• Ana Sayfa
  • Psikoloji
  • Partnerlerden Biri Neden Hep Ayrılığı Gündeme Getirir? - Uzm. Kl. Psk. Zeynep Bülbül
Makaleler 22/01/2026

Zeynep Bülbül Psikoloji
Zeynep Bülbül
Psikoloji

Partnerlerden Biri Neden Hep Ayrılığı Gündeme Getirir?

Kaygılı bağlanan taraf

Kişinin ayrılığı sık dile getirmesi aslında ayrılık tehdidinden korkmasıdır.
Bu kişilerin çocuklukta yaşadığı “terk edilme” veya “aşırı mesafeli/eleştirel ebeveynle” ilişkili yaraları vardır.

Kişi bu terk edilme korkusunu şu şekillerde sınar:

• “Beni bırakmadan önce ben bırakayım” mantığıyla reddedilme ve terk edilme korkusunu kontrol etme, engelleme çabası.
  • “Ya beni sevmiyorsa? Ya uzaklaşıyorsa? Ben en iyisi ayrılayım” şeklinde belirsizliği ortadan kaldırma çabası.

Ayrılık korkusu ve test etme ihtiyacı

Ayrılıktan korkan ve partnerinin sevgisinden emin olmayan kişi, her an partneri tarafından terk edilmekten korkar.
Bu sebeple ayrılık konusunu sürekli gündeme getirerek, partnerinin sevgisini ve bağlılığını bu yolla test etme ihtiyacı duyar.
“Ayrılayım ve onu test edeyim, ne kadar benimle kalmak istiyor? Gerçekten beni seviyor mu?”

Kaçınan bağlanan taraf

Duygusal yakınlık arttığında boğulma hissi, bağımlı hale gelme korkusu kişide tetiklenir.
Ayrılığı gündeme getirmek, mesafe yaratma savunmasıdır.
“Bir şeyler fazla yakınlaştı → uzaklaşmam lazım.”

Tutarsız duygulanım

Bazı kişiler dünyayı, ilişkileri “mükemmel, iyi” veya “berbat, kötü” olarak algılarlar. Bu kişiler bir hafta önce partnerini anlayışlı biri olarak hissederken, bir hafta sonra aynı partneri ilgisiz, anlayışsız olarak hissedebilir. Bu tutarsız duygular nedeniyle kişi bir hayal kırıklığı yaşadığında partnerini kötü olarak değerlendirir ve bütün iyi taraflarını yok sayıp, unutarak ayrılmayı talep edebilir.

İlişkinin Kontrolü İçin Ayrılık Tehdidi

Bazı kişiler ise kontrol etme, güç konusunda hassastır. İlişkinin gücünü ve kontrolünü elde tutmak için (partneri hizaya getirmek) manipülatif şekilde partnerini ayrılık aracıyla kontrol etmeye çalışıyor olabilir.

Tekrarlama Zorlantısı

Çocuklukta yaşanan duygusal ihmal, terk edilme veya güvensizlik, yetişkinlikteki ilişkilerde tekrar sahnelenir çünkü başka bildiği bir ilişki sistemi yoktur.

• Aynı yarayı tekrar yaşar,
  • Bu kez sonucu değiştirebileceğini sanır,
  • Ama ilişkiyi sabote eder.
  • Travmayı yeniden sahneleyerek, ayrılmak ister.

Duygu düzenleme ve ifade edilme zorlukları

Öfke, kırgınlık, hayal kırıklığı gibi duygular doğrudan ifade edilemediğinde ve bu duygular sakinleştirilemediğinde kişi, “ayrılık tehdidini” duyguyu boşaltma davranışı olarak kullanabilir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.