor” düşüncesi

Öfkenin altında bazen kırgınlık, çaresizlik, değersizlik veya kullanılma hissi bulunabilir. Bazı durumlarda ise öfke, sınır ihlaline verilen doğrudan ve sağlıklı bir alarmdır. Bu nedenle amaç öfkeyi yok etmek değil, mesajını anlayıp saldırganlığa dönüştürmeden ifade edebilmektir.

Hayır Demek ile Saldırganlık Arasındaki Fark

Bir sınırı üç farklı biçimde ifade edebiliriz.

Pasif İfade
“Tamam, hallederim.”
Kişi istemediği hâlde kabul eder. Sonra içerler, uzaklaşır veya işi erteler.

Saldırgan İfade
“Sürekli benden bir şey istiyorsun. Ne kadar düşüncesizsin.”
Kişi ihtiyacını söylerken karşı tarafın kişiliğine saldırır. Bu tutum, karşı tarafın savunmaya geçmesine ve asıl konunun kaybolmasına yol açabilir.

Atılgan İfade
“Bu hafta iş yüküm dolu. Bu görevi alamayacağım.”
Kişi karşı tarafı küçültmeden kendi sınırını açıkça belirtir.

Atılganlık, her istediğinizi yaptırmak değildir. Kendi hakkınızı korurken karşı tarafın da haklarını gözetebilmektir. Karşınızdaki insan sınırınızı sevmeyebilir; fakat onun memnun kalması atılganlığın ölçütü değildir.

Hayır Derken Nasıl Konuşulabilir?

Hayır demek için uzun savunmalar hazırlamak gerekmez. Açıklama uzadıkça kişi farkında olmadan sınırını pazarlığa açabilir.

Kısa, açık ve saygılı cümleler çoğu zaman daha işlevseldir:

“Bu akşam dinlenmeye ihtiyacım var, gelemeyeceğim.”

“Bu iş benim görev alanımda değil. Mevcut işlerimi tamamlamam gerekiyor.”

“Bu konuda farklı düşünüyorum.”

“Şu an buna uygun değilim.”

“Bunu üstlenemeyeceğim.”

“Borç verdiğim paraya cuma günü ihtiyacım var. O tarihte hesabıma geçmesini bekliyorum.”

“Bu şekilde konuşulduğunda görüşmeye devam etmeyeceğim. Sakinleştiğimizde yeniden konuşabiliriz.”

Gerekirse şu yapı kullanılabilir:

Durumu somut biçimde söyleyin.

Üzerinizdeki etkisini ifade edin.

İsteğinizi veya sınırınızı açıkça belirtin.

Sınır sürdürülmezse ne yapacağınızı söyleyin.

Örneğin:

“Ödemenin ne zaman yapılacağını bilmediğimde kendi planımı yapamıyorum. Cuma günü ödeme yapılmasını istiyorum. O tarihte ödeme olmazsa alacağımı resmî yollarla takip etmem gerekecek.”

Bu bir tehdit değildir. Kişinin sınırını ve kendi davranışının sonucunu önceden bildirmesidir. Ancak söylenen sonuç uygulanmayacaksa boş bir yaptırım cümlesi kurmak güvenilirliği azaltabilir.

Sınır Koyduktan Sonra Hemen Gönül Almak Neden Döngüyü Sürdürür?

Kişi sınır koyduktan sonra yoğun bir rahatsızlık hissedebilir:

“Acaba fazla mı sert oldum?”

“Beni yanlış anladı mı?”

“Gidip açıklasam mı?”

“Bir mesaj atıp gönlünü alsam mı?”

Hemen geri dönüp uzun açıklamalar yapmak, özür dilemek veya sınırı yumuşatmak kısa süreli rahatlama sağlar. Fakat zihne şu mesajı öğretir:

“Sınır koymak tehlikeliydi; ilişkiyi ancak hemen tamir ederek kurtardım.”

Bunun yerine bir süre beklemek, kaygının kendi kendine azalmasına izin vermek ve ilişkinin ertesi gün gerçekten nasıl devam ettiğini gözlemlemek daha öğretici olabilir.

Çoğu zaman kişinin korktuğu büyük kopuş gerçekleşmez. Gerçekleşirse de önemli bir bilgi elde edilir: İlişki, ancak tek tarafın sürekli uyum göstermesiyle sürüyordur.

Suçluluk Geçmeden Hayır Denebilir mi?

Evet. Hatta değişimin kritik noktası çoğu zaman budur.

