Boyun, omuz, sırt veya bel bölgesinde hissedilen kas kaynaklı ağrılar bazen uzun süre devam edebilir ve günlük yaşam aktivitelerini etkileyebilir. Bu şikâyetlerin nedenlerinden biri miyofasiyal ağrı sendromu olabilir.
Miyofasiyal ağrı sendromunda kas dokusu içerisinde hassas bölgeler ve tetik noktalar bulunabilir. Bu bölgeler lokal ağrıya neden olabileceği gibi, farklı bir bölgeye yansıyan ağrı da oluşturabilir.
Manuel terapi, miyofasiyal ağrı sendromunun yönetiminde kullanılan fizyoterapi yaklaşımlarından biridir. Tedavide yumuşak doku teknikleri, masaj ve tetik noktalara yönelik manuel uygulamalardan yararlanılabilir.
Amaç yalnızca hassas bölgedeki ağrıyı azaltmak değil; hareket kapasitesini artırmak, kas fonksiyonunu desteklemek ve kişinin günlük aktivitelerini daha rahat gerçekleştirmesini sağlamaktır.
Araştırmalar, farklı fiziksel tedavi yöntemlerinin miyofasiyal ağrı sendromunda ağrı ve fonksiyon üzerinde olumlu etkiler sağlayabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, kullanılan tekniklerin ve uygulama protokollerinin farklı olması nedeniyle tek bir manuel terapi yönteminin diğerlerinden kesin olarak üstün olduğu söylenememektedir.
Miyofasiyal ağrı sendromunda tedavinin yalnızca pasif uygulamalardan oluşması yerine, aktif rehabilitasyonla desteklenmesi önemlidir.
Özellikle germe ve kuvvetlendirme egzersizlerinin birlikte uygulanmasının miyofasiyal ağrı üzerinde olumlu etkiler sağlayabildiğini gösteren sistematik derlemeler bulunmaktadır.
Bu nedenle manuel terapi sonrasında elde edilen hareket rahatlığının egzersiz ile desteklenmesi; kasların kuvvet, dayanıklılık ve hareket kapasitesinin geliştirilmesi açısından önem taşır.
Kişinin değerlendirme sonuçlarına göre tedavi programında:
• Manuel terapi ve yumuşak doku teknikleri
• Tetik noktalara yönelik uygulamalar
• Germe egzersizleri
• Kas kuvvetlendirme egzersizleri
• Postür ve hareket kontrolü çalışmaları
• Günlük aktivite ve yüklenmenin düzenlenmesi
yer alabilir.
Tedavi programının içeriği ağrının bulunduğu bölgeye, kişinin fiziksel kapasitesine ve günlük yaşam ihtiyaçlarına göre belirlenir.
Miyofasiyal ağrı sendromunda manuel terapi, ağrının ve hareket kısıtlılığının yönetilmesine yardımcı olabilecek fizyoterapi yaklaşımlarından biridir. Ancak uzun vadeli hedef yalnızca ağrıyı azaltmak değil; kasların ve kişinin genel hareket kapasitesinin geliştirilmesidir.
Bu nedenle manuel terapi, kişiye özel terapötik egzersiz ve aktif rehabilitasyon ile birlikte planlandığında daha bütüncül bir tedavi yaklaşımı oluşturur.
1. He P, et al. The effect of therapeutic physical modalities on pain, function, and quality of life in patients with myofascial pain syndrome: a systematic review. BMC Musculoskelet Disord. 2023;24:376.
2. Mata Diz JB, et al. Exercise, especially combined stretching and strengthening exercise, reduces myofascial pain: a systematic review. J Physiother. 2017;63(1):17-22.
3. Zhou Y, et al. Is Exercise Rehabilitation an Effective Adjuvant to Clinical Treatment for Myofascial Trigger Points? A Systematic Review and Meta-Analysis. J Pain Res. 2023;16:245-256.
4. Kim CM, Park JW. Meta-Analysis of the Effects of Physical Modality Therapy and Exercise Therapy on Neck and Shoulder Myofascial Pain Syndrome. Osong Public Health Res Perspect. 2020;11(4):251-258.