Kişi kendi içindeki “yetersizlik” veya “kusurlu olma” hissiyle yüzleşemez ve bunu partnerine sürekli şikayet ederek yansıtır: "Ben sorunlu değilim, sensin; çünkü beni mutlu edemiyorsun."
Bunun bir adım ilerisinde ise kişi şikayetleriyle partnerini manipüle eder veya baskılar, partneri ise en sonunda gerçekten öfkeli, yetersiz veya uzak davranmaya başlar.
Böylece şikayet eden kişi kendi kehanetini doğrulamış olur: “Bak, yine haklı çıktım, beni sevmiyorsun.”
Kişi sürekli şikayet ediyor, çözüm sunulduğunda bunları ya küçümsüyor ya da bahaneyle reddediyorsa, buradaki bilinçdışı amaç sorunu çözmek değildir.
Amaç, başkalarının acıma ve şefkat duygularını alarak ilgi ve şefkat odağı kalmaya devam etmek ve görülme ihtiyacını karşılamaktır.
Aynı zamanda partnerinde bir suçluluk duygusu ve “kurtarma/mutlu etme” isteği uyandırarak kendisi için çırpınmasını ve bu sayede önemli, özel hissetmeyi sağlar.
Bazı bireyler her şeyin en iyisini hak ettiklerine inandıkları için partnerlerini sürekli yetersiz bulup eleştirir, şikayet ederler.
Bazı bireyler ise memnuniyetsizliği bir mağduriyet maskesi olarak kullanır. Dünya ve partnerleri onlara her zaman haksızlık yapmıştır.
Bu kişiler “en çok acı çeken, en çok haksızlığa uğrayan ve en derinden anlaşılamayan” kişi olarak “özel ve önemli” olduğunu kanıtlamaya çalışır.
Onların acısı da dertleri de herkesinkinden daha büyüktür.
Bazı bireyler için en büyük tehdit terk edilmek veya ilişki içinde yutulmaktır (boğulmak). Sürekli şikayetçi, memnuniyetsiz ve mesafeli bir tutum sergileyerek partneriyle arasında “güvenli bir mesafe” yaratır. Partner çok yakınlaştığında şikayet ederek onu uzaklaştırırlar; partner uzaklaştığında ise terk edilme korkusuyla manipülatif bir şekilde tekrar kendilerine bağlamaya çalışırlar.
Bazı bireyler öfkelerini açıkça, sağlıklı bir şekilde ortaya koyamazlar çünkü reddedilmekten veya haksız çıkmaktan çok korkarlar. Bunun yerine sürekli somurtarak, her şeye muhalif olarak, sunulan çözümleri sabote ederek ve gizli bir direnç göstererek memnuniyetsizliklerini ve öfkelerini gizli bir şekilde sergilerler.
Bazı kişiler için dünya, partnerleri ve kendileri kusursuz olmalıdır. Katı içsel kuralları ve yoğun kontrol ihtiyaçları nedeniyle, partnerlerinin davranışlarında sürekli mantık hataları, düzensizlikler veya eksiklikler bulurlar. Bundan kaynaklı sürekli şikayet ederek, bir nevi “ilişkiyi ve partneri doğru yola sokma” çabası içine girerler.