Kişi “Artık hiç suçlu hissetmediğimde sınır koyacağım” derse uzun süre bekleyebilir. Çünkü suçluluk, yıllardır tekrar edilen bir ilişkinin duygusal alışkanlığı olabilir.

Amaç şu değildir:

“Hiç suçlu hissetmemeliyim.”

Daha gerçekçi hedef şudur:

“Şu anda suçluluk hissediyorum. Bu duygu, yanlış davrandığımı kesin olarak göstermiyor. İhtiyacımı korumaya devam edebilirim.”

Suçluluğa dayanabilmek, vicdansızlaşmak değildir. Gerçek sorumlulukla öğrenilmiş aşırı sorumluluğu birbirinden ayırabilmektir.

Küçük Bir Davranış Deneyi

Hayır deme becerisi genellikle bir gecede gelişmez. Düşük riskli durumlarla başlanabilir.

1. Küçük Bir Durum Seçin
    Çok kritik bir aile çatışması yerine daha kolay bir istek belirleyin. Örneğin istemediğiniz bir ürün teklifini reddetmek veya uygun olmadığınız bir buluşmayı başka güne bırakmak.

2. Tahmininizi Yazın
    “Hayır dersem ne olacağını düşünüyorum?”

Örneğin:
“Arkadaşım bana kırılacak ve bir hafta konuşmayacak.”

1. Duygunuzu Puanlayın
    Hayır demeden önce suçluluk veya kaygınızı 0–10 arasında puanlayın.

2. Kısa Bir Sınır Cümlesi Kurun
    “Bugün uygun değilim. Başka bir gün görüşebiliriz.”

Alternatif sunmak zorunda değilsiniz. Yalnızca gerçekten istiyorsanız sunun.

1. Hemen Tamir Etmeyin
    Uzun açıklama, art arda mesaj veya gereksiz özürle rahatsızlığı azaltmaya çalışmayın. Bir süre bekleyin.

2. Sonucu Kaydedin
    Korktuğunuz şeyin ne kadarı gerçekleşti?
    Karşı tarafın kısa süreli hayal kırıklığı ile ilişkinin gerçekten bozulmasını birbirinden ayırın.

3. Duyguyu Yeniden Puanlayın
    Bir süre sonra suçluluk veya kaygınız kaç oldu? Bu çalışma, rahatsız edici bir duygunun sınırı geri almadan da azalabildiğini öğretir.

Neden Talepkâr İnsanlara Çekilebiliriz?

Kendi ihtiyaçlarını fark etmekte zorlanan biri, ne istediğini açıkça bilen kişileri başlangıçta güçlü, kararlı ve çekici bulabilir.

Bu durum tek başına sağlıksız değildir. Ancak kişi bütün kararları karşı tarafa bırakıyorsa ilişki zamanla tek yönlü hâle gelebilir:

Hangi filme gidileceği,
tatilin nasıl geçirileceği,
nerede yaşanacağı,
kimlerle görüşüleceği,
hafta sonunun nasıl planlanacağı
sürekli tek kişinin isteğine göre belirlenebilir.

Başlangıçta çekici bulunan “Ne istediğini biliyor” özelliği, yıllar sonra “Hep kendi istediğini yapıyor” şikâyetine dönüşebilir.

Burada bütün sorumluluğu hayır diyemeyen kişiye yüklemek doğru değildir. Sınırları sistematik biçimde ihlal eden, baskı kuran veya karşı tarafın kırılganlığını kullanan kişinin kendi sorumluluğu vardır. Ancak kişinin kendi örüntüsünü fark etmesi, benzer ilişkilerde tekrar tekrar aynı role girmesini önleyebilir.

Bu Örüntü Nereden Gelebilir?

Hayır diyememe tek bir nedenden kaynaklanmaz. Mizaç, aile ilişkileri, kültürel öğrenmeler ve daha sonraki yaşantılar birlikte etkili olabilir.

Şu deneyimler bu örüntünün gelişmesine katkıda bulunabilir:

Farklı bir fikir söylediğinde cezalandırılmak

Ebeveynin küsmek veya surat asmak yoluyla çocuğu kontrol etmesi

Sevgi ve takdirin uyumlu davranmaya bağlanması

Çocuğun ebeveynin duygusal ihtiyaçlarını taşımak zorunda kalması

“Büyüklerin sözünden çıkılmaz” anlayışının katı biçimde uygulanması

Kendi ihtiyacını söylemenin bencillik olarak adlandırılması

Fedakârlığın özellikle kadınlık, annelik veya eş olmanın zorunlu şartı gibi sunulması

Çocuğun oyun, dinlenme, hata yapma ve tercih etme hakkının tanınmaması

Çocuk için uyum göstermek çoğu zaman bir seçim değildir. Bakım verenlere ihtiyacı vardır. Bu nedenle ilişkiyi korumak için kendi isteğini bastırmayı öğrenebilir.

