Uzm. Dkt. Özden Gamsız — Dil ve Konuşma Terapisti
Bir gece yatağa tamamen sağlıklı giren sevdiğiniz biri, sabah uyandığında artık sizi anlayamıyor ya da size söylemek istediklerini ifade edemiyor.
Bu, inme geçiren bireylerin ailelerinin tanımladığı en sarsıcı deneyimlerden biridir. Ve bu tablonun bir adı vardır: afazi.
Afazi, beyin hasarı — çoğunlukla inme, ama bazen kafa travması ya da tümör — sonucunda dil işlevlerinin bozulmasıdır. Anlama, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin bir ya da birkaçı etkilenebilir.
Afazi, zekâ kaybı değildir. Bu son derece önemli bir ayrımdır. Afazisi olan birey düşünür, hisseder, anlar — ama bu düşünceleri dile getirme ya da söyleneni dile çevirme mekanizması zarar görmüştür. “Aklımda var ama çıkaramıyorum” ifadesi, pek çok afazili bireyin deneyimini özetler.
Afazi, beynin hangi bölgesinin etkilendiğine göre farklı tablolar gösterir.
Bazı bireyler akıcı biçimde konuşur ama söyledikleri anlamsızdır ya da yanlış kelimeler kullanırlar. Bazıları ise söylemek istediklerini biliyor gibi görünür ama kelimeleri bulmakta ya da cümle çıkarmakta ciddi zorluk yaşarlar. Anlama bozukluklarının derinliği de kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir.
Bu nedenle “afazi nasıl bir şey?” sorusunun tek bir cevabı yoktur. Her birey, kendine özgü bir tablo içindedir.
İnme sonrası ilk haftalarda ve aylarda beyin, kendini yeniden organize etme konusunda en yüksek kapasitededir. Bu dönem, nöroplastisite açısından altın bir penceredir.
Dil ve konuşma terapisine bu süreçte başlanması, uzun vadeli iyileşme için büyük fark yaratır. Terapiyi “stabil olsun, sonra başlarız” mantığıyla ertelemek, en verimli dönemin kaçırılması anlamına gelebilir.
Afazisi olan biriyle iletişim kurmak sabır ister — hem sizin için hem de onun için. Birkaç pratik öneri:
Baskı yaratmayın. Kelimeyi bulmak için zaman tanıyın. “Şunu mu demek istedin?” diye atlamak, kişinin kendi kaynaklarını kullanmasını engeller.
Basit ve kısa cümleler kullanın. Uzun açıklamalar yerine tek fikirli, net cümleler. “Çorba ister misin?” — “Çorba mı içmek istersin yoksa başka bir şey mi?” değil.
Evet/hayır ile başlayın. Eğer konuşma çok zorlanıyorsa, evet/hayır yanıtlayabileceği sorular sorun. Bu hem daha az yorucudur hem de iletişim başarısını yaşatır.
Sözel olmayan iletişimi kullanın. Jest, mimik, yazma, çizme, fotoğraf gösterme — bunların tamamı geçerli iletişim araçlarıdır. Afazisi olan birey için bu yollar zaman zaman konuşmadan daha erişilebilir olabilir.
Başarıyı küçük ölçün. Bir cümleyi tam kuramayabilir. Ama doğru kelimeyi buldu — bu bir başarıdır. Bunu fark ettirin.
Bu, ailelerin en çok merak ettiği sorulardan biridir ve cevabı kişiye göre değişir. Afazi terapisi aylar, hatta yıllar sürebilir. Plato dönemleri olabilir — ilerleyişin durduğu gibi görünen dönemler. Ama bu, iyileşmenin bittiği anlamına gelmez.
Aile desteği, bireyin motivasyonu ve günlük yaşamda iletişim fırsatları, klinik terapi kadar kritik değişkenlerdir.
Uzm. Dkt. Özden Gamsız, Eskişehir’de özel klinik yürüten bir Dil ve Konuşma Terapistidir. Erken müdahale ve pragmatik dil gelişimi alanında uzmanlaşmış olan Gamsız, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi DILKOM programında doktora eğitimini sürdürmektedir.
18/06/2026
17/06/2026