Makaleler 10/06/2026

Zehra Yıldız Psikoloji
Zehra Yıldız
Psikoloji

Kendin Olmamaktan Korkmamak: Akış, Yaratıcılık, Cesaret

Kendin olmama korkusu. Pek çok danışan, bir noktada “Ya gerçek ben bu değilsem? Ya seçtiğim hayat bana ait değilse?” sorusuyla yüzleşir. Bu korku gerçektir ve ciddiye alınmayı hak eder. Ancak varoluşçu bir bakış, bu korkunun esiri olmak yerine, onun ötesine geçmenin mümkün olduğunu öne sürer. Kendin olmamaktan korkmamak; sabit ve kusursuz bir “gerçek ben” bulmak değil, kendilik dediğimiz şeyin bir nesne değil, bir akış olduğunu kabul edebilmektir. Sartre’ın ünlü formülü, insanda varoluşun özden önce geldiğini söyler. İnsanın önceden tanımlanmış, keşfedilmeyi bekleyen sabit bir özü yoktur; kendiliğini eylemleriyle, seçimleriyle ve ilişkileriyle sürekli kurar. “Gerçek ben” kaybedilecek bir hazine değildir; çünkü o, bir kez bulunup bitirilen bir şey değil, her gün yeniden yapılan bir eserdir. Bu kavrayış başta ürkütücü görünse de aslında özgürleştiricidir: Yanlış bir kendiliğe ömür boyu mahkûm değilizdir.

Akış: Kendine Fazla Tutunmamanın Verdiği Özgürlük

Kendin olmama korkusu, çoğu zaman kişinin kendi imgesine aşırı tutunmasından doğar. Oysa en canlı, en sahici anlarımız, tam da bu tutunmayı bıraktığımız anlardır. İster bir işe derin biçimde dalmış olalım, ister gerçek bir karşılaşmada kendimizi unutalım, akış hâli kendilik kaygısının askıya alındığı andır. Buber’in “Ben-Sen” ilişkisinde tarif ettiği gibi, kişi kendini ancak başkasına ve dünyaya açıldığında en çok kendisi olur. Sahicilik, kendine kapanmakta değil, kendini verebilmekte belirir.

Yaratıcılık, Cesaret ve Olmak Cesareti

Yaratıcılık, yalnızca sanatçılara ait bir yetenek değil, kişinin kendi hayatını kurma biçimidir. May’in belirttiği gibi yaratıcı edim daima bir cesaret edimidir; çünkü henüz var olmayanı ortaya koymayı, yani belirsizliğe ve eleştiriye açılmayı gerektirir. Kendin olmamaktan korkmamak, sonuçta bir cesaret meselesidir: Hata yapma, yanlış anlaşılma ve değişme cesareti. Tillich’in “olmak cesareti” dediği şey, tam da kaygıya rağmen var olmayı, belirsizliğe rağmen seçmeyi sürdürebilmektir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.