Yetişkinlikte koşullar değişse bile eski duygu devam edebilir: Kişi artık seçim hakkı olan bir yetişkin olduğu hâlde, içeride hâlâ “Karşı çıkarsam sevgiyi kaybederim” diyen bir çocukluk öğrenmesi taşıyabilir.

Bu açıklama geçmişi suçlamak için değil, bugünkü otomatik tepkinin nereden geldiğini anlamak için kullanılır.

Her Durumda Hayır Demek Güvenli midir?

Hayır. Sınır koyma önerileri, güç ve güvenlik koşulları hesaba katılmadan verilmemelidir.

Şiddet, tehdit, ekonomik bağımlılık, işten çıkarılma riski, yoğun kontrol veya misilleme ihtimali bulunan ilişkilerde doğrudan yüzleşmek güvenli olmayabilir. Böyle durumlarda amaç yalnızca daha cesur bir cümle kurmak değil; destek ağı, güvenlik planı, hukuki haklar ve uygun profesyonel yardımla birlikte hareket etmektir.

Atılganlık, gerçek tehlikeyi yok saymak değildir. Korkunun geçmişten gelen bir beklenti mi yoksa mevcut koşullarda gerçekçi bir risk mi olduğunu ayırt etmeyi de gerektirir.

Psikoterapi Sürecinde Neler Ele Alınabilir?

Psikoterapide yalnızca “hayır deme cümleleri” çalışılmaz. Bu cümleyi söylemeyi zorlaştıran duygu, düşünce ve ilişki örüntüleri birlikte değerlendirilir.

Süreçte şu alanlar ele alınabilir:

Hayır denilemeyen kişilerin ve durumların belirlenmesi

“Reddedersem ne olur?” düşüncelerinin incelenmesi

Gerçek sorumluluk ile aşırı sorumluluğun ayrılması

Kendini feda, boyun eğicilik ve onay arayıcılık şemalarının değerlendirilmesi

Kişinin kendi ihtiyaçlarını fark etme becerisinin güçlendirilmesi

Suçluluk ve kaygıya tahammül çalışmaları

Pasif, saldırgan ve atılgan iletişim biçimlerinin ayırt edilmesi

Küçük davranış deneyleriyle yeni tepkilerin sınanması

Bastırılmış öfkenin ve sessiz beklentilerin çalışılması

Çocuklukta ihtiyaç ifade etmenin nasıl karşılandığının incelenmesi

İmgeleme ve sandalye çalışmalarıyla içselleştirilmiş suçlayıcı seslerin ele alınması

Tek taraflı ilişkilerde karşılıklılığın değerlendirilmesi

Gerektiğinde güvenlik ve destek planı oluşturulması

Şema terapi, bilişsel davranışçı terapi, kabul ve kararlılık terapisi ve atılganlık eğitimi gibi yaklaşımlardan kişinin ihtiyacına göre yararlanılabilir.

Kendinize Sorabileceğiniz Sorular

En çok kime hayır diyemiyorum?

Hayır dersem gerçekleşmesinden korktuğum şey ne?

Karşı tarafın hayal kırıklığını neden kendi sorumluluğum gibi görüyorum?

Yardım ettiğimde bunu gerçekten seçiyor muyum?

Fedakârlığımın içinde söylenmemiş bir karşılık beklentisi var mı?

Kendi ihtiyacımı ifade ettiğimde zihnim beni hangi kelimelerle suçluyor?

Bir yakınım aynı sınırı koysaydı onu bencil bulur muydum?

Karşı taraf bana benim ona gösterdiğim esnekliği gösteriyor mu?

Bu ilişkide ben de tercihleri olan ayrı bir kişi miyim?

Sınır koyduktan sonra hemen gönül alma ihtiyacım neden ortaya çıkıyor?

Korktuğum sonuç gerçekten kaç kez gerçekleşti?

Bugün düşük riskli hangi konuda küçük bir “hayır” deneyi yapabilirim?

Hayır dediğimde suçlu hissetmem yanlış davrandığımı mı gösterir?
Hayır. Suçluluk bazen gerçek bir hatanın işareti olabilir; bazen de kişinin öğrendiği eski kurallara aykırı davrandığında ortaya çıkar. Durumu, hakkaniyeti ve sorumluluk paylarını ayrıca değerlendirmek gerekir.

Her isteği reddetmek sınır koymak mıdır?
Hayır. Sağlıklı sınır, otomatik biçimde her şeye “hayır” demek değildir. Kişinin kapasitesini, değerlerini ve ilişkinin karşılıklılığını dikkate alarak seçim yapabilmesidir.

Hayır demek bencillik midir?
Kendi zamanınızı, enerjinizi ve ihtiyaçlarınızı hesaba katmak bencillik değildir. Bencillik, başkalarının haklarını sistematik biçimde yok saymaktır. Kendinizi de ilişkinin eşit bir parçası saymak farklı bir şeydir.

Karşı taraf kırılırsa ne yapmalıyım?
Kırılması, sınırınızın yanlış olduğunu otomatik olarak göstermez. Duygusunu anlayabilir; fakat onu hemen ortadan kaldırmak zorunda olmadığınızı hatırlayabilirsiniz. Saygılı bir sınırın ardından karşı tarafın kendi hayal kırıklığını taşımasına alan bırakmak gerekir.

Sınır koyarken açıklama yapmak gerekir mi?
Kısa bir açıklama yararlı olabilir; ancak uzun savunmalar sınırı pazarlığa açabilir. Bir isteği reddetmek için karşı tarafı ikna etmek zorunda değilsiniz.

Neden hayır dedikten sonra hemen özür dilemek istiyorum?
Bu dürtü, yükselen suçluluk veya kaygıyı hızla azaltma çabası olabilir. Özür gerçekten kırıcı bir davranış için gereklidir; yalnızca kendi ihtiyacınızı söylediğiniz için otomatik olarak özür dilemeniz gerekmez.

Hayır diyememe psikolojik bir hastalık mıdır?
Tek başına psikiyatrik bir tanı değildir. Bununla birlikte kaygı, depresif belirtiler, düşük öz değer, bastırılmış öfke ve bazı şema örüntüleriyle birlikte görülebilir. Kişinin yaşadığı güçlük bireysel olarak değerlendirilmelidir.

Bu konuda psikoterapi yardımcı olabilir mi?
Psikoterapide hayır demeyi zorlaştıran temel inançlar, suçluluk, ilişki beklentileri ve öğrenilmiş roller ele alınabilir. Amaç kişiyi duyarsızlaştırmak değil; yardım etme ile kendini tüketme arasındaki ayrımı kurabilmesini sağlamaktır.

Sonuç

Hayır demek yalnızca bir iletişim becerisi değildir. Kişinin kendi ihtiyaçlarının da geçerli olduğuna inanmasıyla ilgilidir.

Bazı insanlar için asıl değişim, doğru cümleyi öğrenmekten önce şu gerçeği kabul etmekle başlar:

Karşımdaki insanın hayal kırıklığını tamamen önlemek benim görevim değildir.

Sınır koyduğunuzda suçluluk hissedebilirsiniz. Karşınızdaki kişinin yüzü düşebilir. Hatta bazı ilişkilerde anlaşmazlık ortaya çıkabilir. Bunların hiçbiri tek başına yanlış davrandığınız anlamına gelmez.

Sağlıklı ilişki, hiç kimsenin üzülmediği ilişki değildir. İki tarafın da ihtiyaçlarının konuşulabildiği, farklılıkların cezalandırılmadığı ve yakınlığın tek bir kişinin sürekli fedakârlığına bağlı olmadığı ilişkidir.

“Bir ilişkide sürekli iyi kalabilmek için kendinize kötü davranmanız gerekiyorsa, orada vicdandan çok korku çalışıyor olabilir.”
— Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL

Sivas’ta yüz yüze; farklı şehirlerde ve yurt dışında yaşayan yetişkinler için uygun koşullarda online psikoterapi seçenekleri bulunmaktadır.

Bu içerik genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Klinik değerlendirme, tanı veya tedavinin yerine geçmez. Her bireyin yaşantısı, ilişki örüntüsü ve psikolojik ihtiyacı farklıdır.

Yazan: Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL

Yazar Hakkında: Uzman Klinik Psikolog Mert ADİL; 18 yaş ve üzerindeki yetişkinlerle ilişki sorunları, sınır koyma güçlüğü, kendini feda, boyun eğicilik, onay ihtiyacı, kaygı, depresif belirtiler, travmatik yaşantılar, stres, uyku ve yaşam kalitesi alanlarında çalışmalar yürütmektedir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.